free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A falcolás csak rövid távú problémamegoldást jelent

pszichologus@borsa.hu         Címkék: falcolás, függőség, probléma, pszichlógus, szakértő 0 hozzászólás

A Borsa pszichológusa nem mondja meg a frankót, nem adja meg a tuti receptet a gondjainkra. Viszont segít új szempontokat találni problémáink megoldásához.

pszichológus

Ajánló

BúvárKund Pszichológusként nem feladatom megmondani a frankót. Arra vállalkozhatom csupán, hogy segítek olyan új szempontokat találni, amelyek felől nézve kissé más megvilágításba kerülnek az említett problémák. BúvárKend kizárólag azokra a levelekre válaszol, amelyek egyben publicitást is kapnak az oldalon, ezek szerkesztett formában, név nélkül kerülnek ki az oldalra.

Kedves Tita!
 
21 éves vagyok, de 14 éves korom óta vagdosom a kezem, ami nagyon tetszik, csak már kezdem a hátrányát is érezni. Egy egyéves kapcsolatomnak nemrég lett vége, pont emiatt, pedig az elején úgy ismerkedtünk meg, hogy tudta, hogy ezt csinálom, és hogy ez nekem nagyon tetszik. Az utóbbi időben már nagyon sokat veszekedtünk amiatt, hogy egyre sűrűbben, és egyre mélyebb sebeket látott rajtam. Egyre gyakoribbak lettek a konfliktusok, aminek szakítás lett a vége!

Szeretnék ettől megszabadulni, hogy ne vagdossam magam, de időről-időre valami késztetést érzek, hogy újra megtegyem! Szeretnék tanácsot kérni, hogy mit tehetnék. Nem szeretnék kezelésekre járni! Tegnap megint késztetést éreztem, hogy vagdossam magam, de nem tettem meg! Hirtelen nagyon feszült lettem, levert a víz, gyorsabban dobogott a szívem, legszívesebben sírni tudtam volna, vagy ököllel a falba vágni, nagyon rossz volt! Nem tudom mi váltotta ki, hisz elég nyugis napom volt, nem veszekedtem senkivel, csak pihentem egész nap! Mostanában nagyon keveset alszom, sokszor fent vagyok, és korán felkelek, így nem tudom kipihenni magam, ettől is nagyon feszült vagyok! Akárhogy szeretném abbahagyni a vagdosást, nem megy! Tegnap éjjel dolgozni voltam, de semmi értelme nem volt, mert mindent elrontottam, nagyon feszült voltam még éjjel is! Nem hiszek abban, hogy én ezt abba tudnám hagyni... Csak belegondolok a tegnapi napba, és nem szeretném még egyszer azt érezni! Amikor csinálom, akkor érzem teljesnek magam, boldognak, kiegyensúlyozottnak, és ha belegondolok, hogy milyen leszek akkor, amikor nem csinálom - akkor ebből inkább nem kérek! De így sem jó, hisz annyi seb van már rajtam, hogy tartok attól, hogy észreveszi valaki! Mit csináljak?

Zsuzsi


Kedves Zsuzsi,

talán Te magad is tisztában vagy azzal, mennyire hasonlítanak a falcolással kapcsolatos gondolataid és a szóhasználatod a drogfüggő páciensekéhez. Az önsebzés - a mindenható, a gondoktól egy csapásra megszabadító kémiai szerekhez hasonlóan - számodra univerzális gyógyír. Legyen szó párkapcsolati problémákról, az önbecsülés hiányáról vagy gyengébb teljesítményről, a fájdalom és a vér látványa egy csapásra megoldanak mindent. A "tökéletes hatékonyság" illúziója miatt azonban a változtatásra/leszokásra irányuló legenyhébb gondolat is szorongáskeltő. Logikus: ha van egy csodaszerem, ami teljes mértékben meggyógyít, rettegni fogok, ha arra kell gondolnom, hogy elveszítem. A drogom nélkül meztelen maradok, majd úrrá lesz rajtam a fájdalom és a kétségbeesés. A feszültséget tehát nem egyszerűen a falcolás abbahagyása, hanem a leszokás puszta gondolata, és az ehhez a gondolathoz társuló további elképzelések okozzák (pl. "Nem leszek képes arra, hogy normálisan működjek, hogy koncentráljak, beszélgessek, vagy bárkire odafigyeljek, ha lemondok az egyetlen dologról, ami képes megnyugtatni. Valami rettenetes fog történni, én meg ott állok majd védtelenül").

A falcolás nem egyszerűen amiatt problematikus, mert az ember elfelejtheti a rövid ujjút; mert a többiek - akik nem is sejtik, miféle megnyugvást okoz - nekiállnak okoskodni, hogy "ez nem helyénvaló", vagy mert igazán függővé tehet. Az erek vagdosása nem a megfelelő síkon foglalkozik a gondokkal - ez a fő probléma. Azt is mondhatnám, hogy a falcolás a belső, érzelmi konfliktusokat a test síkjára tereli át (ami eddig odabent fájt, fájjon inkább csuklótájékon, az legalább könnyen megragadható, ápolható, lemosható, beköthető - a kapcsolati és egyéb lelki problémák viszont bonyolultabbak). Úgy tűnik, hogy a valódi gondjaidat egyelőre nem tudod vagy nem akarod megfogalmazni - a leveledben sem ejtesz szót arról, hogy ki vagy, hogy élsz, és a falcoláson kívül milyen nehézségeid adódnak -, így kézzelfogható megoldást sem írhatok azokra. A falcolás mindezek mellett rövid távú problémamegoldás. Valószínűleg ez sem újdonság a számodra, hiszen ha tényleg hosszabb távon orvosolná a gondjaidat, nem lenne szükséged arra, hogy időről-időre a pengéhez nyúlj (mivel egy-két vágás örökre elintézné a nehézségeket).

Ha összegereblyézzük mindazt, amit idáig írtam, talán könnyebb meghatározni, mit tarthatunk igazán veszélyesnek - és kezelendő problémának. Számomra úgy tűnik, hogy nehézségeid vannak a belső folyamataid, az érzelmeid és a gondolataid megragadásában, megnevezésében, megértésében. Kicsit távolabbról indítva: minden érzelemhez tartozik valamilyen testi összetevő (pl. ha haragszom, átforrósodik a testem, feszültté, izgatottá válok), illetve valamilyen szubjektív érzés (meg tudom nevezni, hogy amit érzek, az "harag", tisztában vagyok azzal, mi váltotta ki, kinek szól, és így tovább). Úgy tűnik, mintha Te elsősorban a testi összetevőt ragadnád meg - pl. érzed a feszültséget anélkül, hogy tisztában lennél azzal, hogy éppen valamilyen érzelmet élsz át. Nem nevezed meg az érzelmet, nem érted a szituációt, nem kapcsolod össze magaddal és a többi emberrel. Az ily módon lehasított érzelemből csupán a testérzés marad meg, az izgatottság, a kellemetlen feszültség, ami ellen kizárólag testi síkon védekezel (vágásokkal). Ezáltal alaposan beszűkíted önmagad: mind a problémamegoldó kapacitásod, mind a teljes élettered (hiszen gazdagabbak lennének a kapcsolataid, az élményeid és a tapasztalataid, ha az érzelmeket nem hasogatnád darabokra, hanem teljes egészében képessé válnál átélni azokat).

A rendszeresen falcolók többnyire számos egyéb problémával küzdenek. Ezek közül a leggyakoribb a bizonytalanság: nem tudják, kicsodák ők valójában, egyszer így döntenek a céljaikkal, identitásukkal, vagy akár az emberi viszonyaikkal kapcsolatban, egyszer amúgy. Sokszor rettegnek attól, hogy elhagyják őket, de a kapcsolataikban számtalanszor viselkednek úgy, mint akik provokálni szeretnék a szakítást. Szeretetre és biztonságra vágynak, ugyanakkor "veszélyesen" élnek, sokuknak vannak drog- vagy alkoholproblémái, étkezési zavarai és egyéb függőségi tünetei. A falcolás hátterében gyakran az önmagukkal szembeni dühös indulat áll, illetve a belső ellentmondások, például a szeretet és a gyűlölet közötti ingajárás miatti erőteljes szenvedés (máskor viszont roppant üresnek és depressziósnak érezhetik magukat, és azért sebesítik meg az alkarjukat, hogy egyáltalán "érezzék, hogy léteznek").

A belső problémák, az érzelmek és indulatok megfelelő kezelése tanulható. Bár azt írod, hogy nem szeretnél kezelésre járni, a "kezelés" meglehetősen ridegen hangzó, lélektelen kifejezés - ilyesmin valóban ne vegyél részt. A terápia ezzel szemben sokkal inkább emberi kapcsolat, mintsem valamilyen "okos gyógymód", amelynek passzívan alávetheted magad. Az általad írottakhoz hasonló problémákkal egyéni és csoportos formában, térítés nélkül például a Nap Kör Mentálhigiénés Alapítvány foglalkozik. A honlapjukat itt találod: www.nap-kor.hu, illetve ide írhatsz nekik, ha szeretnél bejelentkezni a VIII. kerületi Nap utcában található ambulanciájukra egy személyes elbeszélgetésre: napkoralapitvany@freemail.hu.

Mivel a falcolás valóban csak az egyik tünete egy komplexebb problémacsoportnak, a pszichoterápiát feltétlenül ajánlom. Nem egyszerűen azért, hogy leszokj a vagdosásról, hanem azért is, hogy teljesebb, gazdagabb életet élhess. Mindehhez sok sikert és kitartást kívánok, üdvözlettel: Fiáth TitaLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés