free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Ne frissüljünk a városi szökőkutakban!

Borsa         Címkék: betegség, nyár, szökőkút, tárgy 1 hozzászólás

Mára enyhülni látszik a hőség, lesz még idén kánikula, amikor másra nem vágyunk, mint felfrissülni - akár egy szökőkútban is. Ez azonban veszélyes is lehet.

Az ÁNTSZ tájékoztatója szerint a városi szökőkutakban jelen vannak a Legionella baktériumok, amelyek nem feltétlenül veszélyesek, amennyiben az immunrendszerünk toppon van. Ennek még nem lenne hírértéke, hiszen szinte minden édesvízben megtalálható ez a baktérium, viszont azokban a medencékben, amelyeket nem tisztítanak - tehát ezeket az alternatív felfrissülést adó, csorgó kutakban -, elszaporodhatnak ezek a baktériumok és akár súlyos kórságot is okozhatnak. Gondoljunk bele, hogy Magyarország fővárosában hány, de hány ezer hajléktalan kényszerülhet arra, hogy az ilyen nyilvános, valójában csak a szemünknek gyönyörű, de a testünkre nézve kóros szökőkutakban "fürdőzzenek". Az Erzsébet téren számtalanszor látunk lábukat belelógató embereket a mesterséget tóba. A legtöbbünknek eszébe sem jut belemászni, belenyúlni ezekbe, viszont a 40 C°-os kánikula sokunkat rábírhat arra, hogy a kezünket megmossuk benne. Ezt se tegyük! 

A szökőkutak fala 25 C° feletti hőmérséklet esetén kedvező feltételeket teremt a mikroorganizmusok elszaporodásához: a legionella, ez a feltételes kórokozó is beindul. Ha elkpatuk, a tünetek a következők leetnek: a legenyhébb, a szinte észrevehetetlen, alacsony láz - Pontiak-láz, ami magától gyógyul -, gyengébb immunrendszer esetén enyhe köhögéssel is járhat, viszont, ha nagyon le van gyengülve a szervezetünk légzési elégtelenség is kialakulhat. Fontos, hogy kánikula idején is betartsuk az alapvető higiéniai szabályokat. 


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés