free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A fiatalság elixírje egy almában van

Borsa         Címkék: alma, fiatalság, kozmetika, őssejt, svájc 1 hozzászólás

A fiatalság elixírje állítólag egy ritka, svájci almafajtából nyerhető. Bár a kutatások nem támasztják alá a kivonat hatásosságát, a kozmetikai cégek már lecsaptak rá.

Minden egy almával kezdődött. Egy unalmas, savanyú almával, amely csendben éldegélt - sőt majdnem ki is halt - Svájc egy távoli zugában. Ez az alma ma már valódi híresség, és olyanok rajonganak érte, mint Michelle Obama, Helen Mirren és Jennifer Lopez. Hogy miért? Mert ez a ritka, svájci almafajta az öregedésgátló kezelések forradalmát hozhatja el - írja a Daily Mail.

Állítólag az almából nyerhető összetevők visszafordítják a bőr öregedését, növelik a sejtek élettartamát, sőt, még a hajat is visszanövesztik. A fejlesztésben rejlő lehetőségek pedig - érthető módon - izgalomba hozták a kozmetikai cégeket.

Mivel törvények tiltják az embrionális őssejtek használatát a kozmetikai iparban, ezért a kutatók a növények felé fordultak. Ezek ugyanis szintén - egész életükben - termelnek őssejteket, mind a növekedéshez, mind pedig a sérülésekre adott válaszként. Az őssejt-világ jelenlegi legnagyobb "sztárjának" neve PhytoCellTec Malus Domestica és egy ritka almafajtától, az Uttwiler Spatlauber-től származik. A fafajtára először azért figyeltek fel, mert a gyümölcsei rendkívül hosszú ideig eltarthatók anélkül, hogy fonnyadni kezdenének. A tudósok rájöttek, hogy ez valószínűleg annak köszönhető, hogy az almának különösen hosszú élettartamú őssejtjei vannak. "Húzhatnánk-e hasznot ezekből az őssejtekből? Milyen hatása lenne a hosszú élettartamú őssejtekből nyert kivonatnak a bőrre?" - vetették fel egy szakfolyóiratban.Az elvégzett kutatások azt bizonyították: az alma őssejtjeiből nyert kivonat 80 százalékkal (!) serkenti az emberi őssejtek termelődését. Egy másik kísérletben UV-fénnyel sugározták be az emberi őssejteket, melyek fele ennek hatására elpusztult. Azok közül azonban, melyeket az almából nyert őssejt kivonattal védtek, csak alig néhány adta meg magát az UV-sugárzásnak.

20 nő bevonásával teszteltek egy krémet, melybe 2 százalékos PhytoCell-Tec Malus Domestica kivonat került. A résztvevők napjában kétszer használták a krémet, ennek hatására pedig két hét után 8 százalékkal, négy hét elteltével pedig 15 százalékkal csökkentek a ráncaik.
 
A kozmetikai vállalatok ezek után persze gyors iramban előrukkoltak a saját alma-őssejt kivonatot tartalmazó termékeikkel, melyek azonban egyáltalán nem olcsók. Az amerikai 3lab Super 'h' Serum-át például 300 dollárért, míg az M Cream-et 250 dollárért árulják, az Emerge Swiss Apple Stem Cell Serum ára pedig 120 dollár. A hollywoodi celebek kedvence viszont a Clark's Botanicals Cellular Lifting Serum-a, melyből egy 30ml-es üveg 355 dollárt kóstál.  

www.3lab.com, www.prlog.org, www.clarksbotanicals.com

Liam Dolan, az Oxfordi Egyetem botanikai tanszékének professzora, aki a növényi sejtek tanulmányozására specializálódott, szkeptikus a felfedezéssel szemben. Ő ugyanis nem látja megfelelően alátámasztva, hogy a növényi őssejtek a leírt módon hathatnának az emberi őssejtekre. Dr. Daniel Schmid, a PhytoCellTec Malus Domesticát fejlesztő, svájci Mibelle Biochemistry igazgatója azonban ragaszkodik ahhoz, hogy az általuk végzett kutatások bizonyítják az almás őssejt kivonatok hatékonyságát. "A kivonat a valódi bőrfiatalítás ígéretét hordozza."

További kutatásokra lett volna szükség ahhoz, hogy minden kétséget kizáróan bebizonyíthassák: az almából származó őssejt kivonat valóban olyan hatásos a gyakorlati alkalmazás során is, mint amilyennek a laborban tűnk. A fiatalság elixírje iránti vágy azonban rövid úton legyőzte a kétségeket, így szinte biztosra vehető, hogy ez a savanyú kis alma egy darabig még tündökölni fog a rivaldafényben.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés