free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Nyilvános megaláztatás pénzért: tévébotrány

Brabham         Címkék: fülöp-szigetek, púder, tévéshow 2 hozzászólás

Nézők tömegei előtt aláztak meg egy kisfiút a Fülöp-szigetek egyik híres tévéműsorában. A BBC riportja szerint az eset dacára a hasonló show-k egyre népszerűbbek.

Mennyire tolhatják ki a tévé-show-k a jó ízlés határait a nézettségük növelése érdekében? Egy Fülöp-szigeteki műsor túl messzire ment, és ezért most a gyermekekkel szembeni erőszak propagálásával vádolják. A Willing Willie a világon mindenhol népszerű tévés vetélkedők számát gyarapította: a közönségből kiválasztott szereplőknek – felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt – a stúdióban ülők noszogatása közepette kellett a kamerák előtt produkálniuk magukat. Áprilisban azonban egy hatéves kisfiú szriptízt mímelt az egyik adásban, és ezt követően a show-t levették a képernyőről.

Habár a gyerek arcán könnyek gördültek le, a házigazda, Willie Revillame addig unszolta kedves szavakkal, amíg rá nem vette, hogy adja elő a félreérthető táncot. A közönség szintén nem foglalkozott vele, hogy a kisfiú kényelmetlenül érzi magát: nevettek és tapsoltak a műsorvezetővel együtt. Mint később kitudódott, a gyerek családja – a nézőtéren ülők nagy részéhez hasonlóan – szegény, és a pénznyeremény miatt jelentkezett a műsorba.Az emberjogi szervezetek gyorsan elítélték az esetet. „Ez a gyermekekkel szembeni erőszak egy formája volt. A fiú emberi méltóságát semmibe vették, sőt megsértették” – mondja Magnolia Jacinto, az Asia Against Child Trafficking nevű szervezet szóvivője, amely néhány másik csoportosulással és a jóléti minisztériummal karöltve pert is indított Revillame és a Willing Willie-t sugárzó TV5 ellen.

Az imádott házigazda

Revillame eközben közleményt adott ki, amelyben bocsánatot kért mindenkitől, aki sértőnek találta a műsorát – ezzel éles ellentmondásban azonban már újra látható a képernyőn egy hasonló show-val, amelynek a címe Will Time Bigtime. Rajongóinak hada pedig továbbra is mellette áll: az emberek tömött sorokban várakoznak a TV5 épülete előtt annak reményében, hogy bejutnak a közönségbe. „Azóta járok a felvételeire, hogy 15 éve elkezdte a műsorkészítést. Megpróbálok minden alkalommal ott lenni – mondja Lourdes Bartolome, aki Revillame legnagyobb rajongójának tartja magát. – Nagyon felháborított, ami azzal a kisfiúval történt. De ez nem Willie hibája volt. Őt csak azért okolják, mert irigylik a sikerét. Valójában segít a szegény embereknek.”

Revillame műsorainak fő vonzereje és szimbóluma a résztvevők markát ütő nagy összegű készpénz, és az emberek emiatt rajonganak a házigazdáért. A pénz kétségkívül megváltoztatja a győztesek életét: Bartolome például a 2008-ban nyert összegből zöldségüzletet nyitott, a Willing Willie-botrány középpontjában álló kisfiú pedig 10 000 pesót (230 dollárt) kapott a táncért. Tekintve, hogy a helyi lakosság egynegyede kevesebb mint egy dollárból él naponta, nem nehéz rájönni, miért utaznak sokan órákat is, hogy esélyük legyen bejutni a közönségbe.

„Gyógyír a szegénységre”

2006-ban azonban az érdeklődés tragédiába torkollott: Willie egyik korábbi műsora, a Wowowee jubileumi adására tízezrek érkeztek, miután a jelentkezőknek még a szokásosnál is nagyobb pénzjutalmat ígértek, és a kívül rekedtek elkezdtek előre nyomulni. Az őrök ennek láttán bezárták a kapukat, hogy a tömeg ne tudjon betörni az épületbe, és az így kialakuló tolongásban 74 fő életét vesztette. A halálesetek óta sok a panasz a Fülöp-szigeteki játékműsorokkal kapcsolatban, a népszerűségük azonban ennek ellenére is nő. A helyi csatornákon most már számos más hasonló adás is fut Revillame showműsorai mellett.A kérdés csak az, hogy ezek a programok valóban segítenek-e a szegényeken, ahogyan Revillame és a rajongói állítják, vagy inkább hasznot húznak az emberek kétségbeeséséből. Joey Reyes filmrendező és -kritikus szerint az adásokat a közönség úgy kezeli, mint egyfajta gyógyírt a szegények gondjaira. „Visszaélnek azzal, hogy az embereknek szükségük van valami reményre” – mondja a szakember, majd azt is hozzáteszi: gyakran azok nyerik a legtöbb pénzt, akik a legszomorúbb személyes történeteket osztják meg, így a televíziók szinte „ünneplik a szegénységet”.

Attól még azonban a nézők véleménye nem változik, hogy a kritikusok nem szeretik ezeket a műsorokat: ahogy bárhol máshol a világon, a tehetségkutatók, játékok és más, a közönség aktivitására építő tévé-show-k nézettsége a Fülöp-szigeteken is sokkal nagyobb, mint az informatívabb műsoroké. A világ minden országában problémát jelent, hogy a televíziónak nemcsak szórakoztatnia, hanem tanítania is kellene – ha pedig ehhez még hozzávesszük a komoly szegénységet is, aminek hatására az emberek lényegében bármit megtesznek, hogy bejussanak egy show-ba, és pénzt keressenek, azt is elmondhatjuk: a szórakoztatás és az emberek kihasználása közti egyensúly megtalálása is hasonlóan fontos.

Forrás: http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-pacific-13615146


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés