free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

5 tipp lakótárshoz

Trapp Henci         Címkék: együttélés, lakótárs, púder 7 hozzászólás

A társbérlet, a lakótárssal való együttélés megkíván néhány betartani való szabályt. Öt tipp a harmonikus, zökkenőmentes közös életért.

Húszas éveink során – sőt még később is – sokan rákényszerülünk, hogy lakótársat fogadjunk a bérleményünkbe, hiszen ketten könnyebb kifizetni a lakás költségeit. A főiskolai évek alatt szinte természetes a társbérlet, ilyenkor azonban megtapasztaljuk ennek a furcsa együttélésnek a buktatóit. Azért, hogy a konfliktusokat könnyebben elkerülhessük, összegyűjtöttünk öt tuti tippet arra vonatkozólag, hogy miként viszonyuljunk a lakótársunkhoz. 

Légy egyértelmű

Ha eldöntöttétek, hogy milyen bérleménybe költöztök, az első beszélgetés során nem árt lefektetni, hogy milyen szabályokhoz tartjátok magatokat mindketten. Mivel ezek szubjektív dolgok, muszáj mindenkinek magának elmondani, hogy mi az, amit nem bír elviselni, mi az, ami már nem fér bele neki a harmonikus együttélés keretei közé. Legyen szó a közös eszközök, szerek használhatóságáról – tisztítószerek, elektromos eszközök, kávé, tea, WC papír -, valamint ezek beszerzéséről. A legjobb, ha a lakbéren, a rezsin kívül meghatároztok egy összeget, amelyből minden hónapban megtudjátok venni a közös használatban lévő dolgokat.


Kommunikáció

Mint minden kapcsolatban, a lakótársi viszonynál is a kommunikáció a legfontosabb. Bármiről is legyen szó, ha valami böki a csőrödet, azonnal szólj, mert később egy apró baki miatt borul majd a bili... Elég egy stresszesebb nap, egy, a szokásosnál hangosabban csukódó ajtó, és máris kitörhet a botrány. Beszélgetni, vitázni, és néha konfrontálódni kell ahhoz, hogy az együttélés ne okozzon feszültséget. Nagyon jó dolog bevezetni egy füzetet, amit a közös térben tarthatunk és ennek segítségével, ezen keresztül lehet kommunikálni. Persze a füzetbe nem csak a sérelmeket ér vezetni.


Ne lopj! 

Amikor éjszaka megérkezel a közös otthonba és éhes vagy, de tudod, nincs kajád a hűtőben, nem ér megenni a lakótárs reggelire bekészített briósát a maradék tejével. Sajnos nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy soha, semmilyen körülmények között nem nyúlunk hozzá a másik tulajdonához - még egy ártatlan briós sem nyúlunk le. Persze adódnak vészhelyzetek, de a második fontos tipp során említett kommunikáció segítségével ezek egyszerűen megoldhatóak. Kérjünk, és megadatik, de ne lopjunk!


Zárd be! 

Megelőzve annak a lehetőségét, hogy a mi tulajdonunkat vegyék el illetéktelenek, zárjuk el az értékeinket. Lehet, hogy a lakótársunkban megbízunk, de mi van a barátaival? Bárki feljöhet, és ki tudja, hogy ki, milyen szituációban van éppen az életében, ami esetleg arra késztetné, hogy elcsenje a laptopunkat, más értékesíthető tárgyunkat. Nem kell feltétlenül rosszat gondolni a másikról, de jobb félni, mint megijedni. Értékeinket minden esetben zárjuk el: ne hagyjunk elöl ékszereket, pénzt, drága technikai eszközöket. 


Légy nyitott

Bár megválogathatjuk, hogy kivel/kikkel lakunk együtt, de egy nagy adag nyitottságra, empátiára szükségünk van, ha nem a szívszerelmünkkel, családunkkal élünk együtt - de persze akkor is, de az más tészta. Lehet, hogy lakótársunknak más a világnézet, vallása, szexuális hovatartozása, de ehhez nekünk semmi közünk, viszont tiszteletben kell tartanunk. Ha nyitottak vagyunk, olyan új dolgokat tapasztalhatunk meg, amelyekre esetleg nem lett volna lehetőségünk, ha nem ismerkedünk meg, nem élünk együtt azzal az emberrel, akivel együtt élünk. Az "idegenekkel" való együttélésnek talán az a legjobb oldala, hogy új világokat ismerhetünk meg a másik által, és az életünk további alakulására nézve sok mindenre megtanít: együttérzés, türelem, nyitottság, alkalmazkodás.
LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés