free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Ne fogazz!

Borsa         Címkék: fog, fogazás, fogcsikorgatás, púder 0 hozzászólás

„A fogcsikorgatás súlyosan károsítja az ön és a környezetében élők egészségét.” A többiek a hangoktól idegesek, a fogcsikorgató pedig épp azért csikorgat, mert ideges.

Az éjszakai csikorgatást-vicsorítást, amelyet előzetes ijesztgetésként már a Biblia is a sírás-rívással említ egy lapon, hajlamosak vagyunk tisztán fogászati problémaként kipipálni. Való igaz, hogy az alsó és felső fogsor kiegyensúlyozatlan érintkezése a nyugalmi állapot keresésére, vagyis állandó mozgásra ingerelheti a rágószervet – a fogsoroknak ez a hiábavaló pakolgatása hozza létre aztán a csikorgó hangot –, de talán mégsem véletlen, hogy a probléma menedzserek és egyéb „stresszbetegek” körében terjed leginkább. Szájsebészeti beavatkozások előtt érdemes a pszichés háttér felé is kikacsintani, hiszen ha a szervezetünk a lelki egyensúly bomlását jelzi az éjjeli izomfeszítéssel, feltételezhető, hogy zablák és harapásemelő szerkezetek ide vagy oda, a stressztünetek egyéb formában fognak visszatérni.

Idegességet okoz és idegesség is okozza

A horrorfilm-effekteket idéző foghangok nem egyszerűen a pihenni próbáló ágytársak idegeit borzolják. Aki éjjel feszít, sokszor nincs is tudatában annak, hogy az ébredés utáni fáradtság, elgyötörtség és kialvatlanság a fogak összeszorításának és a folyamatos állkapocsmozgatásnak a következményei (ráadásul a fogak összenyomásának ereje öntudatlan állapotban jóval nagyobb lehet annál, mint amekkorát szándékosan képesek vagyunk kifejteni). Az éjszakai aktivitás persze alaposan igénybe veszi a nyak- és a vállizmokat is, úgyhogy az állandó hátfájást a nem megfelelően funkcionáló „csakrák” és „stresszközpontok” mellett mostantól a fogazásnak is betudhatjuk. A permanens izomfeszítés miatt a csikorgatók több mint fele kel reggeli fejfájással és szenved kezelhetetlennek tűnő migréntől is.


 
Bár egyes pszichológusok az erő és a potencia fitogtatásaként tekintenek a jelenségre, az okok után nyomozva ennek ellenkezője jóval valószínűbbnek tűnik. Ha csak a népnyelvet hívjuk segítségül, láthatjuk, hogy az „összeszorította a fogát, és végigcsinálta” kifejezést éppen azokra a helyzetekre alkalmazzuk, amikor az ember a saját kívánságai ellenében cselekszik. „Körülbelül fél éve kezdték el szorongatni fentről a főnökömet – meséli egy középvezetői beosztásban dolgozó férficsikorgató. – Ahogy magamnak összeraktam a szituációt, nem bír másképp megküzdeni az állandó nyomással, úgyhogy rendszeresen engem aláz meg a többi kolléga előtt. Szívem szerint ráüvöltenék, hogy hagyja már abba ezt a felesleges egzecíroztatást, ami nem visz sehová, de nem tehetem meg. Ilyenkor szinte érzem, hogyan kúszik le a harag a torkomon, és végül hogyan gyűlik össze egy csomóban a gyomromban”.

„Fogaink kerítése”

A menedzserek beszámolóiból éppen az látszik, hogy ha képesek volnának a hétköznapi helyzetekben, az ébrenlét órái alatt az „erejük fitogtatására”, akkor nem feltétlenül vinnék tovább a feszültséget az ágyba. A betegség szimbolikáját kicsit közelebbről szemügyre véve észrevehetjük, hogy itt éppen arról van szó, hogy bizonyos tartalmakat – Homérosszal szólva – nem engedhetünk át „fogaink kerítésén”. Minél erősebben kikívánkozik belőlünk a véleményünk, vagy az igazságtalanság felett érzett dühünk, illetve minél kontrolláltabbnak kell mutatkoznunk az adott helyzetben, annál erősebben kell „zárnunk a kaput”, amelynek nyitva tartásával hibát követhetnénk el.

A különösen erős önfegyelmet kívánó szituációk - legyen az egy „öltönyös munkahely” vagy egy kiszolgáltatott pozíció a családi életben - gyakori jellemzője a bebetonozottság, a kilátástalanság: „Egyszerűen nem láttam az egész végét, a korrekt megoldást – meséli egy harmincéves nő. - Az anyósom még a nászútra is eljött velünk, a férjem pedig semmiben sem mondott ellent neki. Csapdában éreztem magam. Szívem szerint ordítottam volna a férfivel, akit imádtam, és akiről azt hittem, hogy a házasság után leteszi végre a „mama kedvence”-jelmezt. De hogy is kiabálhattam volna, amikor az anyós mindent hallott a másik szobából, és ha csak felemeltem a hangom, már meg is jelent az ajtóban, hogy nem kéne veszekednem, amíg ő fizeti a nyaralást. Úgy éreztem, ebből nem menekülök, ennek sohasem lesz vége! A hátralévő életemben hallgatnom kell. Akkor kezdtem el a fogaimat csikorgatni éjszaka, pedig sohasem volt jellemző rám, gyerekként sem.”

Szálljunk szembe vele

A fogorvos által készített eszközök, legyenek bár roppant rafináltak és hasznosak, a pszichés alapproblémát – már amennyiben valóban találunk ilyesmit – képtelenek kezelni. A jó megküzdés legfőbb ismérve, hogy nem egyszerűen a konfliktussal együtt járó negatív érzelmeket célozza, hanem a problémát magát igyekszik megoldani (vagyis az elviselhetetlen csapdaszituációkban a legfontosabb az adott helyzet felszámolása, és az érdemi megoldás megtalálása). Mindemellett persze nem árt, ha megtanulunk néhány feszültségcsillapító eljárást is: lefekvés előtt semmi kávé, cigi, alkohol, csoki, inkább vessünk be minden olyan gyakorlatot, amelynek segítségével felismerjük az izomfeszülést, és megszüntetjük azt (jóga, autogén tréning és egyéb relaxációs módszerek).

A rendszeres testmozgás nemcsak abban segít, hogy „kiadjuk a gőzt”, hanem abban is, hogy amikor éppen nem edzünk – azaz nyugalmi állapotban is – jóval alacsonyabb feszültségi szinten működjünk. A lényeg azonban az önérvényesítés fejlesztése: ha a konfliktust a kialakulás pillanatában képesek vagyunk agresszivitás nélkül, ugyanakkor az érdekeinket és igényeinket hangsúlyozva (és nem nyuszimód meghunyászkodva) kezelni, egyre kevésbé válik szükségessé, hogy hét lakattal őrizzük a kiszökkenni kívánó szavainkat fogaink kerítésénél. És akkor talán nem lesz többé fogcsikorgatás sem.



LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés