free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Keménykedésből elkövetett önrombolás a férfiaknál

Fiáth Titanilla         Címkék: férfi, púder, testedzés, testképzavar 8 hozzászólás

Miközben keménységüket bizonyítanák, a pasik gyakran csapdába esnek. Vad testépítés, és keménykedésből elkövetett önpusztítás. Férfiak testképzavarban

Néha a multifunkcionalitásuk miatt melldöngető, a Magdi anyus, Michella Wild, Heller Ágnes és Gisele Bündchen hibridjeiként magukra ismerő csajok is gyakorolhatnak alázatot: férfinak lenni sem könnyű! Míg a múlt héten a sikeresség normája hajtotta igába a leszegett hímfejeket, most a keménység előírásaival foglalkozunk.

A kispárnaként - az esztétikai szempontokkal ellentétben - igenis nagyra értékelt, narancsbőrös női fenékkel szemben a férfitest kemény (olyannyira, hogy a testépítők nem átallanak az impotenciát is kockáztatva szteroidfüggőkké válni az acélos izomzat elérésének érdekében - vagyis a keménység látszatának fenntartásáért sokszor a "valódi" keménység elveszítésével fizetnek). A tipikus női betegséggel, az anorexiával szemben a férfiakra az inverz anorexia válik egyre inkább jellemzővé. Míg a hölgyekről a gyerekméretű farmerok is leszaladnak csípőtájon, addig a pasiknak tripla helyfoglalás szükségeltetik a repülőn.Az evészavarosok klinikáján forgatott dokumentumfilm megnézését követően az egyik ötletes feladatot elvégeztettem egy testépítő páciensemmel is. A filmbéli lánynak életnagyságban kellett lerajzolnia magát egy felfüggesztett kartonlapra. Ezt követően a pszichológusa körberajzolta a testét egy másik színű filctollal ugyanazon a papíron. A két sziluett megdöbbentő képet mutatott: amíg a valódi körvonal egy vézna, madárcsontú lányt ábrázolt, addig a csaj százkilós, férfias testtel ábrázolta önmagát. A testképzavar férfiak esetében ennek a fordítottja (innen az inverz elnevezés): a páciensem által magáról rajzolt kép egy beesett vállú, törékeny karú női test volt, miközben a reális kontúr egy százhúsz kilós, kigyúrt személyt mutatott.

A keménység normája részben felelőssé tehető a férfiak agresszív viselkedéséért is. A csapda ugyanúgy titokban harap oda, mint a Péterfy Bori alakította vámpírvamp: ha hozzáér valaki a nőd lapockájához csúcsidőben a négyes-hatoson, párbajkódex híján muszáj odavágnod egy akkora "májast", hogy ellenfeled összehányja a villamost. Különben mit gondol a barátnőd? Más kérdés, hogy fog-e törölközőcsíkokkal pantomimezni meg integetni az előzetes ház tövében, ahová testi sértés miatt zártak. A keménység normája ugyanis sokszor ellentétbe kerül a sikerességgel: a közösség egyfelől elvárja, hogy minél erőszakosabban lépj fel más férfiakkal szemben, másrészt viszont kőkeményen bünteti is azt. Hogy lehet ez?

A pasik közötti erőszak egyre szofisztikáltabb, rafkósabb eszközökkel zajlik. Egy menő bankár - legyen bár négyféle szalonban testépítő bérlete és ötven centis karvastagsága - nem rúghatja orrcsonton a felettesét. A "kemény gyerek" imidzsét kockáztatja azonban akkor, ha minden szívatást szó nélkül benyel. Ha agresszióhoz folyamodik, akkor nem nyers, fizikai, hanem fondorlatos, verbális eszközökkel lesz csak képes elérni, hogy a kecske/káposzta egyensúly fennmaradjon, vagyis, hogy fel is vegye a harcot, viszont ne üssön (mert az sikeres úriemberhez méltatlan viselkedés, ráadásul az őserdőből kilábalt emberiség modern mindennapjaiban már nem vezet kellő eredményre).A testépítéssel párhuzamosan - újabb ellentmondás! - a férfi edzettségének a test leépítésben is meg kell mutatkoznia. Ember képes húzóra arcba dönteni egy négyzetméter vodkát, hat, amfetamin-származékokkal felpörgetett, ébren töltött nap után sem akar ágyban, párnák közt, a macsóság prototípusaként üdvözölt Marlboro Man tüdőrákja óta pedig a "Die hard" jegyében éget el napi három doboz talpast. A fokozott kockázatvállalás, illetve a vastest sérthetetlenségébe vetett illuzórikus meggyőződés miatt a férfiak halálozási aránya a nőkénél jóval magasabb (itt utalnék vissza a sikerhajhászás miatti egyéb kórformákra is).

A válogatott mérgeket prímán toleráló férfitesttel harmóniában a férfiszellem is kemény. Ez a hétköznapi "Kérdezd apádat!" szituáció: a férjünktől, barátunktól, rendőr bácsitól elvárjuk, hogy Vágó Istvánt megszégyenítő felkészültséggel bírjon az élet valamennyi területén. A hiperkompetensként észlelt férfitől - legyen szó autószerelésről, facsemete-ültetésről, tőzsderészvényekről vagy karaterúgásokról - nem egyszerűen elméleti, hanem széles körű gyakorlati ismereteket várunk el - nem feltétlenül a képzettsége vagy a tájékozottsága alapján, hanem mert egyszerűen "Pasi". (Itt merül fel a kérdés, hogy örök sirámunkat a barátunk arcoskodása/nárcizmusa miatt vajon nem mi magunk generáljuk-e a tévedhetetlenségéről alkotott meggyőződésünk által.)

A Mindentudóságot azonban sajnos csak a Jóisten képes maradandó lelki bajok nélkül átvészelni, nyilván, mert ő valóban polihisztor. Annak a férfinak viszont, akitől állandóan a frankó kinyilvánítását várják - miközben az esetek jó részében gőze sincs arról, ami körülötte zajlik - hamarosan előre köszönnek a szorongásos betegségek és hangulatzavarok.

Idióták! - gondolhatjuk. - Francnak nem képesek ezek megkérdezni valakit, ha nem értenek ahhoz, amihez kellene? Már csak pár nap a válaszig: a következő héten megvizsgáljuk, miért nem bírnak a férfiak társas támogatást keresni, vagy legalább egy kicsit beszélgetni az érzéseikről, ha olyan szépen felajánlkozunk.


Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés