free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

5 étel, amit a véletlennek köszönhetünk

Borsa         Címkék: étel, íz-i, lista 0 hozzászólás

Hogyan jön létre egy-egy közismert és közkedvelt élelmiszer? Néha bizony egyszerűen véletlen folytán. Ennek néhány példáját gyűjtöttük össze.

Talán nem mi vagyunk az egyetlenek, akik néha elgondolkoznak rajta, hogy mégis ki és hogyan találta ki azokat az ételeket, amiket ma már hétköznapinak tekintünk – hiszen elég egyértelmű, hogy a nyers húsoktól, zöldségektől, fűszerektől és egyebektől hosszú út vezet a nyalókáig vagy a chipsig. Nos, mint azt az alábbi összeállítás bizonyítja, sokszor a véletlen játszotta a legnagyobb szerepet ezeknek a kajáknak a létrejöttében.

Jégkrém

A víz alapú jégkrémet egy 11 éves kisfiú, Frank Epperson alkotta meg véletlenül 1905-ben. A történet tipikus gyereksztoriként indul: Frank egy este nekiállt italporból üdítőt készíteni magának a házuk verandáján, menet közben azonban elfáradt, vagy halaszthatatlan dolga akadt, és otthagyta az italt, benne a keverőpálcával. Másnap reggelre a folyadék megfagyott, ő pedig rájött, hogy ha a poharat meleg víz alá tartja, a tömböt a keverőpálcánál fogva ki tudja húzni belőle, és desszertként elnyalogathatja. „Találmányát” a nyilvánosság előtt 17 évvel később, 1922-ben mutatta be, és a siker miatt szabadalmaztatta is saját neve után „Epsicle ice pop” néven, majd gyerekei nyomására átkeresztelte Popsicle-nek – a többi pedig már történelem.

Chips

A hagyomány szerint 1853. augusztus 24-én, Saratoga Springsben, dühből született meg a közkedvelt rágcsálnivaló, miután egy helyi szálloda éttermében egy vendég nekiállt azzal heccelni a séfet, George Crumot, hogy túl vastag és szottyos a sült burgonyája. A kényes és kekec illető (aki egyes források szerint a híres vállalkozó, Cornelius Vanderbilt volt) sorban küldte vissza az adagokat azzal, hogy neki nem megfelelőek, mire Crum bepöccent, és papírvékonyra vágott pár krumplit, majd keményre sütötte és jól besózta őket – ezzel pedig teljesen levette a lábáról a vendéget. A Saratoga Chips ezután rákerült az étlapra, majd átvették más éttermek is, végül pedig a tömeggyártását is megkezdték.

Sajt

Itt az ideje, hogy valami ősibb és hagyományosabb ételt is mondjunk. A sajt megalkotója vélhetően egy névtelen közel-keleti nomád, aki elrakott némi tejet egy nyeregtáskába, és amikor elővette, azt tapasztalta, hogy vizes folyadék lett belőle, amiben ehető, sőt kifejezetten finom szilárd darabkák úszkáltak. A történteket annak a nem feltétlenül gusztusos részletnek köszönheti minden sajtrajongó, hogy a táska állati gyomorból készült, így ugyanis tartalmazta a rennin nevű alvasztóenzimet, amely aludttejre és savóra választotta ketté a tejet. Hogy mik vannak...

Mazsola

A történet a „már a régi egyiptomiak is” frázissal kezdődik, ugyanis  3500 évvel ezelőttről is vannak írásos emlékek a Nílus környékéről, amelyek megemlékeznek arról, hogy az aszalt szőlőt ették, valamint dekorációs célokra is használták. Felfedezése nem valami bonyolult módon történt: néhány szőlőfürtöt a szüretnél elfelejtettek leszedni, így ezeknek a szemei megaszalódtak, valaki pedig megkóstolta őket, és rájött, hogy finomak. Lebecsülni az esemény jelentőségét mindenesetre nem szabad, hiszen magától ki tudja, kinek és mikor jutott volna eszébe szőlőt aszalni.

Tofu

A sajthoz hasonlóan a tofu eredetével kapcsolatban sincsenek biztos információnk, sőt több történet is ismert arról, hogyan alkották meg, de a véletlen mindegyikben szerepet játszik. Az egyik sztori szerint szójababokat tisztítatlan tengeri sóval kevertek össze egy konyhai baleset folytán, és az abban található kalciumtól és magnéziumtól a szója pépessé vált, míg a másik verzió azt mondja, hogy szójatejbe került véletlenül magnézium-klorid, de a végeredmény ugyanaz: megszületett a tofu. És ezért azóta is roppant hálásak lehetnek egy csomóan.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés