free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Bölényvadászat vagy Bajnokok Ligája: a férfi a történelemben

HT2         Címkék: férfi, hímtag, történelem 0 hozzászólás

HT2 újra az időgépben. Ezen a héten azonban nem a nőkről van szó, hanem arról, hogy a különböző korokban milyen lehetett férfinak lenni.

Miközben a különböző korok nőideáljait vizslattam a múlt héten, óhatatlanul is elgondolkodtam rajta, hogy a szépségről alkotott fogalomtól eltekintve milyen lehetett férfinak lenni az egyes időszakokban – most pedig el is mondom, mire jutottam. Figyelem: a tudományos igényességet kényesen kerülöm mindvégig.

Őskor

Ha arra gondolok, hogy egyáltalán nem kellett dolgozni járni, adót fizetni, számítógép elé ülni, és állandóan bekapcsolva tartani a mobiltelefont, akkor mindennél idillibb állapot volt ez. Ha viszont arra gondolok, hogy nem létezett zárható lakás, Forma-1 és lemezjátszó, meg úgy általában semmi, akkor elég ijesztőnek és unalmasnak tűnik. Pozitívum még, hogy nem volt veszekedés sem, amiért a férfi nem vette észre, hogy a nő befestette a haját vagy új ruhát vett, negatívum, hogy vadászni kellett – bár ez utóbbit akkori fejjel talán még lehetett élvezni. Egészen addig, amíg felöklelte az embert egy bölény, és nem jött a mentő.
3/5

Egyiptom aranykora

Nagyon izgalmas így visszatekintve, de inkább csak kirándulni mennék, mert ha belegondolok, senkinek nem ment jól a sora: piramist építeni nyilván nem buli, és a fáraóskodás is megterhelő lehetett úgy, hogy bármikor hátba szúrhatták az embert.Talán valami tudósféleségként élni nem volt rossz, de arra meg semmi bizonyíték nincs, hogy az értelmiségnek is bőven jutott volna a csinos egyiptomi csajokból, úgyhogy ez a karrier sem olyan vonzó. Szerintem jobb, ha megkéri az ember a nőjét, hogy fesse feketére a haját, húzza ki vastagon a szemét, és öltözzön lengén, vagy összespórol egy gízai utazásra.
2/5

Az ókori Görögország

Nyilván nem mindegy ugye, hogy Spárta vagy Athén. Nos, minthogy már sorkatona sem szerettem volna lenni, és a krüpteia intézménye sem olyan izgalmas számomra, előbbit élből kihúzom a listáról (helóta- vagy perioikosz-sorsra pláne nem vágyom), de hogy őszinte legyek, egy szuper ókori athéni sráccal se nagyon cserélnék. Nyilván nem voltak mindannyian szépen kigyúrt filozófus olimpikonok, de nekem ők mindig olyan eminens csávóknak tűntek, ami én tudatosan nem akartam lenni soha életemben. Megmagyarázni ezt nem tudom, szerintem egyszerűen nem annyira férfias.
2/5

Az ókori Róma

Na ez már igen. A történelemkönyvek alapján itt elég jó arányban vegyült a bölcsesség meg a barbárság: nők, lakomák, nők, lakomák, politika, üzlet, nők, lakomák, nők, lakomák… Bizisten, én még tógát is roppant szívesen hordanék, mert tényleg van benne valami arisztokratikus, sőt férfias.Azt mondjuk nem tudom elképzelni, hogy a híres, válaszfal és fülkék nélküli római nyilvános vécékben fektetjük a kábelt és cseverészünk a haverokkal, vagy pláne az üzletfelekkel, de hát valamit valamiért.
5/5

Sötét középkor

Tök izgi, meg nyilván én is fantasy-regényeken nőttem fel, és ez alapján nagyon szerettem a valódi középkorról is tanulni, de hogy se földtúró paraszt, se ötvenkilós páncélt viselő hősszerelmes lovag nem szeretnék lenni, azt biztos – sőt teszek én az első éjszaka jogára is: még földesúrnak sem vágyom. Az egész úgy taszító, ahogy van, a fürdetlenséggel, a betegségekkel meg minden egyébbel együtt, ami ugye a nőkre éppúgy jellemző volt állítólag, mint a férfiakra. Ez mind közül az egyik legrosszabb időszak.
1/5

19. század

A férfiak aranykora. Ebben nyilván szerepet játszott persze az is, hogy a nők többnyire még el voltak nyomva, de én most ezzel nem szeretnék foglalkozni – egyszerűen azért lelkesedek, mert ez az időszak egy csomó olyan nagyformátumú tudóst, felfedezőt, írót és feltalálót kitermelt, akikkel bármikor cserélnék. Lehet persze, hogy ez csak a jelenbeli tehetetlenségemről tanúskodik, de innen úgy tűnik, hogy akkoriban még voltak érdekes lehetőségek és kihívások egy férfi számára – nem mellesleg pedig a cilinder, a felöltő, a szakáll és a sétabot is nagyon májer dolog.
5/5

A két világháború

Abszolút horror. Dicsőség meg hősiesség? Ugyan már. Mustárgáz és lövészárok. Filmeket én is szívesen nézek, és könyveket is előszeretettel olvasok erről az időszakról, de nekem ne mondja senki, hogy az szerencsés férfisors, amikor a legjobb helyzetben lévőknek is csak annyi jut, hogy meglátogatja őket Marilyn Monroe egy revüműsorral, mielőtt szétlövetik a seggüket.Akárhányszor eszembe jut ez, hálát adok, hogy nem nyolcvan-száz évvel előbb rakott le a gólya, és ezzel elkerültem a két nagy világégést.
1/5

Ötvenes évek

Nyilván csakis Amerikában, de ott aztán nagyon. Nem a koreai háborúba indulókkal cserélnék persze, és a hidegháborús hangulatot sem irigylem, de rock and rollra jampiskodni, Ford T-Birdöt (vagy bármilyen más autónak nevezett hajót) vezetni, görkorcsolyás lányoktól hamburgert venni az autósbüfében, és görkorcsolya nélküli lányokat vinni az autósmoziba, na az mán döfi. Nem csoda, hogy sokan még ma is oda vágynak, és úgy néznek ki, mint az akkoriak – csak hát ez már sajnos a felmelegített töltött káposzta esete. Jerry Lee Lewis mindenesetre még tavaly is hatalmas volt a Sportarénában.
4/5

21. század

Köszi, megvagyunk. Nyilván lehetne sorolni a negatívumokat, hogy a vadkapitalizmus egyáltalán nem kedvez a munkamániának, és így a szívroham meg úgy a koleszterinszint, de azt kell mondanom, hogy nem rossz jelen időben férfinak lenni, mert legalább ennyi pozitívumot is meg tudok említeni a hadkötelezettség megszűnésétől a Bajnokok Ligájáig. Arról nem is beszélve, hogy így tavasz idején szerintem soha a történelemben nem volt még olyan jó kimenni az utcára nőket stírölni, mint manapság.
4/5LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés