free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Főnöki parák

Borsa         Címkék: beosztott, főnök, munkahely, púder 2 hozzászólás

Hogyan lehet elviselni a főnökséggel járó stresszhormonszint-növekedést, ha már végigbőgtük a hátha-jóga edzést? Segítünk.

Sikerült: többéves gürccel, bordófejű diplomákkal és fenéknyalás-vádakkal a hátad mögött végre tiéd a hatalom és a dicsőség. Válladon a plecsni, szobaajtódon a cégér - Te vagy a főnök! Ha nem ütköztél a melóhelyen a nőkkel szembeni előítéletekből ácsolt, úgynevezett üvegplafonba - ami lényegében egy láthatatlan, a női dolgozók előmenetelét nehezíteni hivatott akadálypálya -, és magadat sem csánkáztad ki a "sikerfélelem" ürügyén - ami a férfivilágban felkapaszkodó csajokra jellemző modern parák egyike: "Inkább maradok kávéfőzőnő, csak ne hergeljem a környezetemben élő macsókat a csúcsfizetésemmel" -, szóval ha lebirkóztad az összes gáncsot és megvetést, öhet a java! Hogyan lehet elviselni a főnökséggel járó stresszhormonszint-növekedést, ha már végigbőgtük a hátha-jóga edzést, szétvertünk egy meditációs biofarmot, és a kerületi Karate Kid Klubból is kitiltottak?Az alkalmazotti/beosztotti szerep bizonyos szempontból könnyű pálya: a "meg nem értett géniusztól" a lestrapált, kihasznált sztahanovista kuliig sokféle jelmezt ölthetünk magunkra anélkül, hogy az önértékelésünk sérülne. Okés, hagytad, hogy éjfélig dolgoztasson a főnéni, de mindeközben bizonyítottad a cég iránti elkötelezettséged, kaptál extra benzincsekket vagy pizzabónt, és nem mellékesen: rohadt jó arcnak tarthatod magad. Nos, ez az, ami a boss-pozícióddal együtt járó veszteségeid egyike (lehet).Észreveszed, hogy a titkárnőd tízpercenként szív el egy százas Marlborót, a fennmaradó időben stratégiásat játszik a neten, a vállalatnál fénymásolja a Káma Szútrát, és hazahordja a vécépapírt. Szólni kéne, persze, de egyből bevillannak a korábbi stiklijeid - végül aztán megcsinálod a munkát magad, hadd kapucsínózzon nyugodtan. És hadd ne legyél a szemében rohadék! Aztán lassan halmozódnak a problémák: a kreatívoknál egy öregek otthonában lezavart rajzverseny is ötletesebb, a beosztottaid késnek, majd gyatra pszichó-kifogásokra hivatkozva - szakításnak álcázott másnaposság, kisállat eü-macerái, szülőkkel való konfliktus negyvenévesen és így tovább - vajasítják a szívedet, vesznek le a lábadról. A fő-főnökség viszont a tíz körmödről ránt le párhuzamosan, olyan lecseszést kapsz, hogy a fal adja a másikat. Lehet gondolkozni: hogyan lavírozzunk a teljesítmény-centrikus vasszigor és a közösségépítő mézesmáz között? Akad-e arannyal futtatott középút?

Először is, döntsük el, kit alakítunk: a munkatársak lelki épségéért felelős Anticsernus Tyúkanyót, vagy egy, a cég vezetésével megbízott főnököt, aki történetesen belátja, hogy oldott munkahelyi légkörben, a kapcsolatok megfelelő ápolásával, a konfliktusok értő kezelésével - magyarán: az "emberi tényezőre" való kellő odafigyeléssel - a teljesítmény is hatékonyabb lehet. Próbáljuk az utóbbi verziót szem előtt tartani: azzal, hogy szó nélkül hagyjuk a kollégáinkból áradó piaszagot, hétfőnként nem veszünk tudomást a csészényi pupillákról, elmismásoljuk a beadott anyagaik csapnivaló színvonalát, nem biztos, hogy jót teszünk velük. A vállalati atmoszféra nem az olcsó bratyitól, a sógorkomázás kocsmafílingjétől lesz jó, hanem a hiteles, nyílt beszéd lehetőségétől. Lehetsz kiváló, akár baráti viszonyban a beosztottaiddal, de mégsem vagy a haverjuk. Ráadásul a "soha senkit nem akarok megbántani" attitűd általában rövid időn belül az ellenkezőjébe fordul. Miután sikeresen nyelted be a megengedett pofátlanság-adag húszszorosát nap mint nap, illetve miután a vezérigazgatóság a röpítésedet is kilátásba helyezte, hirtelen stílust váltasz: óbégatsz, kirúgsz, útilapukat kötsz, ultimátumokat szórsz. Terézanyából Dzsugasvili - ha valami, hát a következetlenség nem tartozik a jó főnök erényei közé. Előre a zavartalan kommunikációért!

A legcélravezetőbb, ha világosan megfogalmazod magadnak - akár le is írhatod -, hogy főnökként mik a terveid a jövőben: mik a hosszú- és a rövidtávú célok, és milyen konkrét lépések vezethetnek a célok megvalósításához. A részletes elemzéshez természetesen az is hozzátartozik, hogy hogyan járulnak hozzá az egyes beosztottak a célok eléréséhez; mit vársz/várhatsz el tőlük, mik az erősségeik, és hol lapulnak a gyenge pontok. Az értekezleteken kívül a közös ebédek/kávézások/kirándulások is lehetőséget teremtenek arra, hogy pontosan megbeszéljétek, kinek milyen elképzelései vannak, ki hogyan látja a másik munkáját, és - a realitás talaján mozogva - köszönő viszonyban vannak-e az egymással kapcsolatos elvárások.A legfontosabb azonban, hogy tisztázd magadban: vajon mi az, ami megakadályoz abban, hogy a másikról megfogalmazódott kritikát nyíltan közöld is? Talán a szeretetreméltóságod - és ezzel szoros összefüggésben: a Nőiséged - kerülne így kockára? Fontos, hogy belásd - ezt a kollégáid nyilván tudják, és többnyire értékelik is -, hogy az egyenesség a szeretetreméltóság előszobája. Maszkokkal legfeljebb a busójáráson lehetünk sikeresek: hosszú távú együttműködést célszerűbb az őszinte, gátlásoktól nem zavart kommunikációra alapozni."Sokáig próbáltam jó fej lenni, hittem a többiek önállóságában, elvégre felnőtt, autonóm emberek" - panaszolja egy harmincéves főnöknő. "Bíztam bennük, mindig megértettem őket, persze a kisujjnyújtás után egyre több és több kellett. A legjobban azt utáltam, hogy nem akartam a tipikus szemét, óbégatós nő lenni, és mégis: mintha belekényszerítettek volna ebbe a szerepbe azzal, hogy másból nem értettek".

Nos, nem feltétlenül kell eljutni idáig: ha az adott helyzetekben, akkor és ott igyekszel megfogalmazni, mi az, amivel nem értesz egyet, miben volnának mások az elvárásaid - tehát ha az önbizalom hiánya miatt nem nyelsz le mindent azonnal! -, akkor elkerülheted a példában említett kényszerpályát. Ne hagyd magad! Inkább gondoskodj a magánéletedben minél több "igazi" jóbarátról, akik visszaigazolják, mennyire klassz arc vagy, amikor nem a főnökszerepben próbálsz magadra találni!LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés