free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Néhány lépés, hogy leküzdjük fóbiáinkat

Borsa         Címkék: beteség, fóbia, kultúrtripp 2 hozzászólás

Mindenkinek vannak/lehetnek fóbiái, csak az nem mindegy, hogy milyen méreteket ölt. Íme pár tanács, ami segíthet, viszont ha nagy a baj, irány az orvos!

A fóbia egy olyan súlyos pszichikai betegség, aminek az a lényege, hogy a személy meghatározott tárgyaktól, tevékenységektől vagy személyektől fél és alaptalanságát ugyan felismerni, csak egyszerűen nem tud szabadulni tőle. A betegség egyik legrosszabb hátulütője, hogy irracionális félelmet és szorongást kelt és a személy a legváratlanabb helyzetekben pánikba esik. Cikkünkben leírunk néhány lépést, ami segíthet szembeszállni az ilyen jellegű betegségekkel. Természetesen, ha valakinek az élete kizárólag a fóbiákról szól, vagy egyre nagyobb méreteket ölt, szakembert kell felkeresni, a cikkben olvasottak nem helyettesítik azt.

Első lépésként támadjuk meg a félelem tárgyát úgy, hogy fokozatosan szálljunk szembe azzal, amitől félünk. Szoktassuk magunkat az adott félelem tárgyához, de mindig csak addig, amíg még jól érezzük magunkat. Például ha félünk a lifttől, akkor menjünk fel vele, először a második emeletig, majd pár nap múlva haladjunk tovább, mind addig, amíg nem érzünk késztetést arra, hogy megnyomjuk a gombot. Természetesen ehhez hívhatunk segítséget, tehát egy társat, aki velünk van, akibe kapaszkodni lehet, ha netalántán eluralkodna rajtunk a pánik. Második lépésként ki kellene kapcsolni a negatív belső hangot, ami azt sugallja, hogy nem vagyunk képesek bizonyos dolgokra. Ez egy jelentős lépés, mivel elsősorban önmagunkat kell ösztönözni, mert erre csak mi vagyunk képesek, csak saját magunk. Ezenkívül felejtsünk a „mi van ha” kezdetű mondatokat, hiszen a fejünkben lévő félelmek nem mindig valós félelmek, és nem is biztos, hogy bekövetkeznek, csak elbátorítanak minket.Fontos és hasznos lépés lehet az is, hogy kutassunk, hasonló problémával küzdő embereket tömörítő csoportok után, a csoportterápiás módszerrel olyan támogatást kaphatunk, ami nagymértékben elősegítheti a sikert, hiszen velük meg tudjuk osztani a félelmeinket, problémáinkat, aggodalmainkat és ha azt halljuk, hogy más is ugyanolyan gonddal küzd mint mi, máris tettünk egy lépést az elfogadás felé. Mert gyógyulni csak úgy lehet, ha szembeállunk, felismerjük a félelmeinket és elfogadjuk azokat - nem homokba dugjuk a fejünket. Hasznos tud lenni az is, ha közben naplót vezetünk, amiben leírjuk jelenlegi állapotunkat, ezt ugyanis később visszaolvashatjuk és láthatjuk, hogy régebben mennyire féltünk, ahhoz képest mennyit fejlődtünk, merre tartunk. Persze el kell mondani, hogy nem árt, sőt kifejezetten előnyünkre válik, ha egészségesen élünk és nem használunk függőséget okozó szereket - cigi, pia, drog. És néha dicsérjük meg magunkat, és vegyük észre az apró, ám annál biztosabb lépéseket az egészséges élet felé.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés