free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Amerikában nem mindenki kap megfelelő kezelést

Borsa         Címkék: amerika, fájdalom, felmrés, púder 1 hozzászólás

Egy felmerés, amelyben afroamerikaiak és amerikai nők fájdalomcsillapítására vonatkozó részleteit vizsgálták, meglepő és felháborító eredményt szült.

Ha valamiféle fájdalmas betegséggel nő vagy fekete bőrű keresi fel háziorvosát az Egyesült Államokban, nem kapja meg ugyanazt a hatásos kezelést, mint egy férfi vagy egy fehér bőrű páciens - állapították meg a Michigani Egyetem kutatói. A vizsgálat máris nagy botrányt váltott ki, és jelentősen növelte a cikket közlő Journal of Pain olvasottságát.

Carmen R. Green és munkatársai csaknem 200, idült betegsége miatt állandó és erélyes fájdalomcsillapításra szoruló amerikai gyógyszeres kezelését tanulmányozták. A kutatók a kórlapok és a vizsgálati adatok gondos tanulmányozásával egyénenként elemezték, hogy a fájdalomcsillapításban használt készítmények és azok adagjai mennyire feleltek meg a szakterület legjobbnak tartott és leginkább javasolt kezelési irányelveinek.A háziorvosok kezelte fekete bőrű betegek csak 1,8 egységnyi fájdalomcsillapítót kaptak hasonló kórképben szenvedő, fehér bőrű betegtársaik 2,6 egységnyi gyógyszeradagjához képest. A nők szenvedéseinek csökkentése terén a különbség még kifejezettebb volt: a férfiak 30 százaléka kapott erős fájdalom esetén ópiumszármazékot, míg a nőknek csak 21 százaléka részesült ezzel egybevágó kezelésben. A tanulmány eredménye egyértelműen azt igazolta, hogy a nők és a fekete bőrűek hasonló mértékű fájdalom esetén kisebb figyelemre és kevésbé hatékony gyógyszeres segítségre számíthatnak az Egyesült Államok jelenlegi egészségügyi ellátó rendszerében.
 
A kutatók korábbi munkájukban már kimutatták, hogy a színes bőrű betegek mellett az időskorúaknak is csekélyebb mértékű gyógykezelést biztosítanak, mint a fiatalabbak - és ez különösen a társadalom alsóbb rétegeinek tagjait érinti.

(mti)


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés