free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

5 nyomtalanul eltűnt híresség

Borsa         Címkék: eltűntek, híresség, kultúrtripp 0 hozzászólás

Hiába látszik ez szinte lehetetlennek a modern korban, rejtélyes eltűnésekről a mai napig érkeznek hírek. Néha még neves emberekkel kapcsolatban is.

A modern világban már nehéznek látszik úgy eltűnni, hogy se híre, se hamva ne legyen az embernek, mégis előfordulnak a mai napig is rejtélyes esetek. Néha pedig még az is megtörténik, hogy hírességeknek vész nyoma – a múlt század első felében például a repülőre szálló neves alakok sorban váltak köddé, és még 1995-ben is megesett, hogy tisztázatlan körülmények között elveszett egy zenész.

Roald Amundsen

A norvég kutató elsőként érte el egy expedíció élén a Déli-sarkot, elsőként hajózott át az Északnyugati átjárón, és ő volt az első olyan ember is, aki elmondhatta magáról, hogy egyaránt járt az Északi- és a Déli-sarkon. 1928-as eltűnésekor is épp az Arktisz fölött repült bajba jutott barátját, Umberto Nobilét és annak léghajóját, az Italiát keresve, gépe azonban minden valószínűség szerint lezuhant. Ugyanakkor – bár a repülő szárnyának egy darabja és egyik benzintankja megkerült – tetemére több mint háromhavi kutatás után sem találtak rá, és a 2000-es években lefolytatott két további nyomozás sem jutott eredményre.

Amelia Earhart

A huszadik század egyik legbátrabb asszonya az első jelentős női pilóta volt: átrepülte például az Atlanti-óceánt, és a világon elsőként eljutott Lockheed Vegája fedélzetén Hawaiiról Kaliforniába is. 1937-ben végül nem meglepő módon megkísérelte körberepülni a Földet is, a Csendes-óceán fölött azonban egyszer csak arról adott hírt egy rádióüzenetben, hogy elfogyott az üzemanyaga, és ezután soha többet nem látta senki. 1940-ben ugyan Nikumaroro szigetén találtak egy női csontvázat és néhány holmit, amik arra utaltak, hogy ott érte a halál, de vannak, akik szerint Japánban ért földet, és fogságban halt meg, sőt olyanok is akadnak, akik szerint direkt rendezte meg az eltűnését, és inkognitóban élt tovább.

Antoine de Saint-Exupéry

A kis herceg szerzőjének első publikált műve A pilóta címet kapta, ami nem véletlen, hiszen az író kitűnő aviátor volt. Amundsenhez és Earharthoz hasonlóan ő is a gépével együtt tűnt el, méghozzá a második világháborúban, legutolsó küldetésén, 1944. július 31-én. A többi esethez képest a körülményekről viszonylag sokat sejthetünk: másnap egy asszony látott egy repülőt lezuhanni a Carqueiranne-öböl mellett, és a helyszíntől nem messze egy azonosíthatatlan holttestet is találtak francia pilótaruhában, majd 1998-ban a közelben előkerült Saint-Exupéry karkötője, 2000-ben pedig a repülője is. Azt azonban máig sem tudni, hogy az azonosítatlan pilóta ő volt-e, ahogyan azt sem, hogy hogyan zuhant le a gépe – bár egy volt német pilóta azt állítja, ő lőtte le.

Glenn Miller

A negyvenes évek elejének egyik legsikeresebb muzsikusaként ismert harsonásnak és zenekarvezetőnek alig pár hónappal Saint-Exupéry után veszett nyoma. Az eddigiek fényében egyáltalán nem meglepő módon épp egy Angliából Franciaországba tartó repülőgépen tartózkodott, miután karrierje csúcsán, 1942-ben feloszlatta együttesét, és csatlakozott a hadsereghez, amelynek kötelékében modernizálta az egyenruhás zenekarokat. Párizsba is épp fellépni készült, gépe azonban nyomtalanul eltűnt – a legvalószínűbb teória szerint nem a németek, hanem a britek lőtték le véletlenül, bár van olyan elmélet is, amely szerint Miller leszállt a francia fővárosban, és Eisenhower parancsára náci tisztekkel próbált egyezkedni, az ellenség azonban elfogta és megölte.

Richey Edwards

A minap a Szigeten is fellépett Manic Street Preachers gitárosa 1995. február 1-jén tűnt el. Aznap repülőre kellett volna szállnia Londonban, mert a zenekar épp az Egyesült Államokba készült turnézni, ő azonban ehelyett hazavezetett walesi otthonába, majd Newportban látták az okmányirodában és a buszpályaudvaron, később pedig valószínűleg taxiba ült. Kocsiját február 14-én egy parkolóban hagyta az öngyilkosok körében népszerű Severn-híd közelében, így sokan arra gyanakodnak, hogy a közismerten depressziós zenész szánt szándékkal véget vetett az életének, maradványait azonban máig sem találták meg, és többen állítják, hogy látták is azóta.Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés