free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Fagyasszunk fűszert!

Borsa         Címkék: fagyasztás, fűszer, ízi 0 hozzászólás

Nagyobb boltok mélyhűtőiben nem újdonság már fagyasztott fűszerekre bukkanni. De mi lenne, ha mi magunk gyártanánk inkább le? Semmi, sima ügy. Mi így csináljuk.

Nem árt még a hűvösebb idő beköszönte előtt elgondolkodni azon, hogy a kertben/balkonon most még frissen és üdén virító fűszernövényeink közül, melyekre lesz ugyanolyan intenzitással szükségünk a hidegebb hónapokban is. Ha ezzel megvagyunk, gondolkodjunk el azon a lehetőségen, hogy tartósítás céljából lefagyasszuk-e a fent említett fűszernövények hajtásait, leveleit, amelyeket így majd télen is frissen keverhetünk ételeinkbe. Ha a válasz igen, olvass tovább, ha a válasz nem, szeptemberben környékén vedd elő újból ezt a cikket. Mivel még a hűvösebb idő odébb van, a zimankó pedig még messzebb, mielőtt megkezdjük a szüretelést és tartósítást, nézzük át, mit hogyan fagyaszthatunk.

A zöldfűszerek házi tartósítására több módszer kínálkozik, lehet nyersen, többnyire hűtve, vízbe állítva tárolni, szárítással, sózással vagy savanyítással tartósítani, de a legegyszerűbb és legkíméletesebb módszer a gyorsfagyasztás, ezzel garantált leginkább, hogy megőrizzük a fűszernövény zamatát és vitamintartalmát. A fagyasztásra legalkalmasabb a -18 Celsius-fokos hőmérséklet. A fagyasztókon csillagokkal jelzik, hogy alkalmasak-e gyorsfagyasztásra, a három csillag azt jelenti, hogy -18°C elérhető a fagyasztóval, de gyorsfagyasztásra nem képes, a négy csillag pedig a gyorsfagyasztásra is alkalmas készüléket jelzi. Kis fűszernövény csomagokat a három csillagos fagyasztóval is készíthetünk, mert a kis tömegű, de nagy felületű zöldfűszerek pillanatok alatt megfagynak.Alapvetően három módszerrel tartósíthatjuk a fagyasztónkban a zöldfűszereket: szárazon, olajjal vagy vízzel elkeverve. A legegyszerűbb a szárazon fagyasztás, lássuk hozzá a lépéseket: a zöldfűszert mossuk meg, tiszta konyharuhán vagy papírtörlőn szárítsuk meg. Vágjuk össze (nagyobb mennyiségnél érdemes elővenni az aprítót), végül tiszta műanyag dobozban tegyük be a leghidegebb fokozatra állított fagyasztóba (nem kell lenyomkodni, hogy minél több férjen a dobozba, csak lazán legyen). A fagyasztással a levelek nedvességtartalma nagyrészt megmarad, de kiolvasztás után löttyedtté válhatnak, ezért érdemes a fűszereket jól összevágni. Felhasználáskor csak kikotorjuk egy tiszta kanállal a szükséges mennyiséget a dobozból. Fontos, hogy nem szabad kiolvasztani a jeges fűszerrel teli dobozt, mert az újrafagyasztás már nem tenne jót a maradéknak, elveszne a vitamintartalom, és az élvezeti értéke sem lesz már a régi. Szükség sincs rá, mert a fagyos zöld levelek vagy szárak másodpercek alatt felolvadnak a forró ételben.

Olajjal vagy vízzel éppen olyan, illetve sokkal finomabb és természetes alapanyagú zöldfűszer kockákat is készíthetünk, mint amilyeneket készen is árulnak a boltokban. Nem ördöngösség házilag előállítani őket, csak egy jégkocka készítőre van hozzá szükség, és máris kezdhetjük: az összevágott fűszert kevés vízzel vagy olajjal keverjük össze, töltsük a mélyedésekbe és fagyasszuk meg. Miután megfagytak a kockák, ki is vehetjük a formából, és zacskóban vagy kisebb dobozban tárolhatjuk felhasználásig. Érdemes megjelölni, hogy olajos vagy vizes kockákról van-e szó, mert az olajos nem alkalmas minden ételbe, meg nem is biztos, hogy kell még extra olaj bele. Mindenféle fűszerkeveréket is készíthetünk ízlés szerint, de jelöljük meg a dobozon, hogy mik szerepelnek benne, mert nem biztos, hogy hónapok múlva is emlékszünk majd arra, hogy pontosan miket aprítottunk össze egy kora őszi hétvégén. Illatra és kóstolásra mindenesetre akkor is eldönthetjük, illik-e a tervezett ebédbe, bár valószínűleg nem nagyon fogunk válogatni, mert ezek az izgalmas fűszermixek szinte minden kedvencünket tartalmazzák, amelyek szinte minden ételbe valók. Végezetül, és ha még nem sikerült volna kedvet csinálnunk, étvágygerjesztőül pár tuti tipp.

Zöldfűszerek, amiket mindenképpen érdemes fagyasztani: alapfűszerek a petrezselyem és a zeller, amikből a szárított változat meg sem közelíti a frisset vagy a frissen fagyasztottat - a petrezselymet jobb, ha összevágva, a zellert jobb, ha egészben mélyhűtjük. A metélőhagyma, vagyis a snidling apróra vágva jó, mert így érvényesül igazán az íze, jól is fagyasztható, bár ezt meg is spórolhatjuk (ha nem is anyagilag, hisz az otthon nevelt az olcsóbb), mert a cserepes változat az egyik legkönnyebben beszerezhető zöldfűszer egész évben. Az egyik mediterrán kedvenc, a bazsalikom díszítésre ugyan már nem alkalmazható fagyasztás után, ahogy más növényi részek sem lesznek már olyan szépek, mint új korukban, de friss íze megmarad, mindenképpen érdemes kipróbálni a szárított helyett. A koriander ugyan elég sokat veszít tartósítva az aromájából, de nagyon nehéz frisshez hozzájutni, a szárítottnál pedig akkor már sokkal jobb a fagyasztott. Ugyanez érvényes a lestyánra is, amit sózással lehet még jól tartósítani. Figyeljünk arra is, hogy a kapornak nagyon erős aromája van, ezért minél jobban záródó dobozban tartsuk, különben az egész hűtőszekrény, sőt, a konyha is kaporillatú lesz (és van, akik ki nem állhatják). Vágjunk bele.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés