free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A flörtölő barátok könnyen tönkretehetnek egy párkapcsolatot

Borsa         Címkék: barátság, flört, párkapcsolat, púder 1 hozzászólás

Baráti társaságban törvényszerűen kialakul a vonzalom férfiak és nők között. Ha valaki éppen a mi párunkat szemelte ki magának, csak a józan ész segíthet.

Erősödik a bírvágy, és nyílik a bicska akkor is, ha ismeretlen csajok tolakszanak a szerelmünk asztalához, mélyítenek dekoltázst, hullámoztatnak combhurkát Beyoncé-mód, magyarán kelletik magukat, miközben mi is ott kucorgunk a választottunk mellett, szürke verebekként. A leforrázás iskolapéldája azonban, amikor mindez a szűk pátriánkban, barátok közt történik, amikor a bizalomnak és oldottságnak köszönhetően a csatabárdokat a kocsmaajtón kívül felejtjük. Harcolhatunk-e fegyvertelenül a lesből támadó, keblünkön melengetett áspiskígyóval szemben?"Nem mondom, hogy a legjobb barátnőm volt a csaj, de az egyik egyetemi csoporttársam felesége lett, így a társasághoz tartozott – meséli egy harmincas éves nő. – Pár évig csak a pelenkázóasztal mellett láthattuk: szülés utáni depresszió, bánatháj, elhúzódás, a szokásos. Néhány hónapja viszont mintha kicserélték volna. Ledobott húsz kilót, kiélesítette az oroszlánkörmöket, és visszatért közénk, a megszokott koncertekre-pubokba járó csapathoz. A magány, úgy tűnik, meghozta az étvágyát. A férje figyelme már nem volt elég, nyíltan flörtölni kezdett a srácokkal, leginkább azonban az én élettársammal. Eleinte megértéssel fogadtunk, még azt is elnéztem, hogy egyszer Márkkal délután is elmentek kávézni, hogy olyan problémákat beszéljenek meg, amiket száz ember előtt nem lehet. Amikor azonban úgy táncoltunk végig egy éjszakát, hogy szinte a párom közelébe sem férhettem a dörgölőzésétől, betelt a pohár!"

Mondhatni, természetes

Szociálpszichológusok szerint a vonzalom kialakulásának szempontjából a két legfontosabb összetevő a hasonlóság és a közelség. Majdhogynem természetes, hogy a szabadidejüket együtt töltő párokból álló, nagy társaság tagjai között előbb-utóbb szövevényes viszonyok, láthatatlan szimpátia- és vágyhálók alakulnak ki. Mivel a férfiak és nők rendszeresen együtt járnak szórakozni, sportolni, nyaralni, a közelség adott, ahogy a másik kritérium, a hasonlóság is, hiszen a társaságaink alapvetően a közös ízlés – a rockzene, a golfozás, a túrázás stb. szeretete – mentén alakulnak ki. Az emberi természet sajnos ilyen, kár a szélsebesen forgó szemgolyóinkat az ég felé emelve sóhajtozni: "Még ilyet, pont a legjobb barátjával!” A nehézséget leginkább a közösség összetartó ereje, és az ennek megsértésére vonatkozó tabu adja. Míg a vérmérsékletünktől függően gúnyosan kioktathatunk, melegebb éghajlatra küldhetünk vagy megtéphetünk egy nyomulós, túlbuzgó hoszteszlányt egy partin, addig az összeszokott társaság nyugalma érdekében sok esetben megpróbálunk tudomást sem venni a szemünk előtt zajló dolgokról."Hónapokig azt mondogattam magamnak, hogy nem lehetek ilyen utálatos paranoid, aki elrontja a többiek örömét, amikor végre kikapcsolhatnak – emlékszik vissza egy harmincas éves férfi. – Olyan vékony a határmezsgye az érzelmi ráhangolódás, a mély beszélgetésbe bonyolódás látszata és az erotikus flört között, gondoltam korábban, hogy nem éri meg kockáztatnom, hogy jelenetet rendezek a semmiért. Amikor azonban elcsíptem egy email-üzenetet a barátomtól, amelyben egy közös utazás tervét vázolja a feleségemnek, kiborultam. Talán nem kellett volna idáig eljutnunk: a társaság két táborra oszlott, mi pedig párterápiára járunk, hogy legalább a gyerekek érdekében megússzuk a válást." Kérdés persze, hogy a némasági fogadalom, a társaság mint egész érdekeinek előtérbe helyezése, a buligyilkos címke kerülése, illetve a féltékeny ámokfutás között találhatunk-e célravezetőbb, köztes megoldásokat.

Ellenszerek

Ízlés dolga, hogy ki mennyire szeret a haveri kör többi tagjánál puhatolózni. Többnyire akad egy-két ember, akikkel egyébként is szorosabb a viszonyunk (akikkel mondjuk hétköznapokon is beülünk beszélgetni valahová). Rákérdezhetünk az ő észrevételeikre annak érdekében, hogy teszteljük, vajon nem egy újabb, alaptalan féltékenységi hullám kerített a hatalmába, mióta felszedtünk három kilót. A legfontosabb persze a párkapcsolaton belüli rendrakás. Vajon a társunk észrevette-e, hogy nemcsak a mi vágyaink célkeresztjében áll? Hogyan kezeli a helyzetet? Épp a saját férfiasságáról/nőiességéről törölgeti a port a flört segítségével, vagy esetleg arra használja a bókok büszke fogadását, hogy odaszúrjon nekünk, amiért a múltkor fél órát egyezkedtünk a hentesfiúval/pultoslánnyal? Párterapeuták szerint bár a flört csempészhet némi dinamikát a hosszabb távú kapcsolatainkba, nagyon nehéz az egyensúly megőrzése, hogy ahelyett, hogy a másik nyílt színi megszégyenítésére, méltatlan versenyeztetésére, vagy játszmázásra használnánk, valóban csak némi fűszert kapjon belőle az önértékelésünk. Ideális esetben a pár tagjai amolyan véd- és dacszövetségesekként képesek összemosolyogni mind a saját "dicséretéhségükön", mind a harmadik fél szerepjátékán – az emberi természeten, ha úgy tetszik.

Használható, amolyan paradox taktika lehet az ellenfél lefegyverzésére a közeledés is. Ha egyszer-egyszer elhívjuk egy közös vásárlásra vagy pletykálkodással egybekötött szaunázásra, a fecsegést egy idő után komolyabb témák felé terelhetjük: "A pasim fülét hiába rágtam, azt mondta, ő ebből semmit sem vesz észre, egyszerűen nyitott és kedves csaj az egyik kosárcsapattársa nője – meséli egy 27 éves nő. – Oké, gondoltam magamban, akkor nézzük meg a másik oldalt! Elkezdtem jógára járni a lánnyal, és minden edzés után beültünk egy teára. Eleinte nem volt túl szimpatikus, de az az elvem, hogy minél közelebb kerülök valakihez, minél jobban megértem őt, annál kerekebb a fejemben a története, és annál empatikusabban tudok hozzáállni. Néhány hét után már minden infóm megvolt arról, hogy mennyire kihasználja a barátja a kapcsolatban, így én adhattam neki azt a tanácsot, hogy ahelyett, hogy más fiúkkal próbál kompenzálni, inkább keressen magának egy valódi társat. Nyíltan elmondtam neki, hogy észrevettem, hogy mennyire szimpatizál a párommal – persze úgy, hogy arra céloztam, ő is megérdemelné, hogy valaki hasonlóan bánjon vele. Szerencsére így történt: ma már nincs a társaságban, egy másik sráccal él, de jógázni azóta is együtt járunk."  
      


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés