free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

5 felnőtt mese, amelyek szorongást keltenek

Trapp Henci         Címkék: felnőtt, kultúrtripp, lista, mese 9 hozzászólás

Minden évben találkozunk legalább egy-egy olyan filmalkotással, amelyek mesés világba repítenek miket. Ezek közül választottuk ki az öt, általunk legjobbnak tartott felnőtt mesét.

Öt olyan mesét gyűjtöttünk össze, amelyek nekünk, felnőtteknek szólnak, legalábbis a gondolati háttere megkíván egy bizonyos élettapasztalatot, világlátást, még akkor is, ha a történet maga egy nem létező világba vezet. A felnőtt mesék jellegzetessége, hogy képesek még bennünk is szorongást kelteni, képi világukkal elvarázsolni.

Doctor Parnassus és a képzelet birodalma 

Érzelmekkel teli szomorú mese ez, amiben Heath Ledger utolsó szerepét játssza, tökéletesen. A filmben klasszikus meseszereplők jelennek meg: varázsló, ördög, egyetlen lánygyermek, szerelmek és bűvőlet. Főhősünk lepaktált az ördöggel, ezért biztosan tudható, hogy a végén harc lesz, de addig is a látvány, a jelmez, az a mesevilág - amit felnőttként már nehezen tudunk vizionálni -, elvarázsol, és újra visszarepít nagyapa ölébe, aki harminc éve vitt magával fantasztikus világokba. Felnőtt társasággal élvezhető, vagy önmagunkban, de semmiképpen nem kisgyermekeknek szóló alkotás. 

Narnia krónikái

Ez a mesefilm, ami sorozattá bővült, konkrétan nem felnőtteknek készült, de olyan elgondolkodtató dialógusok vannak benne, amelyekről tudjuk, hogy ez nekünk felnőtteknek szólnak. Clive Staples Lewis, ír író, modern kori fantasy irodalom megalkotója, aki úgy írt meséket gyerekeknek, hogy belefűzte a történeteibe a felnőtteknek szóló filozófiai, teológiai okfejtéseket is. Titkos ajtók, kastélyok, varázslatok, átváltozások. Ez a világ egy kisgyerekkel is élvezhető. 


Bibliothéque Pascal 

Hajdu Szabolcs filmje az idei Filmszemlén óriási sikert aratott. Akik kisgyerekként odavoltak Andersenért, ezt is szeretni fogják. Andersen meséiben félelemkeltő szálak, bizarr képek és nagyon szerethető hősök voltak, Hajdú Szabolcs Bibliothéque Pascal című filmje szintén hasonló tulajdonságok miatt lenyűgöző, elgondolkodtató és tökéletes mese. Különlegesen megírt forgatókönyv került a vászonra, egy nagyon vékony pengeélen táncolunk végig a kicsit több mint száz percen, sokszor el sem tudjuk dönteni, hogy ez a mese, a valóság, de azzal végig tisztában vagyunk, hogy semmiképpen nem mesés a valóság. 


A Faun labirintusa

A múlt század közepi spanyol polgárháborút követően, gerillaharcok elől menekülő anya, lánya, valamint egy zsarnokoskodó mostohaapa történetéből jutunk egy mesés világba, ahol kiderül, hogy főhősünk egy mágikus királyság elveszett hercegnője. A sötét tónusú világ egy-két perc alatt beszippant minket, és megindítja a fantáziánkat. Mesebeli figurák találkozása a szépséggel, a jósággal és az igazsággal. Nyugodtan vegyük ölünkbe az unokahúgunkat, élvezni fogja, ha együtt nézzük ezt a mesét. 


Tükörálarc

A Borsaszerkesztő kedvenc mesefilmje a Tükörálarc, ami szintén egy felnőtt mese, amely során jobb, ha egyedül vagyunk vagy egy olyan emberrel, akivel percről percre rácsodálkozhatunk, hogy ez a film egy mozgó műalkotás. Egy cirkuszi társulatból indulunk – mint annyiszor a mesékben – a fantáziadús, festményszerű világba, ahol óriások, majommadarak, veszélyes szfinxek és más különleges lények vannak jelen. Sötétfölde súlyos lelki fájdalmakat rejt. Káprázatos vasárnap délutáni mozi, ami elgondolkodtat és borzongatóan szép a szemünknek.Ha mesét látunk merjünk benézni a titkos ajtókon, és ne csak azt vegyük észre, hogy csillámlik a levegő, hanem figyeljünk arra is, amit a szüzsé hordoz. 


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés