free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Fröccshatározó

Borsa         Címkék: bor, fröccs, ízi, szóda 4 hozzászólás

A fröccs bor és szóda kombinációja. Különböző arányokban tölthetjük a poharakba, és ennek megfelelően többféle névvel illetjük ezeket, lássuk hogyan!

A fröccs gyakorlatilag bármilyen borból készülhet, de a legjellemzőbb a száraz fehér - hiszen ez a legfrissebb -, de ihatjuk rozéból és vörösből is. A lényeg ugyanaz: legyen annyira hűvös, hogy a pohár fala gyöngyözni kezdjen, röviddel azután, hogy belespriccentettük az italt. A fröccsöt eleinte – német nyelvhagyományokhoz hűen – spiccnek nevezték, de Vörösmarty Mihály meghonosította, elterjedté tette a fröccsöt.

A fröccs azért jobb a sörnél, mert sokkal kellemesebb becsípni tőle, ráadásul sokkal kevesebb benne a kalória, és a szőlőben jóval több az ásványi anyag, vitamin, mint a komlóban. Persze, ha a cél a berúgás, akkor legfeljebb kísérőnek jó – talán a legjobb -, és szigorúan vodka mellé, de ez tényleg merészeknek való csak, vagy azoknak, akik már elég bátorra itták magukat. De nem népszerűsítjük az alkoholizálást - félreértés ne essék, nézzük inkább, milyen verzió8i léteznek a spriccentett fröccsnek.Az első két jelzővel ellátott fröccs, valószínűsíthetően a kis- és nagyfröccs volt. Az első egy deci bort és egy deci szódát tartalmaz, míg a nagyfröccsös pohár két deci borból készül, felütve egy deci szódával. A kisfröccs igényünket megértik, ha füttynek, esetleg rövid lépcsőnek nevezzük. Ezeket követi – népszerűségben legalábbis biztosan – a hosszúlépés, bár a kedvenc kocsmámban csak hosszúlépcsőnek hívjuk, de ezt még megértik a pultosok, és adnak egy deci bort, két deci szódával, tehát a nagyfröccsentés ellentettjét.

Az igazán nagy kortyok a fél literes mixek. A házmester: a három deci bor és két deci szóda kombója, ha a szóda több, tehát három deci, a bor pedig csak kettő, az a viceházmester – nevéhez hűen, hiszen fordítottja.  A legdurvább fröccsöt magáról a háziúrról nevezték el, amit hívnak házmesternek is - ez esetben négy deciliter borhoz, éppen csak említésre méltóan hozzácsapunk egyetlen deci szódát, tuti lerészegedés a második után. A lakófröccs ennek a fordítja, hiszen egy lakónak mindig kevesebb a bora, mint a házmesternek, tehát itt egy deci borhoz öntünk négy deci savas vizet. Ez utóbbi ismertebb nevén sportfröccs, ami száraz fehérből, jégkockával, szívószállal, Borsaszerkesztő egyik kedvence.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés