free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

5 ócska filmes klisé

Borsa         Címkék: film, kultúrtripp, lista 6 hozzászólás

Néha már úgy érzi az ember, hogy a hollywoodi filmek forgatókönyveit gépek írják, olyan egyformák. Íme az öt legelcsépeltebb fordulat a mozi világából.

Ha a hollywoodi filmtermést egy kicsit odafigyelve vizsgáljuk, néha bizony azt hihetjük, hogy a forgatókönyvírók szakszervezete csak egy fedősztori, és valójában egy szoftver rakja össze a mozifilmek történetét egy 2-300 elemből álló fordulatlista alapján. Nem mondjuk persze, hogy le lehet élni egy életet Lars von Trier és David Lynch alkotásain, mert kell néha a popcorn meg a limonádé, de azért mókásak ezek a filmes klisék, úgyhogy most elő is vesszük az öt legócskábbat.

A fegyver és a jelvény

Az alkoholista, borostás rendőr (pardon, „zsaru”) figurája már önmagában is egy elég fárasztó klisé, de igazán nagyot akkor sóhajtunk, amikor ez a jellegzetes alak szembemenve az elöljárói akaratával akcióba lép (közben opcionálisan félmillió dolláros kárt okoz egy autós üldözéssel/lövöldözéssel/robbantással), és ezért felfüggesztik. A menetrend mindig ugyanaz: az üvegfalú, lerolózott irodában a Főnök tettetett szigorral lehordja az illetőt, majd elkéri a fegyverét és a jelvényét, végül enyhébb hangnemben közli, hogy valójában teljesen egyetért a magánakcióval, de nem tehet mást. Ezután kartondobozba kerülnek a holmik az íróasztalról, és a delikvens a kollégák sorfala előtt távozik.

A mindent legyőző szerelem

Egy rendes romantikus filmnek szigorúbb a menete, mit egy misének: a főszereplők elsőre mindig egymásnak ugranak, aztán szépen lassan, kötött lépésekben összegabalyodnak – mikor azonban a boldogság beteljesedne, törvényszerűen beüt a ménkű, és örökre hátat fordítanak egymásnak. És itt következik a legócskább fordulat: valamelyikük meggondolja magát, feladja az elveit, lehúzza a méltóságát a vécén, és odaállít a másik elé (lehetőleg az esküvőjére vagy a Nagyon Komoly Munkahelyére), hogy bevallja: nincs más, csak te. Az illető természetesen csak erre várt, úgyhogy jön is az összeborulás, a háttérben pedig fátyolos tekintettel somolyog mindenki.

Az ócska autó

A filmekben a főszereplők kocsijai elég ellentmondásosan viselkednek: ha hosszas autós üldözésről van szó, kibírják a lépcsőzést, a forgalommal szemben történő haladást, a magasságuknál/szélességüknél kisebb helyen történő átnyomulást, egyszóval mindent. Ha viszont a gonosz baltás gyilkos gyalogosan érkezik, és még sántikál is, a hősök pedig egy verdával szeretnék lerázni őt, az hétszentség, hogy nem indul a motor még szívatóval, sőt kurblival sem. Az egyetlen izgalmat az adja ezekben a jelenetekben, hogy mi lesz az ún. csattanó, az ugyanis kétesélyes: a) végül csak felberreg a jármű, amikor már emelkedik az a balta, vagy b) ki kell szállni, és gyalogszerrel folytatódik az üldözés.

A segítő a semmiből

„És… most… végzek… veled” – mint az köztudott, a főgonoszok mindig hosszú monológ után gyilkolnak, ami pont elég is ahhoz, hogy végül valamiért meghaljanak. Néha egyszerűen új erőre kap a földön heverő főhős, néha a háta mögött összeszerel egy fegyvert két gyufából meg egy csokiszeletből – néha pedig jön egy lövés a semmiből, és attól terül ki a galád ellen. Merthogy ugye előfordul az is, hogy befut a korábban már halottnak hitt/elfogott/másik kontinensre távozott/a filmben addig fel sem bukkant segítő, és még arra is van gondja, hogy ne őt vegye a kamera, amikor leadja a lövést, mert így a néző a főhőssel együtt döbbenten konstatálhatja, hogy valaki jött és tüzelt. Milyen eredeti!

A feltámadás

Minden horror vége feloldozás: nincs több „kimegyek megnézni, mi ez a zaj”, nincs több sötét szobában, vijjogó zenére tapogatózó hősnő, és nincs több hirtelen előugró símaszkos őrült sem, mert ott fekszik a földön, és láthatóan halott. Igen ám, de a látszat csal, mert a gonosz mindig feltámad. Hiába, hogy zuhant hat emeletet, két kötőtű áll ki a hátából, és kapott nyolc golyót is, neki még dolga van. Úgyhogy Frankenstein szörnyét idéző mozgással, esetleg artikulálatlanul üvöltve megindul, hogy újra ölni próbáljon, és újra meghaljon. Az ócska trükk egyetlen pozitívuma, hogy ilyenkor már tényleg csak két perc van hátra a filmből.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés