free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Néha lehetünk figyelmetlenek a partnerünkkel

Borsa         Címkék: párkapcsolat, púder, szerelem 6 hozzászólás

Egy régi kapcsolatban már a másik összes rezdülését képesek vagyunk "olvasni" és értelmezni. Erről azonban jobb leszokni a közös jövő békessége érdekében.

Tizenpár év együttélés után nincs az a sumák arcizom, alattomosan szűkülő pupilla vagy nyakkendő alatt gördülő izzadtságcsík, amit a partner ne venne észre, és ne értelmezne azonnal. Hosszútávon egyre jobban megértjük a társunk érzelmi állapotait és gondolatait anélkül, hogy egy Iliász-hosszúságú monológot kellene végigásítoznunk. Az empátiás pontosság, vagyis a veséig hatoló tekintet és az azt követő érzelmi támogatás a jó kapcsolatok záloga. Minél alaposabban olvasunk tehát a jelekből, annál elégedettebbek vagyunk a szerelemmel – általában. Pszichológusok ugyanis az utóbbi időben felhívták a figyelmet néhány kivételes alkalomra is.Az "Ugye akarsz róla beszélni?" filozófiáját hirdető lélekgyógyászoktól talán furcsának hat, ha bizonyos esetekben óvatosságra intenek a nagy kibeszélő show-k előtt. Egy amerikai kutatócsoport nemrégiben megállapította, hogy a kapcsolatukkal leginkább elégedett párok a másik folyamatos és hajszálpontos kielemzése helyett időről-időre a "pontatlan észlelést" preferálják. Ahelyett, hogy észrevennék a változásokat a társuk hangulatában/viselkedésében, és rögtön szóba is hoznák azt, úgy tesznek, mintha az égvilágon semmi sem történt volna. "Tinédzserkoromban úgy gondoltam, hogy ha nem ismerem centiről centire a barátom lelkét, felesleges együtt járnunk, hiszen hiányzik a másik iránti bizalom és őszinteség – meséli mindezzel összefüggésben egy 36 éves nő. – A detektívesdinek akkor vetettem véget, amikor a szexfantáziákra térve a szerelmem bevallotta, hogy gondolt már az anyámra szeretkezés közben. Rá kellett döbbennem, hogy nekem is megvannak a magam határai azzal kapcsolatban, hogy mit tolerálok és mit nem. És bár nem vagyok naiv libuska, bizonyos mozzanatokról már egyszerűen nem akarok hallani."

A kutatók eredményei arra mutattak rá, hogy ha észreveszünk a társunkban olyan gondolatokat vagy érzelmeket, amelyek aktuálisan fenyegetik a kapcsolat stabilitását, hajlamosak vagyunk a "motivált pontatlanságra". Olyasmikre gondolhatunk, hogy a legtöbben nem rendezünk azonnal jelenetet, amikor a szerelmünk az egyik vonzó kolléganőjén felejti a szemét. Esetleg ártatlanul flörtöl a recepciós kisasszonnyal, vagy sejtjük, hogy az apánk már az idegeire megy, amikor negyvenedszerre hozza elő a katonaélményeit a vasárnapi ebédnél (utóbbi esetben nem akarjuk észrevenni, hogy olyasvalakiről van lesújtó véleménnyel, akihez mi ragaszkodunk). "A barátnőim azzal húztak, hogy nem látok ki az élethazugságaimból – mondja a témáról egy harmincas évei elején járó nő. – Tudtam, hogy a férjem teljesen odáig van az egyik magántanítványáért, de abban is biztos voltam, hogy nem tenné kockára a családi boldogságunkat. Azt a stratégiát választottam, hogy egyszerűen nem veszek tudomást a fátyolos tekintetéről, miután elment a kiscsaj. Nem hoztam szóba, részben azért is, mert nem akartam megszégyeníteni. Inkább próbáltam jobban odafigyelni magamra, programokat szerveztem, aktívabb lettem az ágyban, ilyesmik. A tanév végére teljesen lecsengett az egész, és azóta is boldogok vagyunk."A szorongásra hajlamos partnerek sokszor épp azáltal járulnak hozzá a kapcsolat befejezéséhez, hogy képtelenek figyelmen kívül hagyni az aktuálisan kellemetlen információkat. A rendkívül kiélezett figyelem és a "zsákmányra" való azonnali lecsapás a jelentéktelen apróságok feltupírozását állandósítják. "Az előző nőmmel jól befürödtem – panaszolja egy 29 éves férfi. – Hiperérzékeny volt a visszautasításra: csak ásítottam egyet, miközben a napját mesélte, és rögvest leüvöltött, amiért macsómód ignorálom őt. Ha jól elvihogtunk az unokanővéremmel, egyből rám húzta a vizes lepedőt, hogy valljam be, hogy tetszik mint nő. Egy idő után ráhagytam. Persze, fantasztikusan szép csaj, valóban. Akkor viszont ebből a hintából nem volt kiszállás. Életem leghúzósabb fél éve volt, és őszintén örülök, hogy sikerült szakítanom vele." Úgy tűnik, hogy minél több, a kapcsolatra nézve negatív információt olvasunk a szerelmünk fejére, annál inkább beindul az ördögi kör. A vádjaink könnyen önbeteljesítő jóslatokká válnak: egy, a párunktól induló, másvalakinek szánt elismerő pillantás valódi érzelmekké fokozódhat csak azért, mert mi magunk túloztuk el egy szimpla tetszésnyilvánítás jelentőségét.

Hogy hol a határ az apró sérelmeink bölcs figyelmen kívül hagyása és a másik iránti totális közöny között, azt mindenkinek magának kell kitapintania. Minél szeretetteljesebb és stabilabb azonban egy kapcsolat, illetve minél magabiztosabbak és magasabb önbecsüléssel bírók a felek egy viszonyban, annál kevésbé hajlamosak katasztrófákat gyártani egy-egy  kisstílű eseményből (ami persze némiképp mégis sértheti az önérzetet). A mindennapos bosszúságaink feletti szándékos szemhunyás és elhallgatás ugyanakkor hosszabb távon a bizalom megerősödéséhez vezet – amelynek eredménye a társunk igazán pontos észlelése és megértése lesz azokban a helyzetekben, amikor tényleg égető szükség volna rá.  LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés