free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Elizabeth Taylor, a huszadik század dámája

Borsa         Címkék: csillag, elizabethtaylor, púder, színésznő, sztár 0 hozzászólás

Hollywoodi filmcsillag, sikeres üzletasszony, szexszimbólum, stílusikon, emberjogi aktivista... Elizabeth Taylor mindez volt, és még sokkal több.

Évek óta számos egészségügyi problémával küzdött, hat héttel ezelőtt pedig szívelégtelenség miatt került kórházba. Ugyan állapota az utóbbi időben javulni látszott, végül családja körében, békében hunyt el amerikai idő szerint szerdán kora reggel; 79 éves volt.

Elizabeth Taylor nevét mindannyian ismerjük, kinek hányatott magánélete, kinek híresen szép violakék szeme ugrik be legelőször a név hallatán, legtöbbünk mégis csodálatos és utánozhatatlan karrierjére emlékszik; képes volt több mint 70 éven keresztül a csúcson maradni és közel 60 filmmel gazdagította a filmtörténelmet. Ki ne emlékezne a Tennessee Williams Pullitzer-díjas drámájából készült Macska a forró bádogtetőn-re, melyben Paul Newman oldalán nyújtott felejthetetlen alakítást, vagy a Nem félünk a farkastól című drámára, melyben -akkor már férjével- Richard Burtonnel szerepelt, akivel a legendás Kleopátra című film forgatásán szerettek egymásba.Elizabeth Taylor 12 évesen már sztár volt, 18 évesen pedig szupersztár és igazi hollywoodi szexszimbólum, életében 5 Oscar díjra jelölték, melyből kettőt meg is kapott, karrierje pedig töretlenül ívelt előre évtizedeken keresztül. Mindemellett persze a megpróbáltatások sem kerülték el, sokat betegeskedett és viharos szerelmi életével volt tele a sajtó: 19 éves korára elvált nő, 26 évesen özvegy, 39 évesen pedig nagymama vált belőle, összesen 8-szor házasodott (Richard Burtonnel kétszer) és 4 gyereket nevelt.

Kiváló üzleti érzékét bizonyítja, hogy minden idők legsikeresebb és legnagyobb profitot hozó, hírességek által piacra dobott parfümje fűződik a nevéhez, a White Diamonds. Ő volt az első sztár, aki ilyesmire adta a fejét, és ezzel kikövezte az utat az összes mai celeb számára, akik hatalmas profitot könyvelnek el a saját nevükkel eladott ruhák, cipők és parfümök után.

Talán éppen saját életének kuszasága és törékeny egészségi állapota miatt vetette bele magát olyan nagy hévvel a humanitárius munkába. Harcolt az AIDS ellen, küzdött a melegek jogaiért és kiállt jóbarátja, Michael Jackson mellett, amikor azt gyermekek molesztálásával vádolták. Emberjogi munkájáért 1993-ban neki ítélték a Jean Hersholt Humanitárius Oscar díjat, 2000-ben pedig II. Erzsébet angol királynő dámává avatta.
LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés