free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Az endometriózis akár meddőséghez is vezethet

Ádám Péter         Címkék: betegség, endometriózis, meddőség, menstruáció, nőgyógyász 1 hozzászólás

Az endometriózis egy rejtélyes betegség hiszen kialakulásának oka egyelőre nem tisztázott. A tünetek viszont ismertek: erős fájdalom és meddőség is előfordulhat.

A múlt héten nemzetközi endometriózis (endometriosis) hetet tartottak szerte a világon, hogy felhívják a nők figyelmét erre a még mindig igen rejtélyes betegségre. Éppen ezért úgy gondoltuk, hogy érdemes a Borsa olvasóit is megismertetni az endometriózissal kapcsolatos tudnivalókkal. Az endometriózist ugyanis sokáig egy ritka betegségként kezelték a szakemberek, de egyes statisztikák szerint a reproduktív korban lévő nők akár 20 százalékát is érintheti, és ezen belül tulajdonképpen bármelyik korban kialakulhat, de jellemzően az első menstruáció utáni pár évben jelentkeznek először a betegség tünetei.

Magáról az endometriózisról akkor beszélhetünk, amikor a méh belső felszínét borító nyálkahártya szövete (az endometrium) a méh üregén kívül is megtalálható. "A menstruációs ciklus során a méhnyálkahártya havonta felépül, majd pedig lebomlik, és vérzéssel távozik a méh üregéből. A hártya eredetileg a várható terhesség befogadására alakul ki és vastagszik meg, amikor azonban elmarad a megtermékenyülés, az endometrium kilökődik - magyarázza a Borsának Tóth János nőgyógyász szakorvos. - A méhnyálkahártya azonban egyelőre nem tisztázott okokból megjelenhet az eredeti rendeltetési helyén kívül is, például a hasüregen belül a petevezetékben, a petefészekben, a kismedence belső falában. A méhen kívül előforduló endometriális nyálkahártyát endometriózis csomóknak nevezzük." A szakember mindenképpen felhívja a figyelmet, hogy ezek nem rosszindulatú rákos csomók, sőt az endometriózis és a daganatos megbetegedések kapcsolata egyelőre nem bizonyított.

http://menstruationresearch.org, http://z.about.com

Ami még nem bizonyított az endometriózissal kapcsolatban, az a betegség kialakulásának oka. Egyelőre csak különböző teóriák keringenek tudományos körökben, amelyek magyarázatot próbálnak szolgálni arra, hogyan is kerülnek a méhnyálkahártya szövetei a méh üregén kívülre. Az egyik elmélet szerint a méhnyálkahártya sejteket tartalmazó menstruációs vér visszafolyik, és a petevezetéken keresztül jut el a hasüregbe, ahol növekedésnek indul. Mások arra esküsznek, hogy az endometriális szövet a véráramon keresztül jut el a test különböző részeire, de genetikai adottságról és immunrendszeri rendellenességről is szólnak magyarázatok. Sőt, vannak, akik az embrionális korból megmaradt szövetek felnőtt korban endometriózis csomókká fejlődését sem zárják ki a lehetséges okok közül.

"Az endometriózis oka még valóban nem tisztázott - erősíti meg a szakirodalomban található információkat a nőgyógyász -, a betegség tünetei viszont elég jól meghatározhatók. Ami fontos, hogy a endometriózis csomók ugyanúgy reagálnak a hormonszint változásokra, mint a méhen belüli nyálkahártya, tehát megduzzadnak, aztán leépülnek. A probléma viszont az, hogy a hasüregből nem tudnak hová távozni a vérrel a szövetek, ezért tovább terjedhetnek a hasüregben, de azon kívül is kialakulhatnak a csomók. A hasüregben ezen kívül gyulladás és hegesedés is lehetséges." A felgyülemlett vér ráadásul ciszták kialakulásához is vezethet, és ingerelheti a környező szerveket, ami pedig fájdalommal jár, nem is akármilyennel.

A betegség legjellemzőbb tünete ugyanis a szokásos menstruációs görcsöknél sokkal erősebb fájdalom a menstruációs vérzés előtti és alatti időszakban. De ezzel együtt sok más egyéb tünet is utalhat az endometriózis meglétére: a rendszeresnél erősebb menstruációs vérzés, hasmenés, görcsös és véres vizelés, deréktáji fájdalmak. Szakemberünk kiemeli még a kismedencei fájdalmakat, amelyek a menstruáción kívül is jelentkezhetnek. És bizony az endometriózis meddőséget is okozhat, egyes statisztikák szerint a meddő nők 30-40 százalékban az endometriózis vagy annak valamilyen szövődménye miatt képtelenek teherbe esni. Az endometriózis ugyanis olyan összenövéseket eredményezhet, amelyek gátolhatják a petevezeték mozgását vagy elakaszthatják a petesejtet, de a betegség több más formában is előidézheti a meddőséget.

www.medicasur.com.mx

A nőgyógyász a fenti tünetek esetében mindenképpen az orvoshoz való fordulást javasolja: "A tünetek persze sok más problémára is utalhatnak, de jó eséllyel még időben nyakon lehet csípni az endometriózist." A kezelés először is a fájdalomcsillapításra koncentrál, egyes esetekben a menstruációs görcsökre szedett gyógyszerek is segíthetnek enyhíteni a tüneteket, de sokszor ennél komolyabb, például hormonterápiára van szükség. "Mivel a hormonok hatással vannak a csomókra, ezért ez a kezelési forma hatékony tud lenni - mondja Tóth János. - Súlyosabb esetekben, komolyabb összenövéseknél azonban már a műtét is ajánlott."

Az endometriózis ugyan nem a legsúlyosabb betegségek egyike, de mindenképpen kellemetlen tünetekkel jár, és mint minden betegség esetében, úgy itt is fontos a minél előbbi diagnosztizálás és a kezelés megkezdése. Talán ha az is kiderül valamikor, hogy ténylegesen mi okozza ennek a betegségnek a kialakulását, akkor esetleg megelőzésről is lehetne beszélni. Addig azonban maradnak az eddig ismert kezelési módszerek.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés