free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

5 rendkívül furcsa egybeesés

Brabham         Címkék: furcsa, kultúrtripp, lista 2 hozzászólás

Bár jelentést nem érdemes tulajdonítani nekik, a véletlen egybeesések nagyon érdekesek tudnak lenni. Íme öt példa a történelemből.

Sokan szeretnek komplett ideológiákat gyártani a furcsa egybeesések köré. Mi semmiképpen nem tartozunk közéjük, ettől még azonban érdekesnek tartjuk a bizarr együttállásokat, úgyhogy ki is válogattunk közülük öt igazán emlékezeteset a Titanic elsüllyedését megjósoló regénytől a John Lennon gyilkosának monogramját még a hatvanas években megadó fotóig.

Mark Twain és a Halley-üstökös

A híres amerikai író, Mark Twain 1835. november 30-án született, két héttel azután, hogy a Föld közelében járt a Halley-üstökös, amely bolygónkat 75-76 évente „látogatja meg”. Twain egy sor klasszikus regény után 1909-ben jelenttette meg önéletrajzát, amelyben többek közt leírta azt is: „1835-ben a Halley-vel jöttem. Jövőre az üstökös visszatér, és szerintem el is megyek vele. Életem legnagyobb csalódása volna, ha nem a Halley-üstökössel távoznék. Kétség sem fér hozzá, hogy a Mindenható azt mondta: ez a két kiszámíthatatlan csodabogár együtt jött, és együtt is kell menniük.” A jóslat bejött: egy évvel később, 1910. április 21-én, miközben a Halley épp elkezdett távolodni a Földtől, Mark Twain szívrohamban életét vesztette.

Laura Buxton és Laura Buxton

2001 júniusában egy staffordshire-i kislány, Laura Buxton a nagyszülei aranylakodalmán fogott egy piros léggömböt, ráírta, hogy „Kérem, küldjék vissza Laura Buxtonnak”, és megadta a címét, majd szélnek eresztette a lufit. Néhány nap múlva a léggömb meg is került 140 mérfölddel arrébb, Wiltshire-ben: egy gazda találta meg, és miután elolvasta rajta a nevet, rögtön vitte is a szomszéd gyereknek, akit Laura Buxtonnak hívtak. Mint kiderült, a lufi egészen véletlenül egyik Laura Buxtontól egy másikig repült, és mintha ez még nem lenne elég, mindkét lány tízéves volt az eset idején, sőt amikor találkoztak, az is kiderült, hogy egyforma magasak, azonos színű a hajuk, és mindkettőjüknek van egy fekete Labrador Retrieverje, egy tengerimalaca és egy nyula.

A Titanic és a Titan

A Titanic 1912. április 14-i elsüllyedése a mai napig a történelem legdöbbenetesebb eseményei közé tartozik. Arról azonban sokan nem tudnak, hogy a történetnek van egy különösen bizarr részlete is: a tragédiát 14 évvel korábban Hiábavalóság című regényében egészen pontosan „megjósolta” az amerikai író, Morgan Robertson. A kitalált sztori egy Titan nevű hajóról szól, amely a világ legnagyobbja, és elsüllyeszthetetlennek tartják, ezért a szükségesnél jóval kevesebb mentőcsónakkal indul útnak, majd egy áprilisi éjszakán 400 mérföldre Újfundlandtól nagy sebességgel jéghegynek ütközik, és elsüllyed. A részletek, bármilyen hihetetlen is, mind megegyeznek.

Poe és Richard Parker

Nem az iménti az egyetlen kísérteties egybeesés irodalom és valóság között, ami a tengeri tragédiákat illeti, Edgar Allan Poe egyetlen befejezett regénye, az Arthur Gordon Pym nantucketi tengerész elbeszélése ugyanis szintén „megjósolt” egy későbbi drámát. A történet egy hajótörést beszél el, amelynek túlélői a nyílt vízen várják a megmentőiket, és mivel nincs mit enniük, sorsot húznak, majd feláldozzák a fiatal hajósinast, Richard Parkert – 64 évvel a sztori megjelenése után pedig mindez tényleg meg is történt: a Mignonette nevű hajó elsüllyedését követően a túlélők egy mentőcsónakban hánykolódva sorsot húztak, és megették a 17 éves hajósinast, akit történetesen épp Richard Parkernek hívtak.

John Lennon és Mark David Chapman

1967-ben John Lennon a Beatles második azévi lemezét, az azonos című film betétdalait tartalmazó Magical Mystery Tourt népszerűsítette, amin olyan szerzeményei szerepeltek, mint a Strawberry Fields Forever vagy az I Am the Walrus. Ekkor készült róla egy fotó, ami később kísérteties jelentést nyert. A mókás bajuszt és kalapot viselő zenészlegenda a képen egy felirat mellett áll, amelyen az olvasható: „The best way to go is by M&D Co.”, az „&” azonban kicsivel van írva, az „o” pedig lemaradt a fotóról. Így a reklámszöveg olyan, mintha azt mondaná: „The best way to go is by MDC”, azaz kábé „A legjobb MDC-vel távozni” – 13 évvel később pedig épp egy Mark David Chapman nevű ember ölte meg Lennont.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés