free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Közeleg az áttörés a fogyókúrás ételek piacán

Megyeri Nikolett         Címkék: csokoládé, ételek, fogyókúra, kutatás, túlsúly 0 hozzászólás

Okos britek kitalálták, hogy bizonyos ételekben a zsírt kalóriamentes anyagokra, így például vízre, levegőre vagy zselére cserélik. És állítólag ehető marad minden.

A csokoládéfüggők örülhetnek: brit kutatók megalkották az alacsony zsírtartalmú, 60 százalék vizet tartalmazó csokoládét, melynek az íze olyan, akár egy normál csokié - írja a Daily Mail. A dolog talán túl szépen is hangzik ahhoz, hogy igaz legyen, a Birminghami Egyetem tudósai viszont ragaszkodnak ahhoz, hogy nagyon is igaz. Sőt, a csokoládén kívül további olyan ételek kifejlesztésén is dolgoznak, amelyek áttörést jelenthetnek a túlsúlyosság elleni harcban, s ezzel gyakorlatilag piacvezetővé tehetik Nagy-Britanniát a fogyókúrás ételek piacán.

Jól haladnak a munkával

A birminghami kutatók felfedezése egy olyan eljárás, melynek lényege, hogy az ételekben a zsírt kalóriamentes anyagokra cserélik, így például vízre, levegőre vagy zselére, ám ettől az állaga, az íze és az illata mégsem változik meg. "A csokoládé közismerten gazdag kalóriában (1 gramm zsír kb. 9 kalóriát tartalmaz) ezért károsan hathat az egészséges testsúly fenntartására. Alacsony zsírtartalmú, ám kívánatos ízű és állagú csokoládék jelenleg még nem kaphatók, így piaci rést jelentenek" - indokolták a kutatók egy brit tudományos szaklapban találmányuk létjogosultságát.Azonban nem csupán az édesipar piacán tátongó rést szeretnék betölteni, hiszen a csokoládé után most az 5 százalékos zsírtartalmú majonéz kifejlesztésén dolgoznak, amely szintén ugyanolyan ízű lenne, mint a hagyományos változat. Mindezeken felül pedig még egy olyan speciális zabkása is készülőben van, amely hat órán keresztül jóllakottságérzést ad.

"Lehetséges olyan apró, stabil levegőbuborékokat létrehozni, melyek méretük és egyéb fizikai paramétereik tekintetében az olajcseppekre hasonlítanak. Ezeknek az alkalmazásával az alacsony zsírtartalmú ételek új generációja születhetne meg" - magyarázta a kutatás vezetője, Dr. Philip Cox. Az alacsony zsírtartalmú csokoládét - amely 32-34 fokon olvad - úgy hozzák létre, hogy a kakaóvaj kristályaival összekötik a vízrészecskéket. Hasonló technikát használnak egyébként ahhoz is, hogy az ételek sótartalmát akár 80 százalékkal csökkentsék.
 
www.hippyshopper.com

A hat órán át tartó jóllakottságérzést adó szuper zabkása titka pedig egy olyan folyadék, amely a gyomorsavval kapcsolatba kerülve zselészerű anyaggá alakul. "Öt-hat órán keresztül úgy is marad, tehát tökéletes a két étkezés közötti időre" - mondta Ian Norton professzor, a kutatás felügyelője. A tudósok abban reménykednek, hogy amint elkészülnek a szuper zabkásával, azután hamarosan a gyártása és a forgalmazása is megkezdődhet majd. "Jól haladunk a munkával és már tárgyaltunk olyan cégekkel, akik a kutatásainkon alapuló termékeket gyárthatnák" - árulta el a professzor.

A szakértők úgy vélik, hogy a birminghami tudósok által kifejlesztett ételekkel áttörést lehetne elérni a fogyókúrás ételek piacán. "Egészségvédelmi üzenetekkel bombázni a lakosságot nem igazán működőképes, ezért, ha el akarjuk kerülni hogy a túlsúlyosság járványszerűvé váljon, akkor nyitnunk kell a teljesen új megoldásokra" - mondta Dickon Ross, a brit Mérnöki- és Technológiai Intézet E&T magazinjának vezető szerkesztője.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés