free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Miért nem akarunk férfi fogamzásgátlót?

Borsa         Címkék: férfi, fogamzásgátló, gyerekvállalás, hormoninjekció, konfliktus 10 hozzászólás

Nyolcvan férfi bevonásával tesztelnek egy férfi fogamzásgátlót. Míg a tudósok üdvözlik az újfajta módszert, addig a nők félve gondolnak erre a lehetőségre…

Az Edinburgh-i Egyetem kutatói kifejlesztettek egy férfi fogamzásgátlót, melyet jelenleg nyolcvan önkéntes bevonásával tesztelnek. A jelentkezők két hormoninjekciót kaptak, melyek körülbelül két hónapra megakadályozzák, hogy spermiumokat termeljenek. A tudósok nagyon ígéretesnek tartják az újfajta módszert - írja a Daily Mail. De vajon mi, nők, akarjuk-e egyáltalán a férfiakra bízni a fogamzásgátlást, vagy inkább megtartanánk magunknak az ezzel járó felelősséget?

Ésszerű és korszerű?

A kutatás egyik vezetője, Richard Anderson professzor szerint a nők kifejezetten lelkesek az új találmány hírétől, legfőképpen azért, mert ily módon is szívesen megosztanák a nem kívánt terhesség elleni védekezés felelősségét a férfiakkal. Voltaképpen ésszerűnek és egyben korszerűnek is tűnik az az elképzelés, hogy ne csak a nőknek kelljen elviselniük hormonális fogamzásgátlók szedésének esetleges kellemetlen mellékhatásait. Nem mellékesen ez a nemek közti egyenlőséget is erősítené.Mégsem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy a nők többsége el van ragadtatva attól a lehetőségtől, hogy átengedje a fogamzás feletti kontrollt a férfinak, még akkor sem, ha egy fedél alatt él vele és szereti. Hiszen mégiscsak ott a kérdés: bízom benne eléggé ahhoz, hogy ezt megtegyem? Teherbe esni ugyanis még mindig csak a nők képesek, következésképp mi vagyunk azok is, akiknek a legtöbb veszítenivalónk van például egy nem kívánt vagy problémás terhesség esetén. Egy nő emiatt sokkal komolyabban átérzi a fogamzásgátlással felelősséget és a saját érdekében odafigyel arra, hogy pontosan szedje a tablettáit. Egy férfi számára viszont ebből a szempontból kisebb a tét, így jó eséllyel előfordulhat, hogy mondjuk megfeledkezik arról, hogy mindig idejében felkeresse az orvosát és beadassa a hormoninjekciót.

Konfliktusforrás

Ha a férfi fogamzásgátlók elterjednének, az bizony újabb konfliktusforrást jelentene a párkapcsolatokban. Rengeteg olyan nő van, aki még azt is nehezen tudja elviselni, ha a párja a megkérdezése nélkül vásárol egy új bútordarabot vagy változtat a  frizuráján. Hogyan éreznénk magunkat akkor, ha kiderülne, hogy a párunk hormoninjekciókat adatott be magának a tudtunk nélkül?

Kevés intimebb dolog van a női termékenységnél nem valószínű, hogy túl sokan lennénk, akik el szeretnénk veszíteni az ezzel járó felelősséget. Ráadásul ha az óvszermentes férfi fogamzásgátlók használata általánossá válna, az véget vetne a "nem teljesen véletlenül" megfogant meglepetés babák jelenségének is. Hiszen legyünk őszinték: ha minden nőnek ki kellene várnia, mire a férfi tudatosan elszánja magát a gyermeknemzésre, akkor meredeken esnének a születési ráták. S bár tabunak számít kimondani, de a nők többsége úgy érzi, neki van joga kimondani a végső szót a gyermekvállalást illetően. Ha pedig ezt a jogot elveszíti, minden oka megvan arra, hogy csalódott vagy dühös legyen az őt ért igazságtalanság miatt.Szintén problémát jelenthetne a férfi fogamzásgátlók elterjedése azoknál a pároknál, akik nem akarnak több gyereket, viszont a nő a kellemetlen mellékhatások miatt nem szeretne már fogamzásgátlót szedni. Ilyen esetben ugyanis adja magát az a megoldás, hogy a férfi vasztektómiát végeztessen. Ilyenkor mindkét ondóvezetékét átvágják, így gyereket csinálni többé már nem tud, szexuális életet élni viszont továbbra is ugyanúgy képes. Egy véglegesen steril férfi a szingli nők számára az esetek többségében egyáltalán nem vonzó, ez pedig egy házasságban bizonyos fokú biztosítékot jelenthet a feleség számára, hogy a férje és gyermekeinek apja nem fogja elhagyni egy nőért, akit teherbe ejthet. A fogamzásgátló hormoninjekció viszont csak időlegesen teszi sterillé a férfit, így ez a biztosíték elvész.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés