free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

5 furcsa díj az Ignobeltől a Darwinig

Brabham         Címkék: díj, hülyeség, kultúrtripp, lista 3 hozzászólás

Egyesek szerint ünneplésre mindig van ok. Nagyjából így gondolkodhatnak azok is, akik az alábbi díjakat kitalálták, ugyanis mind az öt lehetetlenül hülye dolgokat jutalmaz.

Ilyen-olyan díjakból legalább annyi létezik, mint világnapokból. A mennyiség pedig itt is automatikusan vonja magával azt, hogy néhány furcsaság is akad – sőt nem is csak néhány. Ötöt például gond nélkül tudunk mutatni, amelyek között az anti-Nobeltől a legnevetségesebb halálnak járóig mindenféle akad. Figyelem: a lista átolvasása előtt érdemes aludni egyet, mert a pihent díjalkotók maguk is plecsnit érdemelnének.

Ignobel-díj

Mint az a nevéből is látszik, ez az 1991 óta létező díj a Nobel paródiája. Míg az eredeti szó „nemes”-t jelent, az Ignobel annyit tesz: semmirekellő, és ennek megfelelően tényleg olyanok is kapják meg, akik valami teljesen fölösleges, netán ártalmas tudományos eredményre jutottak. A kategóriák nem fixek, és a kitüntetésben nem is csak emberek részesülhetnek, hanem szervezetek, sőt akár népek is, tehát senki nincs biztonságban. Hogy a gyakorlatban miért jár Ignobel? Nos, vannak magyar díjazottak, úgyhogy lássuk az ő példájukon: Teller Ede a hidrogénbombáért Béke-díjat kapott, Gál József a pingvinek ürítéskor fellépő végbélnyomásának megállapításáért részesült folyadéktani kitüntetésben, Tóth Ágota pedig azért kapta a kognitív tudományoknak szentelt Ignobelt, mert megállapította, hogy a nyálkagombák eligazodnak a labirintusokban.

Shorty-díj

Szintén beszédes a név: a „Rövidke díjat” azoknak ítélik oda 2008 óta, akik kiemelkedő üzeneteket alkotnak a Twitteren. Fontos tudni, hogy a kitüntetéshez nem elég csupán egy jól sikerült twittet elereszteni, hanem folyamatosan magas színvonalon kell csiripelni, de jó hír, hogy az egészségtől a humorig rengeteg kategóriában osztogatnak Shortykat, és az első év után az alapítók kicsit kiterjesztették a látókörüket, így már a Tumblren illetve a Facebookon ügyeskedőket is díjazzák. Reméljük, ennek hatására sokan kezdenek nívós mikroblogolásba, hiszen teljesen egyértelmű, hogy minél hamarabb szükségünk lesz egy magyar Shorty-díjasra, ha hozni akarjuk a papírformát.

„Rossz szex a regényirodalomban”-díj

Már az elnevezés is fantasztikus. A nagy múltú kitüntetés természetesen olyan szerzőknek jár, akik szexjelenettel próbálják feldobni regényeiket, de eléggé melléfognak, és a célkeresztben korántsem csak a ponyvaszerzők állnak, ugyanis olyan nagy tiszteletnek örvendő írók is megkapták már a nevelő célzatú trófeát, mint John Updike, Norman Mailer, vagy Tom Wolfe. Az elismeréssel jutalmazott könyvrészletek helyett mi a 2010-es díjazottat, az ír Rowan Somerville-t idéznénk, köszönőbeszéde ugyanis roppant frappánsra sikerült: „A rossz szexnél nincs angolabb dolog. Éppen ezért az egész nemzet nevében szeretnék köszönetet mondani.”

Stella-díj

Ez a díj a leglehetetlenebb perekért jár, a nevét pedig az amerikai Stella Liebeck után kapta, aki 2,9 millió dollárt követelt a McDonald’s-től, miután vett egy kávét, majd a kocsijában magára öntötte, és emiatt égési sérüléseket szenvedett. A Stella Award népszerűségét jelzi az is, hogy rengeteg hamis pletyka kering a nevezettekről és a díjazottakról – bár az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a sztorik általában annyira viccesek, hogy az se baj, ha csak úgy kitalálta őket valaki. Mi például már hallottunk nőről, aki bútoráruházat perelt, miután elesett egy futkározó gyerekben, aki történetesen az övé volt, és olyanról is, aki egy kocsmától követelt kártérítést, miután elcsúszott abban az italtócsában, amit pár pillanattal korábban ő maga löttyintett szándékosan a földre.

Darwin-díj

A legmorbidabb kitüntetés egyértelműen az 1985-ben alapított Darwin-díj, ami valószínűleg a világ egyetlen, teljes egészében posztumusz jutalma. Bár a szabályzat ennél sokkal szebben fogalmaz, a lényeg az, hogy a díj elnyeréséhez lehetetlenül hülye módon kell meghalni, más szóval érdemben kell hátráltatni az emberi evolúció folyamatát (innen ugyebár a név is). A kitüntetést megkapta már gránátokkal zsonglőrködő szerencsétlen flótás, éles taposóaknával oroszrulettezni próbáló hülye, három liter análisan „elfogyasztott” sherrytől alkoholmérgezést kapó őrült, és olyan ember is, aki ejtőernyő nélkül ugrott ki egy repülőből, hogy ejtőernyősöket filmezzen – szóval látható: válogatni mindig van miből…  LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés