free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Harminc éve empatikusabbak voltunk

Borsa         Címkék: kishír, kultúrtripp, kutatás, pszichológia 7 hozzászólás

Egy szociálpszichológiai kutatás szerint, a mai huszonéves társadalom kevesebb együtt érzést mutat, mint az idősebb generáció - az USA-ban. És valószínű, itthon is.

Amerikai főiskolások között, harminc éven át kutatták az együttérzést, és ebből kiderült: a legnagyobb csökkenést az empátia tekintetében, a kétezres évek eleje után készült felmérések mutatták. Michigani Egyetem Szociális Kutatóintézetének eredményei szerint ma közel negyven százalékkal alacsonyabb szinten van az amerikai főiskolás empátia képessége, mint a felmérés kezdetekor, 1979-ben. Ezeket sztenderd személyiségtesztekkel mutatták ki, amelyet harminc éven át minden évben elvégeztettek a kutatók. 

A kutatás létrehozott egy új fogalmat is a szociológiában, méghozzá az "éngenerációt", amelyre jellemző az egoizmus, a nárcisztikus személyiségjegyek dominanciája, a magabiztosság, az individualizmus. A kérdést, hogy mindez mi miatt alakulhatott ki, szintén megválaszolták a kutatók: mindennek az oka a média, illetve a közösségi építőweboldalakon történő személyközi kommunikáció, amely sokkal kevesebb megértést követel a másiktól, mint a szemtől szembeni kommunikáció. A barátságok minden további nélkül fenntarthatóak, anélkül, hogy bármit belepakolnánk a kapcsolatainkba.Maga az empátia fogalma, jól értelmezhető mindenki számára. Az a sajátos emberi képesség, amelynek során bele tudjuk helyezni magunkat a másik személy lelki állapotába, az ő szemével vizsgálva a helyzetet. Minél gazdagabb az érzelmi intelligencia, annál jobban kifejlődik az empátiás készség. Az empátia a nyitottsággal, a szeretettel is nagymértékben összefügg. Az empatikus állapot kialakulásához szükséges a közösségben való részvétel. Maslow szerint a közösséghez tartozás igénye a szeretetben jut teljességre. És talán, ami a legfontosabb, és ez alátámasztja a Michigani Egyetem kutatóinak is a végkövetkeztetését: az empátia kommunikációs alapjai a mimika, a tekintet, a hangszín, a hangerő, a beszéd formája, testmozdulatok, kézmozgás, távolságtartás a kapcsolatrendszerben. Tehát ezeket az online kommunikációink során bajosan tudjuk megmutatni, gyakorolni.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés