free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Egy kis fagylaltológia

Borsa         Címkék: fagylalt, íz-i, nyár 0 hozzászólás

Tudod, hogy mi a szörbet és serbet között a különbség? Ha a válasz nem, olvass tovább, mert most különböző fagylalt típusokat ajánlunk.

A gyakran porból készült, műízű cukrászdai fagylaltok helyett egyre többen állnak neki az otthoni fagylaltkészítésnek, géppel vagy anélkül. Ebben a cikkben konkrét receptek helyett - melyekből rengeteget találhatunk a különböző receptes oldalakon vagy gasztroblogokon - inkább a fagylaltfajtákat vesszük sorra, nem árt például tudni, hogy a szörbet vagy a granita még fogyókúrába is könnyű lelkiismerettel beilleszthető, vagy hogy félig fagyott fagyinkat kikiálthatjuk semifreddo-nak.

Tej- vagy tejszín alapú fagylaltok

A legtöbb házi fagylalt alapja a sodómártás, ami tejből, cukorból és tojássárgájából készül. Ebbe az alapba kerülnek az ízesítőanyagok, pl. vanília, csokoládé, gyümölcsök vagy fűszerek, az eredmény pedig egy gazdag, krémes kalóriabomba. Az ún. philadelphiai stílusú fagylaltok tojás nélkül, de tejszínnel készülnek. Kevésbé selymesen lágy, és keményebbre fagy az előzőnél, viszont sokkal gyorsabban és egyszerűbben elkészíthető. Léteznek olyan receptek is, ahol a tojássárgáját keményítővel helyettesítik, ez ugyanis a tojássárgájához hasonlóan akadályozza a nagyobb jégkristályok kialakulását. A keményítővel készült fagylaltokat nem érezzük olyan gazdagnak és krémesnek, mint a tojással készülteket, de nem rossz kompromisszum, mert olcsóbb és egyszerűbb az előállításuk, valamint a tojás íze nem "zavarja" az ízesítőanyagokét.



A parfékhoz a tejes alapú fagylaltot általában tejszínhabbal dúsítják, majd valamilyen formában fagyasztják ki. Népszerű pl. az őzgerinc formába simított "alagút", de torta- muffin- vagy bármilyen formában készülhet, amit előzetesen mindenképpen béleljünk ki műanyag fóliával, különben bajos lesz kiszedni. Az olasz semifreddo általában tejszínnel készül, és nem fagyasztják keményre, rengeteg verziója létezik. Egyszerűsége miatt (nem kell hozzá gép) közkedvelt otthon elkészíthető desszert, melynek nemzetközi népszerűsítéséhez többek között Jamie Oliver is sokban hozzájárult.

Joghurtos fagylaltok

A legegyszerűbb fagylaltrecept a világon a gyümölcsös-joghurtos fagyi: tetszőleges fagyasztott gyümölcsöt turmixoljunk össze natúr joghurttal és, ha szükséges, valamilyen édesítőszerrel - ennyi. Egy perc alatt kész van és nem utolsósorban egészséges és fogyókúrabarát desszert. Eggyel bonyolultabb változata, ha a friss gyümölcsöt cukorral megszórjuk, várunk, míg megolvad rajta, majd összeturmixoljuk a joghurttal. Ezután fagylaltgépben vagy a fent említett módszerek egyikével elkészítjük. Véleményünk szerint a joghurtos alap piros gyümölcsökkel működik a legjobban, ám a natúr joghurtfagyi (a joghurtot édesítjük, és fagylaltgépben kifagyasztjuk), vagy a citromos verzió sem utolsó.

Szörbetek és serbetek

A szörbetek, vagy "vizes" fagylaltok nem tartalmaznak tejterméket, leggyakrabban gyümölcsből, cukorból és egy pici citromléből állnak, amely segít kihozni a gyümölcsök ízét. Ennek köszönhetően zsírtartalmuk szinte nulla, egy nagyon forró napon, vagy egy fűszeres, a gyomrot megterhelő étel után sokkal jobban esnek, mint egy nehezebb, tejes-tojásos társaik. Frissítőek, üdítőek, voltunk már olyan étteremben is, ahol a fogások között egy-egy gombóc szörbettel frissítették fel az ízlelőbimbókat (nem ritkán egy pohár pezsgőbe ejtve).



Nem csak gyümölcsből készülhet szörbet, hanem pl. keserűcsokoládéból is, csak bátraknak. A serbet gyakran előfordul a török hódoltság ideje alatt játszódó regényeinkben, ezekben egyfajta, a törökök által előszeretettel fogyasztott, nagyon édes és hideg italt jelöl, nem pedig fagylaltot. Az angoloknál a "sherbet" sokszor egyszerűen csak szörbetet jelent, bár míg a szörbetek hivatalosan semmilyen tejterméket nem tartalmaznak, a serbet-receptekben gyakran találunk tejet vagy írót.

Granita

Az olaszok egyik kedvence, szintén könnyű, friss, és fagylaltgép sem kell az elkészítéséhez. Mint a szörbet, ez is leggyakrabban gyümölcsalapú: az édesített gyümölcspürét vízzel kell elkeverni, egy nagy, lapos tálba önteni, majd óránként villával átkerverni, hogy megakadályozzuk a nagyobb jégkristályok kialakulását. Ha túl keményre fagyna, hagyjuk szobahőmérsékleten egy kis ideig, amíg megint keverhető nem lesz. Poharakban tálalva egyszerű és elegáns nyári frissítő.



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés