free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Fáj mindenem ettől a fesztiváltól!

Trapp Henci         Címkék: betegség, fesztivál, kultúrtripp, nyár, zene 0 hozzászólás

Valójában nem betegségekről, mint inkább tünetekről lesz szó összeállításunkban, szinte kizárólag olyanokról, amiket már mi is átéltünk.Fesztivál betegségek, amelyekkel számolni kell.

Vegyük végig a testünket: egy fesztivál során nagyon sok behatás érheti, sajnos olyanok is, amelyek nem feltétlenül töltik el kellemes érzéssel az embert - legalábbis a következményei biztos nem. Az első, talán a leggyakoribb, panasz az erős fejfájás, ami rendszerint a fesztivál második, tehát másnapján kezdődik, rendszerint a mértéktelen alkoholfogyasztástól. Persze vannak különleges kivételek, Borsaszerkesztő ismer olyan személyt, aki egy egyszerű hétköznapi borozgatást követően eszement másnapos tüneteket tud produkálni, viszont a fesztiválokon – rúgjon be bármennyire is – nincsenek tünetei. Lehet, hogy a másnaposság pszichoszomatikus?

A lényeg, hogy ha nagyon érzékenyek vagyunk az alkohol másnapi hatására, akkor használjuk a három testőr kombóját: a három testőr lényege, hogy lefekvés előtt igyunk meg legalább fél liter friss vizet egy kanál kristálycukorral, és kapjunk be egy aszpirint. A víz a dehidratáltságot gyógyítja, amit az alkohol okoz, a cukor a vércukorszintünket állítja helyre, az aszpirin, az pedig aszpirin. Egyesek szerint érdemes savlekötő port is benyelni. Persze, ha nincs nálad ez a szett, akkor is van prevenció: minden deci alkohol után három deci víz elfogyasztásával kivédhető a macskajaj.

Hornyák Bálint


Sípol, dübörög, szakad a tüdő

Maradjunk még a fejnél. Ha vízparti fesztiválra megyünk, akkor elkerülhetetlen, hogy víz érje a hallójáratunkat, ezért, akik érzékenyek erre, fordítsanak figyelmet arra, hogy locsi-pocsi után töröljék szárazra a fülüket. A víz, a meleg és a baktériumok, ha összefognak, nagyon kellemetlen, fájdalmas tüneteket tudnak produkálni. A fülnek persze nem ez a legnagyobb kín, hanem a százhúsz decibel körül dübörgő zene. Akármennyire is élvezzük a dobhártyánkon lüktető muzsikát, néhány óra után a legjobb, ha füldugót használunk, ami miatt szinte mit sem veszítünk a zeneélvezetből. 120 decibeles hangnyomásnál már erőteljes diszkomfortérzetünk van, 140 decibelnél már fáj a fül, és 160-nál szakad a dobhártya. Egyes teóriák szerint, 200 decibelnél a tüdő is kiszakadhat. Ne álljunk a hangfal elé, bár az ilyen fesztiválokon igyekeznek 120 decibel alatt tartani a hangnyomást.

A hangoskodás nem csak a fülünknek, de a hangszálainknak sem tesz jót. Nehéz megállni, hogy ne üvöltve bulizzunk, és azt sem lehet elkerülni, hogy jéghideg sörökkel frissítsük magunkat, így a rekedtség a legalapvetőbb fesztiválbetegség. Sokat tenni ellene nem lehet, hiszen nem fáj. Ha nem vagyunk énekesek, akkor egyszerűen várjuk meg, míg visszatér a csilingelése, addig is szexi alt hangunkat használjuk csábításra. Elértünk a tüdőhöz, amit szintén megvisel egy-két nap porban táncolás. A cigi, a füst, a por, a tombolva ugrálás, a pollenek, mind-mind megviselhetik a légzőszerveinket. Ha hiszünk az allergiában, akkor készüljünk fel a számunkra megfelelő szerekkel – homeopátiás allergia elleni készítmények a legjobbak, hiszen nem vegyszerből állnak -, legyen nálunk orrcsepp és nem árt, ha átmossuk az arcüregünket orrsprayvel, vagy, ha annyira előrelátóak voltunk, hogy vittünk magunkkal tengeri sót, akkor vizes sóoldattal. Így kipucoljuk a felső légúti üregeinket, és nem lesz napokon át tartó, ingerlő köhögésünk.

Ha megy a has

Egy fesztiválon a higiénés körülmények nem túl áldásosak főleg, ha az emésztőszerveinkről van szó. Mindenhova vigyünk magunkkal nedves törlőkendőt, kézfertőtlenítő zselét, étkezés előtt és után tisztálkodjunk nomád, de a harmadik évezrednek megfelelő módon. Legyen nálunk minden esetben Carmol csepp, ami gyomorbántalom, emésztési zavarok estén hasmenésnél, gyomorégésnél enyhíti, elmulasztja a tüneteket, mellesleg fertőtlenít is. Ha úgy érezzük, hogy nagyobb a baj, egy sima hasmenésnél, érdemes felkeresni az elsősegély sátort, hiszen könnyen kiszáradhatunk a hasmenés és a nagy meleg kombinációjától. Érzékeny gyomorral különösen nagy tekintettel kell lenni arra, hogy mit eszünk és iszunk összevissza. Azért mert muri van, nem kell tudatlanul enni, inni.

Au! Én is azon járok...

A legtöbb fájdalom, bántalom a lábfejünket éri egy fesztiválon: rálépnek, belerúgnak, mi belerúgunk, feltöri, megvágja, megcsípi. Ezen felsorolásnak az elemeit a legegyszerűbben úgy előzhetjük meg, ha zárt cipőt húzunk, de Borsaszerkesztő megérti azokat, kik ezt elképzelni sem tudják. Egyszer voltam dorkóban a Szigeten, én majdnem megőrültem, számomra annyira alap a flip-flop viselete fesztiválokon, hogy anélkül már nem is olyan, mintha ott lennék, inkább csak látogatónak érzem magam, aki mindjárt megy is, ezért nem akarja összepiszkítani a lábát.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés