free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A férfiak is gyakran kerülnek szerepválságba

FT         Címkék: férfiak, párkapcsolat, púder, szerepek 13 hozzászólás

Modern világunkban a férfiak is gyakran kerülnek szerepválságba. Kérdés, hogy mit kezdenek az egyre értelmetlenebb, de mindent túlélő szerepelőírásokkal.

Hogy minden, modern élettől tiport nő nyolckarú Síva, azt a feminizmus térhódítása óta igyekszünk egyre jobban beégetni az agyi áramköreinkbe. Egyik kézben a konyhai robotgép és a koktélkeverő pálcika, a másikban a fitneszbérlet, meg a ránctalanító pakolás széttépett zacskója, mindemellett pedig akadnak szorító tenyerek a diplomák, munkaköri leírások és a szexuális segédeszközök számára is. Noha a nők a mai napig csekélyebb hatalommal bírnak - például ugyanazt a melót kevesebb pénzzel honorálják, ha a munkavállaló személyi száma kettessel indult hajdanán -, mégis, talán az igazságosság kedvéért érdemes egy-két sanda oldalpillantást vetni a férfitársak nemiszerep-nehézségeire is.

Mióta a csajok hegesztőmaszkos Hamupipőkékként állják a sarat a melóhelyeken - lásd például Alex figuráját a Flashdance című klasszikusban -, a férfiak egyre inkább elveszítették azt a kívánságleső, csupaszirup tündérkét, aki a háztartástanba temetkezve várta, hogy szeretett ura/parancsolója hazatérjen a Nagyvilágból. A "bélelt otthon beépített társsal" ideája a pasik talpa alól ugyanúgy kiszaladt, mint alólunk. Kérdés, hogy mihez kezdenek a megváltozott világban egyre értelmetlenebbé váló, ugyanakkor borzasztóan makacs, szinte mindent túlélő szerepelőírásokkal.Egy amerikai folyóiratnál dolgozó pszichológus néhány éve kapott egy levelet, amelyben egy "karrierwumen" érdeklődik, mit tehetne munkanélküli férjével - akivel egyébként baromira szerelmesek egymásba, és aki "született feleségként" ellátja a ház körüli teendőket is - annak érdekében, hogy a srác kicsit motiváltabb legyen az álláskeresésre. A bölcs tanácsadó azt javasolta, hogy azonnal szakítsa meg a hóhányóval való viszonyt, hiszen itt a "lehúzás" klasszikus esete forog fenn. Kíváncsi volnék, hogy ugyanezt felelte volna-e akkor is, ha a tanácskérő Al Bundy vagy bármilyen, a felesége pénzkuncsorgó tenyerével nap mint nap szembesülő igavonó barom, aki az otthon piperészkedő csaját szerette volna a munka ünnepén zajló felvonuláson viszontlátni.

A férfiak számára napjainkban is érvényes szereplehetőségek közös pontja a sikeresség  elvárása. A koktélpartiktól a pállott levegőjű csehókig a pasiknak szegezett legelső kérdés a "Mit dolgozol?". A maszkulinitás egyik legfontosabb mércéje, hogy a gyöngyöző homlokú hím milyen mértékben képes megteremteni önmaga és a család számára az anyagi biztonságot. Hangsúlyozom, hogy itt leginkább a képesség felméréséről van szó: lehet, hogy huszonéves választottunk a hétvégi partik alkalmával csak a hátsó parkolóhelyekre jut be a Skodájával a Dokkban, de ha belelapozunk a harvardi leckekönyvébe, gyorsan leesik, hogy néhány éven belül kilóra megveheti a Hajógyári szigetet.A siker és a férfiasság összekapcsolása persze nem sokban különbözik egy romantikus andalgástól az aknamezőn. Hajlamosak vagyunk elfogadni, hogy ha már oldalbordák volnánk, ráadásul az alulfizetett fajtából, akkor igenis legyen annyira tökös a partnerünk, hogy egymaga csengeti a lakáshitelt, és hetente kicsapja a franciaágyra a műkörmösre valót. Ugyanakkor a vacsoraszámlánk permanens áttolása az éttermi asztalon - amellett, hogy tovább erősíti a nőkkel szembeni sztereotípiákat az önálló életvitelre való képtelenségről - alaposan megtépázza a társunk hosszú életre való esélyeit is (lásd a stresszbetegségeket, magas vérnyomást és cimboráikat).

A férfiak többségének ráadásul egyszerűen "állása" van, és nem "karrierje". A legtöbb pasi fölött egy-két-há kisfőnök is terpeszkedik, akik maguknak sajátítják ki a "hatalommal bíró", "lóvés", "nagymenő" jelzőket (vagyis éppen azokat a tulajdonságokat, amelyekkel valamennyi férfinak rendelkeznie kellene a sikeresség normája szerint). A talpon maradásért folyó küzdelem miatt a férfiak számára szűkre szabott a munkapaletta is: amíg az anyagi nehézségekért nem idegeskedő csajok bátran elmehetnek negyedállású levéltárosnak, addig a férjeik - találjanak bár könnyedén hangot a világ legrosszabb gyerekeivel is - kétszer is meggondolják, hogy felvételizzenek-e az óvónőképzőbe, vagy maradjanak a gyűlölt marketingmenedzser szakmánál (viszont ha a zsíros összegekért való nyögvenyelésre voksolnak, a végeredmény ismét az agyvérzésbe és társaikba torkolhat).

A férfiak egy jelentős részének persze esélye sincs a "sikeresség" prototípusaivá - brókerré, ügyvéddé, plasztikai sebésszé - válni. Természetesen az óriásplakátok és a ruházatot finoman felmérő szemek egy-egy diszkóban nem törődnek azzal, hogy kinek finanszírozták a tengerentúli továbbtanulást, és kinek kellett már tizenévesen a testvéreiről gondoskodni. Az igényszint és a szükségletek kielégítésének lehetőségei közötti szinkron távoli utópia: amíg az emberek Gucci cipőkben szeretnek sztepptáncolni, viszont a képzésük a nyolc általánossal tetőzött, addig a gengszterkedés is virágozni fog (persze megint csak nem véletlen, hogy a bűnelkövetők jelentős része férfi - akiknek, ugye, gondoskodniuk és reprezentálniuk kell!).LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés