free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A gyarapodó kilók pszichés okai

Borsa         Címkék: diéta, háj, kiló, púder 4 hozzászólás

Ha lelki gondjaink vannak, a legjobb diéta sem garantálja a tuti alakot, az elhízás is lehet tünet. Kétrészes írásunkban az egyre gyarapodó kilók pszichés okait kutatjuk.

Bár itt a tél, a kétrészes falatkák viseléséhez kidolgozott csodadiéták szabályrendszerét alighanem többen tudják kívülről, mint a KRESZ-t. Az elhízás pszichés okait viszont egy leheletnyivel kevesebben veszik figyelembe a fogyókúrázás során. Mi most ezeket vesszük sorra két részes cikksorozatunkban.
A hétköznapi pszichológia - az emberek által önmaguk és mások megismerésére szolgáló "naiv" tudáskészlet - leggyakrabban a "bánatzsírt" emlegeti. Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy az elhízott emberek egyszerűen azért esznek, amiért mások alkoholizálnak vagy szerencsejátékoznak: hogy megszabaduljanak a szomorúságtól.

A valóság azonban valamivel összetettebb, mint a hétköznapi sztereotípiák: úgy tűnik, a túlsúlyosak egy része nem tanulta meg az érzelmek közötti finom különbségtételeket. Ennek a gyermekkorban tapasztalt szülői viselkedés alaposan megágyaz: hiába sír a kisbaba, amikor fél, unatkozik, fáj a hasa, az anyuka minden jelzésre etetéssel reagál.

A permanens tukmálás eredménye, hogy az ily módon felnövekedett személy képtelen adekvát módon megküzdeni a saját, negatív érzéseivel (hiszen meg sem tudja nevezni azokat): ahelyett, hogy moziba menne a többiekkel, amikor magányos és elkeseredett, vagy kifejezné a dühét, ha igazságtalanság éri, rendel egy óriáspizzát, és órákon át fal az érzésektől való megszabadulás reményében. (Részben talán emiatt gondoljuk, hogy a "kövér emberek vidámak". Ha soha nem fejezik ki nyíltan a számukra nem elfogadható érzéseiket, többnyire valóban a jókedvű homlokzatukba ütközünk bele.)

A "rossz érzések zabálással való elűzése" az elhízás pszichológiai okainak csak egy szelete. Ahhoz, hogy képesek legyünk nyakon csípni a sorozatos kudarcaink, a nagyevésekbe való visszacsúszások és a 44-es ruhaméret háttértényezőit, számos egyéb dologra is figyelmet kell fordítanunk. Az egyszerűbbek közé olyasmik tartoznak - amiket érdemes magunkon megfigyelnünk -, mint például, hogy az elhízott embereket az ízélmény a soványaknál erőteljesebben befolyásolja. A finom falatokból a kövérek jóval többet esznek, mint vékonyabb társaik, akik képesek a gasztrocsodákból is mértékkel fogyasztani.Az étkezés külsőségei szintén fontosabbak az elhízottaknak: sokkal inkább figyelnek például arra, hogy mennyi az idő - "Dél van, azaz ebédszünet, enni kell valamit!" -, mint a saját testükből érkező jelzésekre (pl. arra, hogy dél ide vagy oda, a tizenegykor bevágott, dupla porcukros túrós táska miatt bizony nincs éhségérzetük). A napokat alapvetően kétféleképpen osztályozzák: vagy ultraszigorúan korlátozó napokra (max. két grépfrút és egy kockasajt), vagy a mértéktelen, kontrollvesztett zabálást engedélyező, minden-mindegy időszakokra.

Egy kis odafigyeléssel ezek a problémák orvosolhatók: a semmit sem engedélyező koplalókúrák helyett olyan programokat válasszunk, amelyek lassabb, ugyanakkor tartósabb eredménnyel kecsegtetnek, és arra buzdítanak, hogy a testünk saját jelzéseit is figyelembe vegyük (tehát ne csak akkor étkezzünk, amikor valamilyen finomság van a láthatáron, vagy amikor éppen "eljött a kaja ideje").

Próbáljunk a jóízű ételekből is annyit fogyasztani, amennyit valóban kívánunk (ha felhagyunk azzal a hasításon alapuló szemlélettel, hogy "Á, a mai nap annyit bűnözök, amennyit akarok, holnaptól meg léböjt", vagyis, ha engedélyezünk egy-két szelet csokit, tudva, hogy holnapután ugyancsak belefér egy kis édesség, akkor nem fogunk átesni a ló másik oldalára). Tartsuk szem előtt, hogy bár fontosak a rituálék (a terítés és egyéb külsőségek, a "megadni a módját" stílus a zsírpapírból szalonnázás helyett), az étkezés mindemellett táplálkozás is egyben. Ne hagyjuk, hogy az éhség/jóllakottság jelzései helyett a rítusaink határozzák meg az étkezéseink menetét!

Az elhízás "szövevényesebb" okai az eddigieknél kevésbé általánosíthatók, erőteljesebben gyökereznek az egyéni élettörténetben. A kérdés, amelyet alapvetően fel kell tennünk magunknak egy nagyobb lélegzetvételű diéta kezdetén, hogy voltaképpen miért akarunk lefogyni, el tudjuk-e képzelni magunkat soványabban, illetve, hogy mi változna meg, ha karcsúbbak lennénk. A lehetséges válaszokról részletesen a jövő héten!LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés