free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Fröccshatározó

Borsa         Címkék: bor, fröccs, ízi, szóda 4 hozzászólás

A fröccs bor és szóda kombinációja. Különböző arányokban tölthetjük a poharakba, és ennek megfelelően többféle névvel illetjük ezeket, lássuk hogyan!

A fröccs gyakorlatilag bármilyen borból készülhet, de a legjellemzőbb a száraz fehér - hiszen ez a legfrissebb -, de ihatjuk rozéból és vörösből is. A lényeg ugyanaz: legyen annyira hűvös, hogy a pohár fala gyöngyözni kezdjen, röviddel azután, hogy belespriccentettük az italt. A fröccsöt eleinte – német nyelvhagyományokhoz hűen – spiccnek nevezték, de Vörösmarty Mihály meghonosította, elterjedté tette a fröccsöt.

A fröccs azért jobb a sörnél, mert sokkal kellemesebb becsípni tőle, ráadásul sokkal kevesebb benne a kalória, és a szőlőben jóval több az ásványi anyag, vitamin, mint a komlóban. Persze, ha a cél a berúgás, akkor legfeljebb kísérőnek jó – talán a legjobb -, és szigorúan vodka mellé, de ez tényleg merészeknek való csak, vagy azoknak, akik már elég bátorra itták magukat. De nem népszerűsítjük az alkoholizálást - félreértés ne essék, nézzük inkább, milyen verzió8i léteznek a spriccentett fröccsnek.Az első két jelzővel ellátott fröccs, valószínűsíthetően a kis- és nagyfröccs volt. Az első egy deci bort és egy deci szódát tartalmaz, míg a nagyfröccsös pohár két deci borból készül, felütve egy deci szódával. A kisfröccs igényünket megértik, ha füttynek, esetleg rövid lépcsőnek nevezzük. Ezeket követi – népszerűségben legalábbis biztosan – a hosszúlépés, bár a kedvenc kocsmámban csak hosszúlépcsőnek hívjuk, de ezt még megértik a pultosok, és adnak egy deci bort, két deci szódával, tehát a nagyfröccsentés ellentettjét.

Az igazán nagy kortyok a fél literes mixek. A házmester: a három deci bor és két deci szóda kombója, ha a szóda több, tehát három deci, a bor pedig csak kettő, az a viceházmester – nevéhez hűen, hiszen fordítottja.  A legdurvább fröccsöt magáról a háziúrról nevezték el, amit hívnak házmesternek is - ez esetben négy deciliter borhoz, éppen csak említésre méltóan hozzácsapunk egyetlen deci szódát, tuti lerészegedés a második után. A lakófröccs ennek a fordítja, hiszen egy lakónak mindig kevesebb a bora, mint a házmesternek, tehát itt egy deci borhoz öntünk négy deci savas vizet. Ez utóbbi ismertebb nevén sportfröccs, ami száraz fehérből, jégkockával, szívószállal, Borsaszerkesztő egyik kedvence.


Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés