free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Tiltott dolgok a fogfehérítés után

Kis Adrienn         Címkék: egészség, fogfehérítés, fogmosás, fogorvos, szépség 3 hozzászólás

Ha már szépség és megjelenés, akkor az egyik legfontosabb, amire figyelmet kell fordítanunk az a fogak épsége, egészsége. Utána jöhet a fehérítés. Na, de azután?

Az nem is kérdés, hogy fogaink rendszeres ellenőrzésre szorulnak - de ez még nem minden. Ma már nem kell abba se beletörődnünk, hogy fogaink az évek során, többek közt az ételekben és italokban található különböző mesterséges adalékanyagoktól elszíneződnek. Számtalan házi megoldás mellett a leghatékonyabbak mégis csak az orvosi székben várnak ránk: teljesen fájdalommentesen bizonyos fehérítő szerek speciális bevitelével gyöngyfogakat tudnak nekünk varázsolni, aránylag rövid időn belül. Azért arra kár apellálni, hogy pont olyan mosollyal fogunk távozni az orvostól, mint a hollywoodi sztárok a címlapfotókon, hiszen mi tagadás, ott az orvos kezén túl a képszerkesztő is rendesen belenyúl a végeredménybe. Na, de ne ragadjunk le itt.

Sokak szerint már az is elegendő, ha kerüljük a dohányzást, és napjában legalább ötször neki esünk rágószervünknek a fogkefével. Ha azonban azonnali, látványos változást szeretnél elérni, akkor bizony fel kell keresni a rettegett fogorvost. Ez a beavatkozás azon kevesek közé tartozik, ami nem jár fájdalommal, és nagyon hamar kész is van, csupán apró felkészítést igényelnek fogaid: szükség van egy szájhigiéniás kezelésre, vagyis eltünteti az orvos a fogkövet, lepedéket, hogy minél jobb hatást érjen el.

Fogfehérítés után

Magára a műveletre nem térnénk ki részletesen, legyen elég annyi, hogy különböző fénytechnikákkal dolgoznak a szakavatottak, van itt az uv-tól a led-ig mindenféle lehetőség, és akár több árnyalatnyi különbséget is elérhetnek a kezelés végére. Megvolt a fehérítés, rendesen szívjuk az immáron csilli-villi fogunkat, mert kifizettünk érte súlyos tízezreket, de ezzel még nincs vége a feladatunknak, utána is van néhány teendő, amiket a tökéletes eredmény érdekében jobb, ha betartunk.Egy dologban minden fogfehérítő eljárás megegyezik: vizet vonnak el a fogból. "Ezért csakúgy, mint a bőrünk, kiszáradnak a fogaink is, és érzékennyé válhatnak - kezdi Kapuváriné Pergel Hedvig, szakasszisztens. - Ezért fogfehérítés után a túl hideg vagy túl meleg ételek, italok kerülendők, mert elképzelhető, hogy fájdalmat okoz a páciensnek. Természetesen az érzékenység foka mindig egyénenként változik." A panaszok egy-két napon belül maguktól elmúlnak. A szakember azonban tud ennek enyhítésére is megoldást: hiszed vagy sem, itt tényleg igaz, amit a reklámokban látsz, ugyanis valóban léteznek olyan fogkrémek, amik kálium-nitrátot tartalmaznak, és csökkentik a fogak érzékenységét.

Nos, ha túl vagyunk a kezdeti megpróbáltatásokon, akkor sem szabad teljes mértékig megfeledkezni magunkról: "Az első két hétben, amíg a fog vissza nem nyeri víztartalmát, kerülni kell az erősen színező hatású ételek és italok fogyasztását - folytatja a szakember. - Ilyenek például a kávé, tea, vörösbor, kóla, spenót, hagyma, vagy éppen a dohányzás."

Apropó cigi: "Erős dohányosok esetében a fehérítés nagyon látványos lehet, de a nikotinsav hatására náluk sokkal hamarabb kezdenek visszasárgulni a fogak, mint egy nem dohányzó páciens esetében."Vagyis egyértelmű, hogy hiába minden igyekezetünk, az eljárást nem elég egyszer megejteni életünk során. De vajon mikor kell újra alávetnünk magunkat a procedúrának? "A fehérítés eredménye függ a fog anyagától és a szájhigiéniától. Így egyénenként változik az is, hogy mennyivel lesz világosabb a végeredmény. De akárhogyan is alakuljon, és bármeddig is őrizze meg a fog a fehérségét, a műveletet két évnél sűrűbben nem ajánlott elvégeztetni. A már említett vízveszteségtől ugyanis a fogak kiszáradnak, és ha ez gyakrabban előfordul a kelleténél, akkor mikrorepedések keletkezhetnek rajta."

Ugyanakkor azt is megtudtuk a szakembertől, hogy nem ildomos a már említett agyon reklámozott fogkrémeket sem túl sokáig használni, ugyanis ezek a paszták szódabikarbónát tartalmaznak, amelynek fehérítő hatása bár ismert, szintén a fogak érzékenységéhez vezethet hosszú távú alkalmazása során.Nem akarunk senkit lebeszélni a műveletről, de tény, hogy ez sem képes csodákra, és a fogorvosi székből felállva, tőlünk is odafigyelést igényel. Emellett nem szabad bedőlni a látszatnak: futótűzként terjed a neten egy videó, amin egy fogász fiatalember saját testvérén mutatja be, hogy egy egyszerű lámpa micsoda változásokat eszközölhet a fogunkon: akár hét árnyalatnyi különbség is előfordulhat, ami persze néhány órán belül már csak három lesz. Lehet tehát próbálkozni, de nagy valószínűséggel annál tutibbat még nem találtak ki, mint a rendszeres fogmosás.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés