free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Ne frissüljünk a városi szökőkutakban!

Borsa         Címkék: betegség, nyár, szökőkút, tárgy 1 hozzászólás

Mára enyhülni látszik a hőség, lesz még idén kánikula, amikor másra nem vágyunk, mint felfrissülni - akár egy szökőkútban is. Ez azonban veszélyes is lehet.

Az ÁNTSZ tájékoztatója szerint a városi szökőkutakban jelen vannak a Legionella baktériumok, amelyek nem feltétlenül veszélyesek, amennyiben az immunrendszerünk toppon van. Ennek még nem lenne hírértéke, hiszen szinte minden édesvízben megtalálható ez a baktérium, viszont azokban a medencékben, amelyeket nem tisztítanak - tehát ezeket az alternatív felfrissülést adó, csorgó kutakban -, elszaporodhatnak ezek a baktériumok és akár súlyos kórságot is okozhatnak. Gondoljunk bele, hogy Magyarország fővárosában hány, de hány ezer hajléktalan kényszerülhet arra, hogy az ilyen nyilvános, valójában csak a szemünknek gyönyörű, de a testünkre nézve kóros szökőkutakban "fürdőzzenek". Az Erzsébet téren számtalanszor látunk lábukat belelógató embereket a mesterséget tóba. A legtöbbünknek eszébe sem jut belemászni, belenyúlni ezekbe, viszont a 40 C°-os kánikula sokunkat rábírhat arra, hogy a kezünket megmossuk benne. Ezt se tegyük! 

A szökőkutak fala 25 C° feletti hőmérséklet esetén kedvező feltételeket teremt a mikroorganizmusok elszaporodásához: a legionella, ez a feltételes kórokozó is beindul. Ha elkpatuk, a tünetek a következők leetnek: a legenyhébb, a szinte észrevehetetlen, alacsony láz - Pontiak-láz, ami magától gyógyul -, gyengébb immunrendszer esetén enyhe köhögéssel is járhat, viszont, ha nagyon le van gyengülve a szervezetünk légzési elégtelenség is kialakulhat. Fontos, hogy kánikula idején is betartsuk az alapvető higiéniai szabályokat. 


Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés