free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

5 ehető karácsonyfadísz

Borsa         Címkék: habcsók, kaja, karácsonyfadísz, lista, mézeskalács 1 hozzászólás

Ha valaki igazán egyedi karácsonyfát szeretne díszíteni idén, az próbálkozzon meg azzal, hogy minden egyes fára kerülő ék ehető legyen. Kreatív mulatság előállítani.

Most nem a gyakran ehetetlen szaloncukrokra és alufóliába csomagolt csoki figurákra gondolunk, hanem az egyedi, sajátkészítésű darabokra, amelyekkel egy kicsit visszamehetünk az időben, és ráadásul egészen egyedi karácsonyfadíszeket kreálhatunk. Induljunk rögtön onnan, hogy annak idején, amikor a karácsonyfa állítása szokásba jött, csupa, csupa finomsággal, nem mindennapi kis jelképértékű falatokkal díszítették a fenyőket. Mostanra már megszoktuk a kínai girlandokat, a nagyáruházi gömböket, de például Borsamunkatárs nagymamája minden évben akasztott a fára sajátkészítésű linzert és habcsókot. Összeszedtünk hát öt, bárki által elkészíthető és ehető karácsonyfadíszt, hátha kedvet kap valaki elkészíteni, és ezzel tényleg sajátjává avatni a karácsonyfáját.


Ehető karácsonyfadísz I. - Mézeskalács

A nagy klasszikus. Ilyentájt Dunát lehet rekeszteni a magazinok mézeskalács receptjeivel, mindenki kiválaszthatja az ízlésének leginkább megfelelőt. Annyi tanácsot azért adnánk, hogy mindenképpen sütés előtt, a nyers tésztán fúrjunk lyukat a felfűzéshez, mert később törhet. Ha sütés közben kicsit bezárul a luk, akkor is könnyebb később újra lyukasztani. Arra is figyeljünk, hogy viszonylag kicsi formákat készítsünk, különben nagyon lehúzza az ágat a fán, könnyen leesik és eltörik a gondosan készített dísz. És még egy. Ha nem rajzolunk rá mintát fehérje-mázzal, akkor kenjük le az egész felületét egy kevés tojásfehérjével sütés előtt, mert így szépen fog csillogni. Ha gyertyagyújtás után a lakásban erős karamell illat árad, akkor valamelyik mézeskalácsdísz túlságosan közel került egy égő gyertyához.


Ehető karácsonyfadísz II. - Habcsók

Ez szintén a klasszikusok közül való. Borsamunkatárs nagymamája évről évre újabb adagot készített, annak ellenére, hogy senki sem volt hajlandó megenni, mert nincs a családjukban, aki szeretné. Mégis nagy lendülettel fogott neki a készítésnek minden évben, és tényleg csodálatosan mutattak a fán a csillogó, kristálycukorral beszórt hófehér csodák. Mi is foglalkoztunk már vele, de azért jótanácsként fogadjátok meg, hogy leginkább karikákat érdemes kanyarítani a gőz felett felvert cukros habból, mert így könnyű felfűzni és fellógatni, míg átszúrni igencsak macerás és kétesélyes.


Ehető karácsonyfadísz III. - Linzer

Borsanagyi ezt is sütötte, formázta karácsonyfadísznek. De Borsamunkatárséknál is rendszeresen készül a fára, ugyanis pompás alternatívája a mézeskalácsnak, ha azt valaki nem szereti. Márpedig a készítés, formázgatás örömét sem szabad kifelejtenünk az ehető, sajátkészítésű díszek előnyei közül. Itt is érdemes vigyázni a linzerformák súlyára, mindenképpen kisebb példányokat készítsünk. Nagyon mutatós, ha kristálycukorral szórjuk be sütés előtt a kiszaggatott példányokat, szépen veri vissza a karácsonyfa fényeit. Ha minden kötél szakad, és nem merünk nekilátni a sütésnek, akkor próbálkozzunk közönséges, bolti vaníliás karikákkal, de ezeket érdemes mutatós, színes vagy csillogó szalagra kötözni, hogy azért mutassanak is valamennyire.


Ehető karácsonyfadísz IV. - Gyümölcs füzér

Egy alternatíva a mindenféle boák és girlandok kiváltására. El lehet vele szórakozgatni egy darabig amíg elkészül, de jó mulatság, és ha koncepciózusan olyan karácsonyfát készítünk, ahol minden dísz ehető, ez nagy siker lesz. Nem kell hozzá más, csak egy nagyobb varrótű, erős cérna, damil vagy a hobby boltokban kapható cérnavékony drót, és máris fűzögethetjük fel az aszalt sárgabarack-, szilvadarabokat, almakarikákat. Mutatós, illatos, egy próbát mindenképpen megér.


Ehető karácsonyfadísz V. - Kockacukor

Mármint nem darabonként, hanem építőkockaként hasznosítva. Pompás mulatság a kockacukorból való díszek készítése, és nagyon szépen mutat a fán is. A dolog lényege, hogy a cukor kockákból nagyszerű térbeli elemeket lehet ragasztgatni, amit aztán felfűzve hangulatos díszeket kapunk. Ha a lapjuknál ragasztjuk össze őket, akkor elég megvizezni az összeragasztandó lapokat, és jól egymáshoz nyomni, majd hagyni, hogy száradjon, de nem történik akkor sem baj, ha bármilyen folyékony ragasztót használunk. Sőt, ha éleket akarunk összeilleszteni, akkor kifejezetten jól jön a pillanatragasztó. Fárasztó nap után érdemes nekiállni, tökéletesen kikapcsolja az agyat, és túl nagy anyagi befektetést sem kíván.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés