free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A férfiélet a főcímtől a stáblistáig

Borsa         Címkék: élet, férfi, hímtag, kor 6 hozzászólás

HT2 ismét introspektív üzemmódba kapcsol, és elmereng a férfiélet különböző szakaszain. Bölcsőtől a sírig férfiszemmel, hétéves periódusokban.

Nagyanyám házában lógott a falon egy bekeretezett, ósdi kép, az volt a címe, hogy „A női élet korkülömbségei.”, így, m-mel, és a végén ponttal. Egy dobogószerűséget ábrázolt, amelynek egyes fokain egy nő volt látható élete különböző évtizedeiben, csecsemőkorától a sírig, és mindegyik lépcső alá egy kis verses összefoglalót írt az ismeretlen szerző arról, hogy mi történik az adott periódusban. A minap eszembe jutott ez a kép, és arra gondoltam, el lehetne készíteni a férfi megfelelőjét. Rajzolni persze nem fogok, sőt verselni sem, és a beosztást is megváltoztattam, mert évtizedek helyett arra az elméletre alapoztam, hogy hétévente él át az ember egy fejlődési egységet, de a lényeg ugyanaz. Szóval íme, „A férfiélet korkülömbségei.”

0-7 év

Itt még nagyon hasonlít egymásra a nő és a férfi – többek között például abban, hogy ez az utolsó korszak, amikor minden fenntartás nélkül cukinak lehet nevezni egy fiút is. Sőt hadd beszéljek haza: három- és ötéves koruk között a fiúk még aranyosabbak is tudnak lenni a lányoknál, mert mindennek kétszer akkora hévvel mennek neki, viszont semmivel sem okosabban, és ettől a helyzetek bájossága csak fokozódik.Ha tehetném, nekem mindig lenne is egy ekkora kölyköm. Egyébként megélve sem rossz: én például ekkor nyalogattam le egy fekete dominókészletről az összes festéket, és ekkor tekertem körbe egy szék lábait audiokazetta-szalaggal, szóval elég jó buli volt.

7-14 év

Itt üt vissza az előző korszak jópofasága: hirtelen túl komolyba vált az addig kajla fiúgyerek. A miértek végtelen sorát felváltja a folyamatos „majd én megmondom”, és a fittebb kölyköknél társul még ehhez a „majd én megmutatom” is, ami elég idegesítő tud lenni. Mentségünkre legyen mondva, hogy egy fiúnak mindenféle baja van ilyenkor: nem elég, hogy iskolába kell járni, de már a lányok sem tűnnek olyan hülyének, viszont közben – mivel nekik sem könnyű ez idő tájt – tényleg meghülyülnek. Aztán ott van még a pollúció, a mutálás, az elálló fülek problémája, és még körülbelül egymillió egyéb gond. Jobb minél hamarabb túl lenni rajta.

14-21 év

Party time, vol. 1. Ebből a korszakból szinte csak jó emlékek maradnak, viszont mindenki úgy érzi, hogy még jobban is ki lehetett volna használni. Elmúlnak a pattanások és más kínok, bejönnek a nők, a bulik, a szakállnövesztés lehetősége, az érettségi, az egyetemi évek szabadságérzete és az első fizetés is – mindeközben pedig még semmilyen szinten nem kell felelős férfiként viselkedni. Nevezhetjük akár a naiv macsóság kegyelmi állapotának is – csak azért szeretném, hogy mindig legyen egy 0-7 éves gyerekem, mert én már nem lehetek soha 14-21 éves.

21-28 év

Party time, vol. 2. Nem sokban különbözik az előző időszaktól, mert bár a felelősség megnő, nagyobb tér nyílik a felelőtlenségeknek is azáltal, hogy már saját keresettel bír, és előbb vagy utóbb egyedül is él a kis fenntartásokkal férfinak nevezhető illető. A nők meg a bulik mennyisége hatványozódik, és többnyire még a munka sem valami nyomasztó teher. Mindezzel együtt ide esik az első komoly párkapcsolat is, aminek aztán vagy vége lesz, vagy nem, de hogy örök emlék marad, az fix, szóval ez is pozitívum. Nem mellesleg pedig akármi is történik, végig ott a tudat, hogy „én még ráérek”: miközben a kortárs csajok már rohannak az anyakönyvvezetőhöz meg a szülőszobára, a férfi még nyugodtan hátradőlhet.

28-35 év

Kicsit komolyodnak a dolgok, de még mindig minden oké. A nők ennyi idősen már kezdenek aggódni a koruk meg a szépségük miatt, a férfiak viszont minden addiginál jobb formában tudnak lenni, ha akarnak – mondhatni, eddigre érnek be.A múlt már elég régóta tart hozzá, hogy valakinek érezze magát az ember, a jövő viszont még nincs annyira közel, és pláne nem tűnik annyira befejezettnek, hogy ne lehessen azt gondolni: előttem áll még egy csomó lehetőség. Ráadásul jó eséllyel valamikor ez idő tájt lesz apa is a férfi, ami ugyanakkora öröm, mint az anyaság, csak feleannyi teherrel sem jár.

35-42 év

Enyhén felkopik a homlok, megjelennek az első ősz hajszálak, a beste kölkei kamaszodni kezdenek és visszaugatnak, a minap még oly tágasnak tűnt jövő egyre zsugorodni kezd. Az ellenállás még nyilvánvalóan tart, de elkezd szürkülni a hajával együtt a férfi maga is. Persze ez még mind semmi ahhoz képest, ami ezután jön: sehol nincsenek még a rendszeres prosztatavizsgálatok és a Viagra-szedés, ellenben szerencsés esetben van még szex, ami akkor sem árt, ha már kezd tök eseménytelen lenni. A teljes ellaposodást karriervillongásokkal, nagyobb autóval és hasonlókkal igyekszik kompenzálni a többség, ami aztán vagy bejön, vagy nem.

42-56 év

De azért inkább nem, úgyhogy szépen lassan eljön a kapuzárási pánik ideje. Pontosan be nem határolható, de hosszú és keserves időszak ez, úgyhogy ahogyan a nagy színes magazinok is dupla számmal jelentkeznek nyáron, mi is vonjuk össze ezt az életközépi periódust, amelynél rosszabb szakasza aligha van a férfiéletnek. Hogy mi vele a gond? Most őszintén: ki akar már 20-30 évvel élete legvagányabb szakasza és 10-20 évvel a boldog családalapítás után lenni, de még 10-20 évre a nyugdíjtól is, miközben mindenki fiatalabbnak és sikeresebbnek tűnik? A kutya se. Mázlista, aki megússza ezt az egészet, és sikeres, egészséges emberként tengeti végig ezt a röpke kétszer hét évet.

56-63 év

Egyszer azonban még az is túl lesz rajta – legalábbis remélhetőleg –, aki igen rosszul éli meg az egészet, és akkor kezdődik a jutalomjáték. A 28-35 éves kor után ez a következő szakasz, amikor egy férfinak jól tud állni a kor, úgyhogy minden reggel Sean Conneryre kell gondolni, és élvezni az életet. Neki lehet látni tisztességben megőszülni, el lehet kezdeni büszkének lenni a kölykökre, megszokni és megszeretni, hogy lebácsiznak már a kamaszok is, és eljön az ideje annak is, hogy kiröhögje az ember a fiatal kollégáit, akik még azt hiszik, hogy. Aztán meg jól helyre kell rakni őket, merthogy ez egyben a tapintható tisztelet kialakulásának ideje is – és közben lehet dörzsölni a markot, hogy mindjárt itt a nyugdíj. Az impotencia meg bekaphatja.63-70 év

Nyugdíj, pihenés, unokák. Mi kell még? Persze rendszeressé válik az orvoshoz járás is, de akinek nincs nagy baja, az legyen férfi, és viselje a következményeket. Általában egyébként úgy is tűnik, hogy jobban viselik a férfiak ezt az időszakot – és ez valahol érthető is, mert az azért jó buli, hogy egész nap szabad meccset nézni, hogy stílusossá válik a pipázás, és hogy büntetlenül lehet disznó megjegyzéseket tenni a fiatal csajokra, mert már senki sem veszi komolyan az egészet (valószínűleg még maga a feladó sem). Ha jól összejön, aranykor.

70 év-

Ahogy a legelején, úgy a legvégén se nagy a különbség a két nem között – innentől már mindenkinek minden újabb szakasz bónuszpálya, és úgy is kell kezelni: nyomni, amíg lehet, és élvezni. Épp csak annyi a különbség az intróhoz képest, hogy ez még akár 30 évig is eltarthat.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés