free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Testünk elfogadásához követelmény az ép lélek

Borsa         Címkék: kapcsolat, púder, szerelem, test 3 hozzászólás

A "szép test" elfogadásakor az "ép lélek" nem előfeltétel, hanem követelmény. Legyünk tisztában az értékeinkkel és testképünkkel.

A testképünk nem egyszerűen egy, a valóságot utánozni próbáló, objektív fotó a fejünkben arról, ahogy anyaszülten kinézünk. Az evészavarokra kicsit is hajlamos olvasó tapasztalhatta már, hogy a hármas kódú kaják éjfélkor történő betömését követően képtelen levetkőzni a párja előtt, mert akkor is százas derékbőséget vizionál magának, ha a pizsamagatyája zipzárját ugyanúgy képes felhúzni, mint előző este. A testképünket a mérhető adatoknál erőteljesebben befolyásolja tehát, hogy hányadán állunk önmagunkkal: hasonlítunk-e az idoljainkhoz, elégedettek vagyunk-e a teljesítményünkkel, vagy éppen szerethetőnek gondoljuk-e magunkat. Kézenfekvőnek tűnik, hogy megvizsgáljuk, visszahat-e a testképünkre, ha rátaláltunk arra a társra, akivel nem Schobert főnök, hanem a vízágyon hempergés jut elsőként eszünkbe a vacsoraasztalnál.

Látszólag evidens, hogy egy bennünket dicsérő, nedves szemű, szerelmetes ifjúval az oldalunkon a testképünk kikerül a negatív tartományból. Bár kutatások is alátámasztják, hogy egy jól működő, romantikus kapcsolat az önértékelés hájjal kenegetésével egyenértékű, mégis: mintha túl sok lenne az ellenpélda. "Nem értem magam – fakad ki egy huszonkét éves lány. – Amíg szólózom, alapvetően nincs bajom magammal, de mihelyt járni kezdek valakivel, beindul a méricske. Elég barna a bőröm? Nem túl vastag a bokám? A mellem pedig tényleg az őrületbe kerget: apró, nem igazán gömbölyded, és bármit mond is a srác, egyfolytában azt lesem, hogy hová téved a tekintete, ha szembejön egy dekoltázs." Hogyan fordulhat elő, hogy becéző szavak ide, izgalomtól alélt pasik oda, egyesek testképe jóval negatívabb azt követően, hogy elvileg bebizonyosodik: igenis szerethetőek és kívánatosak?Ahogy az anorexiás is egy jól fejlett mamutot lát a tükörrel szemben állva, miután megevett két narancsgerezdet, úgy a kedvezőtlen infókra koncentráló nők szintén ügyesen képesek figyelmen kívül hagyni a realitást. Akik lépten-nyomon a partnerük velük kapcsolatos reakcióit lesik, és a legkisebb "kihagyásra" is lecsapnak, azoknak ahelyett, hogy javulna, inkább romlik a testképe a szingliség feladása után. Különösen igaz ez akkor, ha a kötődés nem túl erőteljes a felek között: "Nem is értem, miért jártam ezzel a csávóval évekig – gondol vissza az elmúlt időszakra egy depresszióval kezelt, fiatal lány. – Sohasem kérdezte meg, mi történt velem aznap, vagy hogy mit gondolok és mit érzek a dolgokkal kapcsolatban. Én meg ahelyett, hogy beintettem volna, szép lassan elhittem, hogy kábé ennyit érdemlek. Ezzel a gyerekes fejemmel, meg egy ilyen hájas, deformált testtel ugyan mire számítok? Az a furcsa, hogy amióta szakítottunk, egy csomóan odajöttek hozzám ismerkedni különböző szórakozóhelyeken. Én meg nem győzök csodálkozni: Úristen, most akkor milyen vagyok valójában? Miféle srácokkal érdemes kezdenem?"

Az eddigiek alapján úgy tűnhet, hogy a negatív testkép és a rosszul működő, egymás el nem fogadásával jellemezhető viszonyok közötti összefüggés inkább nőkre jellemző. Hogy ez mennyire nem igaz, röviden idézek egy testedzésfüggőséggel kezelt, igen izmos, harmincegy éves férfibeteg írásából: "Mindig a legjobbnak kell lennem, ez alap! Nagyon szép csajokat választok, és ahhoz, hogy ezt a szintet tarthassam, férfiasan kell kinéznem. Azon a hétvégén tudtam, hogy Siófokra megyünk partizni, ahogy azt is, hogy ha végigtáncolom a bulit, néhány kilót leadok. Egy keveset kokainoztunk az éjszaka folyamán, bár én egyfolytában attól rettegtem, hogy még soványabb leszek a drogozástól. Az első utam hajnalban már az edzőterembe vezetett, ahol beadtam magamnak egy szteroidinjekciót. Odafeküdtem a súlyok alá, és szinte azonnal elkezdett dőlni az orromból a vér. A barátaim úgy erőszakoltak be a kocsiba, hogy orvoshoz vigyenek, mert én csak azt hajtogattam, hogy nem érdekel semmi, gyúrni akarok!" A nemek közötti különbség elsősorban inkább abban nyilvánul meg, hogy a nők jóval féltékenyebbek, amikor elégedetlenek a testükkel, mint a férfiak – ami alighanem érthető, hiszen a "zöld szemű szörnyeteg" akkor támad a legintenzívebben, amikor saját magunkkal nem vagyunk kibékülve.A drogokról való leszokást halogatókhoz hasonlóan – "Leállok, ha lesz mellettem egy rendes nő!" – sokan bíznak abban, hogy az önutálat is automatikusan átfordul, ha rájuk köszön a szerelem. A "Majd akkor fogok tetszeni magamnak, ha előbb másoknak is teszek!" filozófiának – legalábbis a fentiek alapján – úgy néz ki, épp a fordítottja igaz. A párkapcsolattól azoknak válik pozitívabbá a testképe, akik egyébként is ki voltak békülve magukkal. Az önostorozók ellenben a hízelgő és bókoló szeretőik mellett is találnak valamilyen ürügyet arra, hogy leszólják a külsejüket (ilyenkor a dicsérő pasi nyilván kamuzik, csak meg akarja úszni a többórás hisztit, ezért "ráhagy", és így tovább, ismerjük). A "szép test" felfedezésekor és elfogadásakor az "ép lélek" ezek szerint nem következmény, hanem előfeltétel. Ha tisztában vagyunk az értékeinkkel, és a testképünk is korrekt valóságészlelésen alapul, akkor persze ráerősíthet még a szerelem is!LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés