free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

5 extrém turizmus

Borsa         Címkék: extrém, fesztivál, lista, turizmus, utazás 2 hozzászólás

Utazni, világot járni sokféle céllal lehet, pihenni meg múzeumot látogatni az új évezredben már nem menő. Az extrém turizmus 5 arca.

A hátizsákos, világ- és természetjáró turizmusnak is muszáj volt megújulnia, a hagyományos úti céloknak befellegzett. A tengerpartok és metropoliszok már nem topformában a leginkább vendégcsalogatóak, épp ellenkezőleg, de a sportesemények vagy a zenei fesztiválok is tekintélyes és lojális látogatóközönséggel számolhatnak. A poszt-poszt-posztmodern turisták vérszagra, aranyéremre és sztrájkra gyűlnek - íme 5 népszerű kategória.  


www.uss.salvationarmy.orgKatasztrófaturizmus

Cunami, földrengés, szárazság vagy árvíz, mindegy, a lényeg, hogy meg legyen örökítve a fizimiska a térségben. Kerül, amibe kerül, de a fehér homokos tengerparton héderezni a 21. században unalmasan tipikus, a világ nagyvárosai már megvoltak a maguk ragyogásában, és az ázsiai hátizsákos trip is ki van pipálva. Nosza, jöhet a sűrűje: a káosz, a pánik, a tragédia epicentrumában termelni a szükséges mennyiségű adrenalint, hogy aztán elmondhassuk, veszélyesen élünk, és nemcsak a nyugati tutiban növesztjük a valagunkat. A kaland garantált, és ha valahol, akkor megszorult, megcsonkított, árván maradt embertársaink között igazán nagy császároknak érezhetjük magunkat a tömött pénztárcával és a hátország biztonságával. Ha meg még oda is hányunk néhány nagyvonalú dollárkát, odafönt is jóváírják, és a lelkiismeret sem fog piszkálni esténként.


www.lilano.deMaratoni és sportturizmus

Hogyan juthatunk el Bronx legsötétebb gettóiba félelem és következmények nélkül, vagy hogyan izzadhatunk és kapkodhatunk levegőért együtt olyan celebekkel, mint P. Diddy, Oprah vagy az ABBA-s Björn? El kell csak indulnunk egy maratonon, illetve többön. Amerikában a legnagyobb a tömeg és a legtöbb a kaland, Firenzében a legjobb az elérhető idő (a ravasz olaszok dombról indítják), Barcelonában a legtöbb női ruhás férfi futó, minden helyszín ad tehát valamit a 42 kilométeres kínlódásért cserébe. Éppen ezek miatt még akkor is jól szórakozunk, ha mi magunk nem is indulunk. Persze a passzív sportturizmus talán még inkább fekszik kényelmes énünknek (bár egy újpesti kirándulás egy fradistának nem feltétlen jelent tétlenséget - de ez mellékszál). Olimpiából nyári és téli is van, fociból vébé és Eb, sőt egy ismerősünk szerint az Afrika-kupánál nagyobb fless kevés akad - bár itt a rosszindulatúak szerint az élvezetesebb játék a lelátón folyik, nem a pályán. Ha valaki a technikára pörög, kövesse városról városra Besenyei Pétert vagy Fernando Alonsót, ha pedig teljesen otthonosan akarja érezni magát egy világversenyen, nosza, irány a dartsvilágbajnokság, aminek rendszerint egy kellemesen félhomályos angolszász pub a helyszíne.


http://planetsave.comGlobálisfelmelegedés-turizmus

Szerencsére kábé minden héten rendeznek a világ valamely táján konferenciát, tüntetést, valahol garantáltan összeül a világ kizsákmányoló elitje, ahová oda lehet utazni rikácsolni, és beöltözhetünk jegesmedvének vagy bármilyen, számunkra kedves veszélyeztetett állatnak. A mi életünkben innentől kezdve nagyjából egy emberöltőt végig lehet turistáskodni ilyen nemes célokkal, elég tekintélyes közösség tagjai lehetünk, és ahelyett, hogy érdemben bármit is tennünk kéne, évekig transzparensekkel járhatjuk a világ legmenőbb városainak utcáit, és még az az illúziónk is megvan, hogy nem élünk hiába. Valamelyik, hozzánk hasonlóan elszánt társunknál minden városban akadni fog kanapé, puha párna, forró kávé, a jelmezkölcsönzőket sem hagyjuk tönkremenni, és a hangszálaknak is jót tesz. Ja, és persze a világnak is.


http://image.guardian.co.ukSztrájk- és tüntetésturizmus

A kedvencünk. Minden vandál ösztönét, elemi dühét kiadhatja az ember. Franciául (és görögül) megtanulni mindenképpen hasznos befektetés, ha sztrájkturistáskodni támad kedvünk a jövőben, de egy Che Guevará-s pólóval sem lőhetünk mellé nagyon sehol, itthon kétezerért már jó minőségűt kapni. Benzines kannát szerencsére szinte mindenhol árulnak, és a macskakő is bármely városban feljön, ha elég erősen tépjük ki az anyaföldből. Locsolhatjuk a tejet a lefolyóba, traktorral szánthatjuk fel a nyolcsávos autópályákat a metropoliszok körül, hajthatjuk a libákat az országházak elé vagy küldhetjük el bármely állam honatyáit válogatott disznóságokkal a francba. Óriási tömegek, korlátlan indulatok, a vakuvillanások közepette csak úgy ragyog a közösség. Majd hülyék leszünk ekkora balhékból kimaradni.


http://hem.passagen.seFesztiválturizmus

Ennek éppen most indul a szezonja, szerencsére a merítés olyan széles, hogy mindenki megtalálja magának a sárga utat, amit követhet. Hogy Josht és Juttát követjük-e végig a Tiszaháton, vagy a Metallicát a földgolyón, annak kizárólag a bankkártyánk és a zenei ízlésünk szab határt. Csak elő kell bányászni a túlélőkészlet alapvető darabjait: a sokat (talán többet, mint mi magunk) látott Martenst, a hajnal első harmatcseppjeire is beázó teszkósátrat, a tuti pasizós/csajozós dumákat, és irány Tokaj legalja, a híres Roskilde, az újvidéki erődítmény, az osztrák autópálya sárban fetrengő leállósávja vagy a nem csupán a dombvidék miatt hullámzó ozorai katlan. Az extrém túrák közül talán ez a leginkább embert próbáló: az egész nyáron át tartó partizánkodást jó, ha jövő tavaszra kiheveri az emésztésünk, a májunk és a bőrünk, de sebaj, a következő idényben újjászületve válthatjuk meg a karszalagunkat a mókuskerékre.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés