free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

5 hely, ahova senkit nem engednek be

Brabham         Címkék: egzotikus, kultúrtripp, lista 0 hozzászólás

A Földnek már nem nagyon van olyan élhető zuga, amit ne ismernénk. A feltérképezett területek viszont tele vannak a nagyközönség elől elzárt vakfoltokkal.

Az „egzotikus úti cél” kifejezéssel sokan szeretnek dobálózni – kiváltképpen a sznobok, a notórius nagyot mondók és az utazási irodák munkatársai. Mi úgy nem állunk be közéjük, hogy közben mégis használjuk a kifejezést, és ezt úgy érjük el, hogy egzotikus úti célok címén olyan helyeket mutatunk be, ahova valószínűleg soha nem fogja az ún. hétköznapi ember betenni a lábát.

Niihau, a tiltott sziget

A Hawaiihoz tartozó sziget szellemes módon a Robinson család tulajdonában áll, akik úgy döntöttek, hogy megőrzik olyannak, amilyen, így nem nagyon engednek be senkit. Akik partra szállhatnak: a 130 helyi lakos, az amerikai haditengerészet és a kormány emberei, a meghívott vendégek és persze a tulajok. Szervezett túrákat mondjuk tartanak, de nyilván csillagászati árat kérnek értük, és a sziget nagy része ezek keretében sem látogatható, szóval bőven van ok irigykedni és kíváncsiskodni. Pláne, ha figyelembe vesszük, hogy valószínűleg egy afféle földi paradicsomról beszélünk.

Az 51-es körzet

Hatalmas katonai bázis egy kiszáradt tóban az Egyesült Államok Nevada államában, a közepén egy jókora repülőtérrel – „és semmi kérdés”, ahogy azt mondani szokás Obi-Wan Kenobi után szabadon. A légterébe sem lehet belépni, a létezését pedig egészen 2003-ig még csak el sem ismerte az amerikai vezetés, pedig elég feltűnő, hogy ott van, úgyhogy az összeesküvés-elméletek hívei és az UFO-mániások alighanem a fél karjukat odaadnák, ha betehetnék a lábukat. De élve nem fogják, az tuti, hacsak nem melózzák be magukat az amerikai seregbe, vagy esetleg a CIA-be.

Ilha da Queimada Grande, a Kígyók Szigete

430 000 négyzetméter mérges kígyó Sao Paolótól nem messze egy szigeten. Magyarázzuk tovább, miért nem látogathatja civil ember a helyet? Ha ezt nem is rágjuk szájba, azt azért elmondjuk, hogy négyzetméterenként egy-öt kígyó lakja a placcot (a minimális érték a Discovery Channel állítása, a maximális pedig a legenda), és ezek nem akármilyen dögök ám, hanem a világ legveszélyesebb csúszómászói közé tartozó arany lándzsakígyók. A meredek az, hogy a kihalás így is veszélyezteti őket, mert sehol máshol nem élnek, és egy tűzeset például azonnal kiirtaná az egész fajt. De az se semmi, hogy áll a szigeten egy világítótorony, és valamikor még őre is volt.

Az iszei nagyszentély

Japán legszentebb épületét Amateraszu Ómikaminak, a Napistennőnek emelték, és állítólag benne őrzik a Naikūt, vagyis a mitikus tükröt, ami az első császárok kezében is megfordult. A szentélyt 20 évente rituálisan lebontják, és a szomszédos telken újraépítik, látogatását pedig egyedül a főpapnak vagy főpapnőnek engedik, akinek az uralkodói családból kell származnia – mások legfeljebb az épület tetejét láthatják kívülről. Egyébként valójában egy egész komplexumról beszélünk: az eddig emlegetett része az ún. belső szentély, amelytől hat kilométerre áll a szintén tiltott külső, és mindkettő egy több mint száz épületből álló csoport része.

Mezgorje

Az Urál déli részén található Jamantau-hegy közelében fekvő, 1979-ben alapított baskírföldi település egy lezárt város, amelynek lakói állítólag a hegy(b)en dolgoznak – az ugyanis az amerikai kormányhivatalok gyanúja szerint valamiféle nukleáris létesítményt és bunkert rejt. A dologra már sokszor rákérdeztek az oroszoknál, ők pedig mindennek elmondták a helyet bányától az élelmiszertárolón át a bunkerig, még jobban összezavarva ezzel minden kíváncsiskodót. Mezgorje 17 000 polgárán és a magas rangú illetékeseken kívül egyhamar valószínűleg senki nem is tudja meg a titkot, és kirándulást se nagyon fog más szervezni a városba.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés