free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Budapest új főutcájában garantált a szimultán időutazás

Megyeri Nikolett         Címkék: átadás, budapest, főutca, köztér, tárgy 0 hozzászólás

Budapest belvárosának vadonatúj főutcáját minden bizonnyal az örök gyerekek fogják a legjobban szeretni. Az autósok pedig a legkevésbé.

A Belváros új főutcája a szimultán időutazás élményével ajándékozza meg használóját. Az épületek a múltba, az újonnan beállított elemek pedig a jövőbe repítik a jelen emberét. A Ferenciek tere - egyelőre legalábbis - sikkes zárójelbe került.

Bianco terek

Egyértelmű, hogy az új főutca alapvető karakterét a kontrasztosság adja. A futurisztikus köztéri tárgyak kontrasztban állnak a többségében régies épületekkel, a világos burkolat a sötét fémszínű utcabútorokkal, utóbbiak dinamikus lüktetést árasztó formavilága a visszaszorított autóforgalom és sétálóutca jelleg nyugalmával.


Nézd meg Budapest új főutcáját!

A világos díszburkolat (kép 1) tiszta és hűvös atmoszférát ad az utcaképnek. Olyasmit, mintha friss, vékony hótakaró borítaná a flasztert, ami felfogható úgy is, hogy egy  "bianco" teret kaptunk, amelyet a mi dolgunk saját belátásunk szerint belakni. A főutca teljes hosszában egységes arculatot nyertek az utcabútorok. Ezek közül a legfeltűnőbbek a modern-minimalista lámpaoszlopok és pollerek.Lámpaoszlopból kétféle van: egy egyszerűbb, egyenes változat, melyen egy darab világítótest kapott helyet, valamint egy göcsörtös formájú (kép 2), melyen viszont három lámpa figyel. A finoman dőlt pollerek (kép 3) - praktikus funkciójukon túl - rendezett lüktetést adnak a látványnak. Az örvendetesen nagy számban elhelyezett szelektív szemétgyűjtők - papír, műanyag, fém és kutyapiszok (kép 4) -, illetve a valamivel ritkábban felbukkanó ivókutak (kép 5) formavilágukat tekintve a pollerekhez alkalmazkodnak, s az előzőekkel rímel össze a csatornafedelek (kép 6) mintázata is.A biciklitárolók (kép 7) a burkolatból kiálló hurkok, melyeket mintha csak "odafirkantottak" volna a tervezők, bár soha fantáziátlanabb firkantást! A kő- és fémrengetegben még kissé elveszettnek tűnnek a decens virágágyások (kép 8) és a cingár facsemeték, ám ezen remélhetőleg a természet előbb-utóbb segíteni fog.Az utca különböző elemei között szelíd összekötő kapcsot jelentenek a padok (kép 9), hiszen ezeken egyidejűleg jelennek meg a dőlt és a lekerekített vonalak, a hűvös fémszínek és a klasszikus fa, a modernség és némi diszkrét archaizálás.

Egyedi elemek

A főutca teljes hosszán megtalálható köztéri tárgyak mellett egyedi elemek is bekerültek. Ilyenek például az Egyetem téren sorakozó üvegkockák (kép 10) és a szintén itt heverő barna ülőalkalmatosságok (?) (kép 11). Ez utóbbiak egyébként mind színüket, formájukat és elrendezésüket, mind pedig puszta létezésüket tekintve is a főutca legnagyobb melléfogásának tűnnek. Mutatós viszont az Október 6. utcai szakaszon álló, napóra formájú, igencsak ivókútnak látszó tárgy (kép 12), melynek egyetlen hibája, hogy nem tanácsos belőle inni még akkor sem, amikor van benne víz. Ettől függetlenül ilyen jellegű díszítőelemből többet is el tudtunk volna viselni.A főutca slusszpoénja minden kétséget kizáróan a Szabadság téri intelligens szökőkút (kép 13). A bájos és ingyenes szórakozást biztosító alkotás lényege, hogy ha megközelítjük, akkor a "tiszteletünkre" kettéválik a vízfal, így majdnem száraz lábbal sétálhatunk át a szökőkút belső területén. A legütősebb persze az lenne, ha elálldogálhatnánk kicsit odabenn úgy, hogy teljesen körülvesz a vízkocka és senki sem nyitja meg, ám egyelőre annyian látogatják a főváros legújabb látványosságát, hogy ez gyakorlatilag kivitelezhetetlen.A most elkészült szakasz csupán a projekt első üteme. A következő etapban a főutcát jelenleg még megszakító Ferenciek tere újul majd meg, méghozzá úgy, hogy az itt található közlekedési csomópont a Március 15. térre kerül át. Alig várjuk.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés