free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Veszélyes facebook alkalmazások

Borsa         Címkék: adathalászat, facebook, kultúrtripp 2 hozzászólás

Veszélyeket rejt az online közösségi szintér: személyes adataink, leleplező információk kerülhetnek ki rólunk, ha nem vigyázunk. Elmondjuk, hogyan csináljuk.

Elképesztően sok – több mint félmilliárd – felhasználója van a világ polgárait összehozó közösségi oldalnak, ahol az emberek a magánéletüktől kezdve a munkahelyen történteken át egészen a egészségi állapotukig mindent megosztanak. Ez egy remek terep a bűnözőknek. Az elmúlt hónapok hangos volt a média attól, hogy százmillió facebook felhasználó személyes adata került ki az internetre. Ezt követően egyre-másra bukkantak fel a kattintásra terjedő vírusok, az adathalász alkalmazások. Biztonsági szakemberek szerint a jövőben egyre gyakrabban leszünk kénytelenek szembesülni hasonló problémákkal. A jelenség

Az egyik legnépszerűbb alkalmazás a közösségi portálon a „lájkolás”. A like gombbal kifejezhetjük egy-egy hivatkozással, állapottal, eseménnyel, fotóval és bármilyen dologgal kapcsolatos tetszésünket. Sokan követelték. Hogy a youtube-hoz hasonlóan, legyen olyan gomb is, mai a nem tetszésünket nyilvánítja ki. Ezt az igényt használta ki a FaceMod, akik elkészítették az alkalmazást. Az érdeklődő felhasználó kap egy üzenetet, hogy ha akar dislike gombot, akkor töltse le! Ekkor az óvatlanok örömmel kattintnak, engedélyt adnak a profiloldalon található adatok hozzáféréséhez és már kész a baj, ugyanis a saját facebook oldalunkon megtalálható összes adatot lehalászták, így az ismerőseinket, az e-mail címünket, azon keresztül mások címét, és már özönlik is a spam. 

Adathalászat

Alattomosabban támadnak a legnépszerűbb posztok közé tartozó, álcázott vírusok. Néhány hete megjelent a felhasználók üzenőfalain egy videó, amin három bikinis női fenék volt látható, indexképként, mellette a figyelmeztetés: "Az emberek 98%-a nem tudja 17 másodpercnél tovább nézni ezt a videót" címmel terjedő. Nos, ha számtalan ismerősünk kiteszi ezt a videót, szinte semmi nem ment meg minket attól, hogy rákattintsunk, tesztelve ezzel, hogy vajon mi különleges képességekkel bírunk-e, és bírjuk-e tovább, mint 17 másodperc. Nos, amint rákattintunk a linkre, előjön egy ablak, ami engedélyt kér adataink hozzáféréséhez, mivel az emberi kíváncsiság határtalan, többségében beleegyeznek ,csak hogy láthassák a híres videót. Az eset ugyanúgy folytatódik, mint a like/dislike gombok történetében, adathalászat áldozatává válunk. 

Prevenció

A közösségi oldalakról szóló híreket, mindenképpen kövessük, hogy napra készek legyünk a legújabb trükköket illetően. Bár a Borsaszerkesztő tapasztalata az, hogy mire ezek a hírek magyarul megjelennek, már rég áldozatává eshettek sokan a trükköknek. Érdemes angol nyelven is tájékozódni, időről-időre. 

Profiloldalunkon igyekezzünk a legszigorúbb adatvédelmi beállításokat megtenni. Különböző csoportokba sorolhatjuk ismerőseinket, eldönthetjük, hogy mennyi információt birtokolhasson rólunk, az egész csak egy alapos és logikus áttekintést kíván meg, és máris nagyobb biztonságban tudhatjuk magunkat. 

Óvakodjunk az ismeretlen – bár helyes – emberek bejelölésének a visszaigazolásától. A hamis oldalak, kifejezetten azért jönnek létre a legtöbb esetben, hogy illegális tevékenységet folytassanak rajtuk keresztül. LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés