free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Canelé, avagy ismét egy francia remek

Ízbolygó         Címkék: canelé, édesség, francia, recept, süti 12 hozzászólás

A canelé egy igen népszerű francia süti, amely elkészítéséhez egy spéci formára van szükség. A tapaszaltok alapján azonban megéri beruházni egy canelé formába.

A napokban egy konyhafelszerelési boltban ráakadtam egy szilikonos canelé, vagy cannelé (ejtsd: kanlé) formára. Erről a francia sütiről már sokat olvastam, azonban az elkészítéshez ezidáig a forma hiányzott. A formához egy helyes receptes könyv is tartozik, benne sok egyéb francia süti receptje mellett a canelé receptje is. Ezt összevetettem a neten fellelhető receptekkel, és úgy tűnik EZ a canelé recept. Mindenkinél nagyjából ezek az arányok és az összetevők. Most, hogy minden adott volt, semmi sem tarthatott vissza attól, hogy elkészítsem és megkóstoljam végre.



A bordeaux-i süti eredete a 17. századba nyúlik vissza, a legenda szerint a kikötőkben állomásozó hajókról összesepert lisztből készítették az apácák a szegényeknek az első canelékat. Ezek azonban még külsejükben nem hasonlítottak a mai társaikra. Manapság már külön a canelékra szakosodott pékségek is léteznek, igen népszerű süti hazájában.

Az elkészítése igazán nem bonyolult, viszont a tésztát teljesen ki kell hűteni, így ezt célszerű egy nappal korábban (vagy előző este) összedobni. A kisütés viszonylag időigényes (50 perc), de szerencsére ahhoz nem kell asszisztálni. És hogy a végeredményről is ejtsek pár szót: nekem a clafoutis ugrott be elsőnek. Mintha sült clafoutis lenne. A külső héjon megkaramellizálódik a cukor, belül pedig puha marad. És rumos. Ezt ki ne hagyjuk belőle! Szóval finom. Seperc alatt elfogyott.

Hozzávalók

0,5 liter tej

2 tojás + 2 tojássárgája
10 dkg liszt
20 dkg porcukor

40 g vaj

3 cl rum

fél vaníliarúd

csipet só


A tésztát egy nappal korábban elkészítem: a tejet felforralom egy lábasban a vajjal és a felhasított vaníliarúddal. Közben a száraz alapanyagokat, a lisztet és a cukrot összekeverem, majd hozzáadom a lazán felvert tojásokat és tojássárgákat. Robotgéppel a legegyszerűbb dolgozni. Amikor ez egynemű tésztává állt össze, akkor lassan hozzáöntöm a vajas-vaníliás tejet, és simára keverem. A tésztát kihűtöm. Ha kihűlt, kiveszem belőle a vaníliarudat, belekeverem a rumot, és mehet a hűtőbe pihenni. Másnap előmelegítem a sütőt 220 fokra.
 A tésztával félig feltöltöm a canelé formákat, majd sütőbe teszem. 10 percig 220 fokon, majd 45 percig 180 fokon sütöm.



Összességében elmondható, hogy megérte beruházni a formába, mivel a süti remek, biztosan gyakran készül még. Kipróbálom majd kis kuglóf formában is, kíváncsi vagyok, milyen lesz a végeredmény.



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés