free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Együtt kell élnünk az elektroszmoggal

Ádám Péter         Címkék: egészség, elektromágnesessugárzás, elektroszmog, mobiltelefon 0 hozzászólás

Az elektroszmog, vagyis az elektromágneses sugárzás egy nagyon is létező dolog, egészségkárosító hatása viszont csak részben elismert. Pánikra azért semmi ok.

Nem újdonság, hogy rengeteg veszély leselkedhet ránk szinte minden lehetséges pillanatban, veszélyes lehet, amit eszünk, iszunk, de még a levegő is, amit belélegzünk. És ha ez mind még nem volna elég, akkor a minket körülvevő elektroszmog gyűjtőnévvel illetett elektromágneses sugárzás is károsíthatja féltve őrzött egészségünket. Állítólag. Ugyanis mint sok más lehetségesen egészségkárosító jelenségek esetében, úgy az elektroszmognál is gyakran felmerül a bizonyosság kérdése, hiszen a minket bombázó híresztelések sokszor teljesen ellentétes információkat tartalmaznak az elektromágneses sugárzás egészségre káros hatását illetően. Elég csak a "valóban veszélyes-e a mobiltelefon" kérdéskörre gondolni.



"Először is le kell szögeznünk, hogy az elektromágneses sugárzásnak rengeteg fajtája létezik, hiszen a rádióhullámok, a látható fény vagy a röntgensugárzás is ebbe a kategóriába tartozik" - világosít fel minket Győri János fizikus. "Amit elektroszmogként emlegetünk, az általában az elektromos készülékek által kibocsátott sugárzás, illetve a rádióhullámok segítségével működő eszközök, mint például a mobiltelefonok, rádiók vagy újabban a wifiadók." A fizikus szerint az elektromos készülékek - tévék, hűtők, számítógépek, mikrohullámú sütők stb. - sugárzása nem jelenthet semmilyen veszélyt ránk nézve, mivel ezek az eszközök zárt rendszerekben működnek. És nem tartózkodunk olyan közelségben hozzájuk, hogy bármiféle károsodást okozhatnának.  

"A magas feszültségű elektromos vezetékeknél persze más a helyzet, kutatások igazolták, hogy összefüggés van rákos megbetegedések és az ilyen vezetékek által kibocsátott elektromágneses sugárzás között. Éppen ezért nem jellemző, hogy lakott területeken keresztül haladnának át" - mondja szakértőnk. Ha valaki mégis rettegne az otthonában található elektromos eszközöktől, az (azon kívül, hogy mindegyiktől rögtön megszabadul, és nomád életformát választ) ügyelhet arra, hogy egyszerre ne működtessen sok ilyen készüléket, illetve javasolt még az amúgy nem túl vészes sugárzás csökkentése érdekében teljesen kikapcsolni, amit lehet, és nem standby állapotban hagyni. Ez ráadásul még energiatakarékosságnak sem utolsó.



Az elektroszmog komolyabb vitákat generáló forrása azonban nem a konyhai turmixgép, annál inkább a vezeték nélküli eszközök, vagyis a rádióhullámok és a mikrohullámok. "Azt mindenki tudja, hogy egy mikrohullámú sütőben mi történik, így egyértelmű, hogy az ételmelegítésre használt mikrohullámok felmelegítenének minket is. "Érzékeljük, hogy amikor mobilon huzamosabb ideig beszélünk, akkor a fülünk felmelegszik, de egy mikrohullámú sütő teljesítménye a sokszorosa egy mobiltelefonénak, ezért nem forr fel az agyunk telefonálás közben" - magyarázza Győri János.

"Ha az agyunk nem is forr fel, az idegsejtekre hatással lehet az elektromágneses sugárzás" - mondja Nagy Borbála orvos. "Az idegsejtek elektromos impulzusokkal kommunikálnak egymással, így feltételezhető, hogy mondjuk túlzott mobil- vagy wifihasználat esetén valamilyen hatást gyakorolhat a sugárzás a neuronokra." Egyes kutatások szerint azok, akik rendszeresen működő mobiltelefon vagy wifiadó közelében alszanak, nehezebben jutnak el a pihentető mélyalvás fázisába, ezért nehezebben tudják kipihenni magukat. Valamint a fejfájás és a mobilhasználat között is találtak összefüggéseket a kutatók. Ugyanakkor más eredmények pont ennek az ellenkezőjéről számoltak be. "A tudomány mai állása szerint nincs cáfolatlan bizonyíték a mobilok és a hasonló elektromágneses sugárzást generáló eszközök egészségkárosító hatására" - összegzi a tényeket a doktornő.



Ennek ellenére egy egész iparág van kifejlődőben, hogy megóvjon minket az elektroszmog káros vagy annak hitt hatásaitól. "A legelterjedtebb eszközök valamilyen elektromágneses sugárzást csökkentő, árnyékoló eszközöket kínálnak, amelyek hasznossága erősen megkérdőjelezhető" - véleményezi az elektroszmog-ipart Győri János. "Ha csökkentjük mondjuk a mobiladóktól érkező sugárzást, az nagyjából azt jelenti, hogy nem fog működni a telefonunk: nem lesz térerő az adott helyen, szóval akár ki is kapcsolhatjuk a készüléket."

Az elketroszmog tehát egy állandóan jelenlevő tényező a mindennapjainkban, egészségkárosító hatása viszont egyelőre nem mindenki által elfogadott tény. Persze azért az óvatosság sosem árt, viszont a szakemberek az éppen nem használt elektromos készülékek (főleg wifik és mobiltelefonok) kikapcsolásában vagy a használat csökkentésében látják egyelőre a lehetséges megoldást.



LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés