free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Egy nő helye az új Egyiptomban

Brabham         Címkék: bbc, egyiptom, púder 0 hozzászólás

A nők nagy szerepet vállaltak a Hoszni Mubarak hatalmát megdöntő egyiptomi forradalomban, de a jövőjük bizonytalan. A BBC őket magukat kérdezte a helyzetről.

A nők rendkívül nagy szerepet játszottak a közelmúltbeli egyiptomi forradalom sikerében – ételt és gyógyszereket csempésztek a Tahrír térre a ruhájuk alatt, felszedték az útburkolatot, és szembenéztek a Molotov-koktélok zárótüzével. Ezzel egyúttal azt is bebizonyították a világnak, hogy korántsem azok a néma és elnyomott emberek, akiknek ismertük őket. Sok helyi lakos úgy is tekintett a Tahrír térre, mint a tökéletes egyiptomi társadalom makettjére, és a jelek valóban biztatóak voltak. A forradalom napjaiban a szigorú muszlim értékrend szerint élő szalafik megosztották az ételüket és el is beszélgettek a szűk farmert viselő és dohányzó lányokkal, ráadásul Hoszni Mubarak lemondásáig egyáltalán nem érkeztek jelentések szexuális bűncselekményekről – pedig ez egyébként nagy problémát jelent Egyiptomban –, és a nők biztonságban aludtak a férfiak mellett az ideiglenesen felállított sátrakban.

Kiújult az erőszak

Az idilli képet azonban hamar elcsúfította, hogy a Mubarak lemondását követő Tahrír téri ünneplések során megtámadták és zaklatták a CBS riporterét, Lara Logant. Ekkor persze még lehetett bízni abban, hogy az eset csak egyszeri anomália volt, de a reményeket gyorsan letörte, hogy a nők egyenjogúsága melletti és a szexuális zaklatások elleni, több száz nőt megmozgató tüntetés erőszakba torkollott, miután férfiak egy csoportja a demonstrálókra támadt, és azt mondta nekik: menjenek haza, mert ott a helyük. A kérdés tehát adja magát: mennyire változott meg a nők helyzete Egyiptomban, és egyáltalán, mik a nők igényei az észak-afrikai országban?


Középen Lara Logan

Engy Ghozlan női aktivista szerint a nemzetközi nőnapon történtek azt jelzik, hogy Egyiptom társadalmi problémái szemernyit sem változtak. „Erőszakos férfiakkal kellett szembenéznünk, akik gúnyt űztek a követeléseinkből, és azt mondták, nőnek sosem szabadna az elnökválasztáson indulnia” – mondja. A tüntető nőket zaklatták, bántalmazták, sőt késekkel is fenyegették, a rendőrség azonban meg sem jelent, a katonaság pedig hosszú ideig tartózkodott a beavatkozástól. „Körülbelül 100 vallási szélsőséges kiabálta nekünk, hogy távozzunk a Tahrír térről, majd kergetni kezdtek minket. Rendkívül kaotikus volt a helyzet – mondja Ghozlan. – A forradalomban összefogtunk, mert mindannyian a rezsim távozását akartuk, de a társadalmunk semmit nem változott.”

A 22 éves énekes és Tahrír téri forradalmár, Fatma Adel ugyanakkor azt mondja: ő lát bizonyos változásokat, ugyanis a közelmúltban férfiak egy csoportja védte meg őt a szexuális zaklatástól. „Ilyesmi korábban semmiképpen sem történhetett volna, de az emberek mostanra levetkőzték a félelmeiket, és visszanyerték a méltóságukat – fogalmaz a fiatal lány. – A forradalom előtt a jogaiktól megfosztott férfiak az igazságtalanságok miatti feszültségüket a nőkön vezették le. Ha az emberi jogok minden egyiptominak garantáltak lesznek, a nők egyenjogúsága is meg fog valósulni.”

Új keletű önbizalom

Adelhez hasonlóan optimista Shaimaa Abul Kheir is, aki úgy látja, hogy ha sok férfi hozzáállása nem is változott meg, a nők önértékelése egyértelműen megnőtt. „Mivel kivették a részüket a forradalomból, a nők most már egyenrangúnak érzik magukat a férfiakkal, és megvan az önbizalmuk ahhoz, hogy kiköveteljék a jogaikat – fogalmaz az újságírónő. – Azt már megmutattuk, hogy képesek vagyunk szervezetten fellépni és változásokat előidézni, most pedig az a következő kihívás számunkra, hogy biztosítsuk: a szélsőségesek nem ragadják magukhoz a hatalmat.” Engy Ghozlan szerint ez a kihívás azonban túl nagy lesz, ha a politikai folyamatokba nem vonnak be több nőt. „Az átmeneti kormányban nincsenek nők, és az ellenzéki pártokban is kevesen vannak, így nem látom, hogy igazi demokrácia felé haladnánk” – fogalmaz az aktivista.Tavaly a parlament egyébként tett lépéseket abba az irányba, hogy a nők hangsúlyosabban megjelenjenek a politikában, elfogadtak ugyanis egy törvényt, amely szerint a képviselőházban 64 új helyet kell teremteni a nőknek. Shaimaa Abul Kheir szerint ez a módszer azonban nem megoldás, sőt a kvótát el is kellene törölni. „Ez méltatlan hozzánk. Nem kell sehova beerőltetni minket, a saját érdemeink alapján is képesek vagyunk bejutni” – fogalmaz az újságírónő. Hasonlóan bizakodó ezen a téren Fatma is, sőt ő kifejezetten optimistán látja a jövőt: „A nők nagyobb szerepet fognak kapni a parlamentben és a kabinetben. Női elnökünk még valószínűleg nem lesz, de ahogy az oktatási rendszer fejlődik, és egyre belátóbbak leszünk, úgy nőnek majd ennek is az esélyei.”

Van azonban még Ghozlanénál is negatívabb és pesszimistább vélemény: a 25 éves Hemmat Ahmednek, aki az egyik forgalmas kairói út mentén árul zöldségeket egy fakordéról, mindez semmit nem jelent. „Minden reggel hatkor állok ki ide, hogy etetni tudjam a gyerekeimet – mondja. – Többet keresek vele, mint a férjem, mert neki nincs rendszeres munkája. Nyolcévesen hagytam ott az iskolát, hogy dolgozni menjek, de arról gondoskodni fogok, hogy a gyerekeim tanuljanak, még ha könyörögnöm kell is érte.” A politikai rendszerben egyáltalán nem hisz, és úgy látja, hogy az új elnök – személyétől függetlenül – folytatni fogja az ország meglopását. „Hoszni Mubarak legalább már kellően kilopkodta magát 30 év alatt – fogalmaz. – Az emberek hamarosan újra a Tahrír téren lesznek, mert semmi nem fog változni. Nincsenek munkahelyek, alacsonyak a fizetések, én már olajat és cukrot sem tudok venni. Csak egy otthonról és pár új gyerekruháról álmodom.”

Forrás: Leana Hosea (BBC News, Kairó)


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés