free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Függőségeink felszámolása

Borsa         Címkék: függőség, leszokás, púder 3 hozzászólás

Mindig van miről leszokni, és legyen az drog vagy körömrágás, nem egyszerű feladat káros szenvedélyeinktől megszabadulni. Mi most mégis könnyedén vesszük a témát.

Mióta felnőttek vagyunk, saját felelősségünk, hogy miként tesszük tönkre a testünket, a pszichénket, a környezetünk életét. Sok-sok olyan rossz szokásunk van, amelyekről nagyon nehéz leszokni, a legtöbbről szakértő segítséggel képtelenség is. Mégis ezernyi módszer van a birtokunkban, amelyek segítségünkre lehetnek. Jöjjön az akupunktúra, a cigaretta alakú sárgarépa, a mágneses rezonancia!

Bagó

Minden dohányos már legalább egyszer elhatározta, hogy leszokik káros szenvedélyéről. Modern világunk számtalan lehetőséget kínál arra, hogy miként könnyítsük meg a nikotinhiány gyötrelmeit, a betanult, megszokott mozdulatsorokról való lemondást. A reklámok tele vannak csodaszerek megvásárlásra buzdító hirdetésekkel: nikotintapasz, rágó, cukorka, mágneses rezonancia. Legtöbbünknek azonban sokkal inkább a mozdulatsor, a függőség gyökere az, ami megakadályozza, hogy egyik napról a másikra letegyük a cigarettát. Sokunk próbált már úgy leszokni – főleg a társasági dohányosok -, hogy pótcselekvést választott a cigi szájhoz emelés helyett. Láttunk már kifejezetten erre a célra összevágott sárgarépát, amelyet cigis doboz alakú tartóba helyeztek, klasszikus feliratokkal. Sokan állítják, hogy az ajkaink is függnek a bűzrúd érintésétől, tehát az is megoldás lehet, hogy megmasszírozzuk a szánkat, ha kívánjuk a cigit. Léteznek csodákat ígérő módszerek is, mint például a biorezonancia terápia, amely néhány hosszú perces gyógyító kezelést követően garantálja, hogy nem kívánjuk meg a cigit és a mozdulat sem hiányzik majd. Számtalan ismerősünk van, akik már kipróbálták, sőt léteznek olyanok is, akik sikeresen letették a cigit. Amennyiben anyagi megfontolás áll a dohányzásról való leszokás hátterében, akkor a mindennapi cigipénzünket tegyük egy perselybe, és már egy hét után is vehetünk magunknak valami jutalmat, persze csak ha becsületesen elkerültük a cigiket. A pénz egyébként más függőségek esetében is motiváló tényezőként jelenhet meg.

Édesem

Ellentmondásos információink vannak arról, hogy a túlzott csokoládéfogyasztásnak milyen káros hatásai vannak, egyáltalán káros-e, és ha igen, akkor mekkora mennyiség után. Mindenesetre sok-sok nőtársunk erőszakot tesz magán, és leteszi az édességet annak érdekében, hogy a teste formás maradjon. A csokoládé, magas kalóriatartalmú ételként, bizonyos rendszeresség és mennyiség után ugyanolyan függőséget okoz, mint a dohányzás vagy a kábítószer-fogyasztás. Michigani tudósok bebizonyították – patkányokon végzett kísérletek során -, hogy a kényszeres édességevés hátterében, ugyanaz az agyi jutalomhiány figyelhető meg, mint a drogfüggőknél elvonás esetében. A leszokás ebben az esetben is óriási akaratot követel, a vigasz csupán annyi, hogy a mértékletesség itt még áldásos is lehet, hiszen a csokoládénak kis mennyiségben vannak jótékony hatásai. Amennyiben túlzásba estünk, kísérletezzünk gyümölccsel! Apró kockákra vágott banánnal, fügével, barackkal – tehát kifejezetten édes gyümölcsökkel – pótoljuk a csoki utáni vágyunkat! Persze létezik előre csomagolt bonbonnak tűnő áfonya is, amely kifejezetten édesség látszatát kelti.

Keményen

Sokkal nagyobb erőfeszítésre, támogatásra van azonban szükségünk ahhoz, hogy a keményebb függést okozó drogokról - legyenek akár legálisak, illegálisak - lemondjunk. Itt már nincsenek trükkök, csak a sziklaszilárd elhatározás, az akaraterő és a kötelező pszichoterápia, amely kiránthat minket a gödörből. Legyen szó akár alkohol, akár ópiátfüggőségről, olyan erős gyógyszerekkel apellálnak a pszichiáterek, amelyek eleve egy újabb függést tudnak kialakítani. Természetesen nem kizárólag a heroinisták rémképe ötölhet fel bennünk: gondoljunk nagyszüleink gyógyszerfüggésére, azokra az ismerősökre, akik nyugtatókkal alszanak el, és gyorsítókkal ébrednek fel. A gyógyszerfüggésről olyan kevés szó esik, hogy a leszokásra sincsenek jól bevált sokak által kipróbált trükkök, itt is csak a terápia, ami segíthet. Bár, a médiából ömlő „Szedj mindenre gyógyszert!” felszólítás sokáig képes elbagatellizálni ennek a függésnek a valódi veszélyét.

Nem káros

Olyan csúnya szokásokhoz is hajlamosak vagyunk ragaszkodni, amelyek bár nem károsak, mégis szeretnénk letenni róluk. A körömrágás sokunkat kínoz, de említhetjük akár a káromkodást is. Bár nem mindkettő kényszeres, még csak azt sem lehet mondani, hogy ártalmas, mindenesetre megnehezítheti a társas érintkezéseinket. Hiszen egy nőnek a keze fontos, hogy ápolt legyen, a nőiességéhez hozzátartozik, és ugyanilyen fontos, hogy ne fröcsögjenek a szájukból a trágár szavak, de sajnos a szorongás, a társadalmi nyomás, a szép beszéd divatjának az elmúlása sokszor tévútra vihet minket. Ilyenkor a filmekben már sokszor látott káromkodás-perselyt lehet bevezetni, amibe minden csúnya szó után be kell dobni egy nagyobb értékű érmét, így a büntetés is megtörténik, de a jutalmazás sem marad el.

A körömrágás már egy sokkal összetettebb kérdés, hiszen ez az egyik leggyakoribb stresszoldó cselekvés, így aki egyszer rászokott, észrevétlenül fogja gyakorolni. Tudományos nyelven a körömrágást onychophagianak nevezik, és olyannyira sokan szenvednek tőle, hogy 2007-ben Hollandiában megnyitottak egy klinikát, ahol kifejezetten körömrágás-függőket kezelnek, méghozzá elég eredményesen, mert a négy hetes terápiát követően csak két százalék esik vissza. Természetesen nem kell Amszterdamig utaznunk, ha le akarunk szokni erről a káros szenvedélyünkről, elég beszerezni egy körömrágás elleni lakkot, amely garantáltan megakadályoz abban, hogy a szánkba vegyük a körmeinket, mert elviselhetetlen az íze.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés