free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Férfiak sminkben

Trapp Henci         Címkék: férfiak, púder, smink 6 hozzászólás

A sminkelés már nem csak a nők privilégiuma, kínja, a férfiak is megtalálják a drogériák polcain a nekik szánt termékeket. A sminkelő pasikról beszélgettünk.

Néhány éve annak már, hogy a drogériák, sminkes boltok polcai között feltűnt egy-egy kifejezetten férfiak részére kialakított polc. Alapozók, szempillaspirálok, ajakápolók, krémek, fixálók, ránctalanítók. Akkor szembesülhetett vele a nőtársadalom, hogy bizony a kozmetikázás és a sminkelés már nem csak a nők privilégiuma, vagy éppen kínja, kinek hogy.

Metro, hetero, bi, homo

Annyiféle szexuális előítélettel találkozunk napi rendszerességgel, hogy nem szeretnénk még egy lendületet adni ennek a témának, viszont valljuk be – és ezt meleg körökben is vallják -, hogy egy kisminkelt, bababőrű, illatfelhőben úszó pasiról a legkevésbé sem az ötlik fel először bennünk, hogy hej, de férfias! Árpa Karolinával, sminkes szakértőnkkel konszenzusra jutottunk azügyben, hogy a férfi attól férfi, hogy kicsit durvább a bőre, kicsit szőrösebb az arca, és a szemei körül a ráncok legfeljebb vonzó szarkalábak számunkra, de semmiképpen nem visszataszítóak. A metroszexualitás elterjedése, a színpadi emberek stílusának a leutánzása, elérte a pasikat is: sminkelnek. Egy modell sráccal beszélgettünk sminkelési szokásairól. „Hétköznap szerintem ne sminkeljenek a férfiak! Színpadon az más, de ott sem a modell, hanem a kollekció kiegészítéseként jelenjen meg a smink. Persze a karikákat, pattanásokat, én is eltüntetem, még hétköznap is. Szóval egy kis alapozó és korrektor, de semmi szín!” – nyilatkozta Péter, aki évek óta megszokta a kifutón a sminket. Természetesen Robbie Williams hiába is sminkeli magát, mégsem ratyizzuk le, és Stalone is hiába van az Oscar című film plakátján úgy kisminkelve, hogy inkább emlékeztet egy travira a Lulu bárból, mint sem egy hősre, mégsem nyomjuk rá a bélyeget, egyikükre sem: homoszexuális.„Akin szájfény van, ő már Palika”

A pasi szőrzet eltávolításának a divatja, kezdetben bősz buzizást váltott ki sokunkból, majd megszoktuk. Egy ideje egyenesen elvártnak tartjuk, hogy a férfi szerszámot ne machétával kelljen megközelíteni, hanem trimmelje le, borotválja meg, szőrtelenítsen, gondozza a gazt. Megszoktuk, megszerettük. Elképzelhető, hogy a kifestett férfiak is előbb-utóbb elfogadott – nemi sztereotípiák bélyegétől mentes – tagjai lesznek a társadalmunknak? Nem hiszem, sőt még Árpa Karolina, sminkes szakértőnk sem gondolja így. Megkérdeztük, hogy mikor sminkeljen egy férfi: „Soha.” – érkezett az egyszerű, tömör, ellentmondást nem tűrő válasz, viszont ennél természetesebben árnyaltabb a kép: „Amennyiben az utca emberéről beszélünk, akkor a szem alatti karikákat, bőrhibákat, száraz, kirepedezett ajkakat el lehet tüntetni, de semmiképpen ne úgy, hogy a sminkelést követően látszódjon a korrigálás. Az ajkakat ajakpuhítóval kezeljék, majd a fényt tüntessük el. Az a férfi, akin szájfény van, ő már Palika” – fejezte finoman, a csillogó férfiak szexuális identitásáról való gondolatát Karolina.

Nem kell a púder!

Képzeljük el azt a szituációt, hogy reggel bőszen tisztálkodunk, indítjuk a napot, majd férjünk megkérdezi: „Drágám, nem láttad az alapozómat?”A sminkelés női titok, nem? Mindenesetre hallottunk már olyat, hogy egy-egy pasi a csaja sminkjével játszadozott, éppen emiatt meg is kérdeztük Karolinát, hogy fontos-e az, hogy kifejezetten férfiaknak készült sminkeket használjanak az arra elszántak: „Szinte minden kozmetikai vállalat előrukkolt már férfi smink cuccokkal, de véleményem szerint ez  egyszerű marketingfogás. Ugyanazok a termékek megfelelnek a pasik részére, mint a csajoknak, tökéletesen működnek az ő bőrükön is. El tudok természetesen képzelni olyan szituációt is egy-egy férfi életében, amikor nem árt, ha feldob egy kis korrektort, púdert, de a szempillaspirált és a pirosítót felejtsük el! Nagyon vékony jégen táncol az, aki férfit sminkel, ugyanis könnyen lesz a szép bőrű – sminkelt – férfiből egy-két ecsetvonás miatt, transzvesztita kinézetű bohóc.”. Talán a legfontosabb – ezt erősítette meg Péter is -, hogy ápoltak legyünk. „Arclemosó, korrektor, pattanásokra használható stift, ezek mindig nálam vannak. Modellkedés során és bulikban szoktam csak keményebben kisminkelve lenni. Tehát előfordul, hogy privátban is sminkelek, tematikus partykban nagyon jól ki tudja emelni a smink a jelmezem, az imidzsem. De hétköznap még én sem festem magam!” Tette le a voksát a modell amellett, hogy a férfi hétköznap ne sminkeljen, de legyen maximálisan ápolt.Kozmetikázni kell

Az egészséges, szép bőr nem csak a csajok álma lehet, sőt mi is presszionálhatjuk arra a társunkat, hogy igenis alkalmanként menjen el kozmetikushoz vagy akár vezesse be a napi tisztálkodási sorába a bőrápolást is. Urbán Emese, kozmetikust kérdeztük meg arról, hogy mégis miként segítsük a mellettünk lévő férfit abban, hogy jól érezze magát a bőrében, de mégse érezze magát hímringyónak: „Az arctisztítás mindennek a kezdete, nagyon sok férfi küzd még harminc-egynéhány évesen is pattanásokkal, ez betudható annak is, hogy nem megfelelően tisztítják a bőrüket. Sőt. Sokan egyáltalán nem tisztítják, nem ápolják. Ha a pasinknak akarunk segítséget nyújtani, akkor vegyünk nekik fekete szappant, illetve teafakivonatot tartalmazó arclemosót, ezek tisztítanak, fertőtlenítenek, mégsem szárítanak, hetente egy-egy alkalommal arcradírozást is beiktathatnak. Ezt követően jöhet a hidratálás. Amennyiben a szempilla és szemöldök eredendően szép, nem szorul különösebb makeupra. Ha viszont szőke a pilla, kócos a szemöldök, akkor egy kis rendbe szedés nem árt neki. A szemöldököt nyugodtan lehet szedni, a két szemöldök közötti részen kinőtt szőröket mindenképpen el kell tüntetni, egy kis zselével összekent kefével megigazítani.”

Alkalom szüli a sminkelt férfit

Bizony vannak olyan események a hétköznapi embereknek életében is, amikor nem árt a legjobb formánkat hozni: protokolláris esemény, rendezvény, ünnep, üzlet. Ha, szükségesnek érezzük, akkor a fenti kozmetikázást elvégezve, jöhet egy kis púder! Az alapozó pontosan olyan színű, amely a nyak vékony bőrére felkenve átlátszó lesz, ezzel fedjük el férfiemberünk arcát, ha szükséges használjunk előtte korrektort, majd jöhet a púder, mert a különböző tisztálkodó szerektől, az elektroszmogtól, a faggyúmirigyektől igencsak csillogóvá válhat a bőr, tehát a púder mattá teszi az arcbőrt és láthatatlan. Tiltott szerek, amiket soha semmilyen körülmények között ne használjunk, amennyiben férfiakat akarunk látni: pirosító, szempillaspirál, színes szemhéjpúder, szájfény – nos, ezek igazán bizarr látványt tudnak nyújtani. Ha az ajkak megkívánják, puhítsuk, krémezzük, de ügyeljünk rá, hogy ne csillogjon.Az extrémitás egyre nagyobb méreteket ölt, Borsaszerkesztő úgy véli, hogy már nincs távol az időszak, amikor a jelenleg felcseperedő emósok, felnőtt férfiként is szemcerkára vadásznak majd a drogériákban.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés