free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Férfiak és az elegancia

Borsa         Címkék: férfi, hímtag, öltöny, öltözködés 1 hozzászólás

Rég nem általános viselet a férfiak körében az öltöny. Hogy hogyan viszonyulnak az eleganciához manapság a pasik? HT2 egy kis tipológiával válaszol.

Mondták, hogy írjam meg, hogyan viszonyul manapság egy férfi ahhoz, ha elegáns ruhát kell viselnie. Nos, a magánvéleményem elég egyszerű, ráadásul nem is általánosítható, mert sok (hozzá hasonlóan nagyon egyszerű, de) eltérő álláspont létezik, úgyhogy inkább megkísérlem tipologizálni a férfitársadalmat az öltönyviselés szempontjából – vagyis íme a Kis Pucckódex.

A „jaj de gyűlölöm, nem veszem fel” típus

Ide tartozik a férfiak legnagyobb része. Gyűlölik az öltönyt, mert kényelmetlen „bohócruha”, és nem veszik fel, mert ma már csak néhány állás követeli meg a viselését. Ha mégis be kell öltözni (ez általában esküvők alkalmával következik be), ez a típus az, amelyik hangosan tiltakozik, látványosan fulladást mímel a nyakkendőkötésnél, vonyít, hogy szorít a cipő, és igyekszik még véletlenül sem úgy hordani azt a néhány ruhadarabot, ahogy kellene. Megjegyzem: szerintem sokuknál az ellenszenvet épp az szüli, hogy nem kell öltönyt hordaniuk, de ez persze csak egy magánvélemény.

A „jaj de gyűlölöm, de muszáj hordanom” típus

Lényegében az előző bagázzsal egy halmazba tartoznak, csak épp napi viseletük az öltöny, mert pont valamelyik olyan szakmában helyezkedtek el, ahol másban be sem engedik őket az irodába. Ebből kifolyólag természetesen sokkal többet is rinyálnak: nyáron majd meg kell sülni abban a rohadt zakóban, télen valami rettenet, hogy még mínusz tíz fokban is félcipőben és pantallóban kell megfagyni, és hahh, de jó, amikor végre le lehet venni. Teszek itt is megjegyzést: egészen biztos, hogy titokban azért élvezik a dolgot, főleg amikor a csajok azt mondják nekik nagyon kerek szemekkel, hogy „láttalak a múltkor öltönyben”.A skatulyából előrántott fiúk

Ők azok, akik már valamikor a középiskola idején elkezdenek inget meg zakót, vagy akár komplett öltönyt hordani. Ettől valószínűleg nem teljesen független, hogy jellemzően jogásznak készülnek – azt viszont le kell szögezni, hogy életpályájuk nem egyesélyes, mert vagy tényleg nagyon menő ügyvédek lesznek, vagy teljesen elkallódnak, és soha többet nem vesznek öltönyt, kiesve ezzel a kategóriából, és szégyent hozva a hozzájuk hasonlókra. Persze aki végigcsinálja, az tényleg nagymenő, ehhez kétség sem férhet.

A hétvégi öltönyösök

A muszájból öltönyöző dohogók szöges ellentétei ők: munkájuk nem követeli meg az öltönyviselést, amit azzal kompenzálnak, hogy a szabadidejükben, azon belül is főleg éjszakai szórakozóhelyeken elegántoskodnak. Ez azonban sajnos többször sül el rosszul, mint ahányszor nem, mert valahogy nem is áll jól rajtuk az öltöny, és általában meglehetősen ízléstelen darabokat is választanak maguknak, ráadásul egyszerűen túl is öltöznek. Vagy tévedek? Nem is gondoltam volna az elején, de most én kérdeznék: van nő, akinek bejön, ha egy normál klubban/krimóban öltönyben flangál egy faszi?

A jobb híján zakózók

Vannak ugye azok a férfiak, akik tesznek rá, hogy hogyan néznek ki – na, nekik van az az altípusuk, amelynek a tagjai nem a farmer/póló/bőrcipő kombóra esküsznek, hanem az ingre meg a pantallóra, ritkább esetben a komplett öltönyre. Érveik érthetőek: így legalább azzal nem kell vacakolniuk, hogy mi illik mihez, és mi mihez nem, plusz megszólni is nehéz az öltözéküket. Persze az igazsághoz hozzátartozik, hogy aki így áll a dologhoz, az a legritkább esetben nevezhető a szó klasszikus értelmében elegánsnak, de mondjuk az is tény, hogy bántani se nagyon szokás ezeket az embereket.

Akik szeretnek öltözködni

Ne feledkezzünk el róla, hogy vannak ilyen férfiak is. Túl sokat mondjuk nem lehet beszélni róluk – ugyanúgy érdeklődnek az elegáns férfidivat, mint a hétköznapi viseletek iránt, és nincs is vele semmi bajuk, ha fel kell venni az öltönyt. Azért ideális esetben szerintem ők sem akarnak nagyesszét írni a témáról, hacsak nem a divatszakmában dolgoznak, de persze minden előfordulhat.

A korral haladók

Végül akad egy csomó olyan férfi is, aki úgy szokik rá – ha nem is a teljes öltönyre, de – az elegánsabb viseletre, ahogy idősödik. Ennek két oka van: egyrészt ugye nyilvánvaló, hogy negyven körül már nem járkál az ember SÖRÉRT DUGOK feliratú pólóban, másrészt az is igaz, hogy sok férfi ettől függetlenül is úgy érzi: „a felnőtt ember inget hord”. Persze túldimenzionálni ezt a véleményt sem kell, de ettől még tény, hogy nem egy férfi gondolkodik így, és ennek látható jelei is vannak.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés