free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

5 furcsa esküvői szokás

Brabham         Címkék: esküvő, kultúrtripp, lista 0 hozzászólás

Menyasszonyrablás? Tréfás népi játékok? Ez mind semmi: a világ bizonyos tájékain a hazaiaknál is furcsább szokások kötődnek az esküvőhöz.

A menyasszonyrablás és a vőfély ökörködései okán egy tradicionális lakodalom nálunk is tele van furcsa jelenetekkel, a világ egyes tájain azonban még ennél is messzebb mennek az esküvő előtt, közben és után. E bizarr szokások közül válogattunk össze ötöt a menyasszony befeketítésétől a vőlegény cipőjének ellopásáig.

A menyasszony befeketítése

Skóciában a vőlegényeknek a hátukra erősített kosárban köveket kell cipelniük egészen addig, amíg a jövendőbelijük megjelenik, és csókot ad nekik. A rövidebbet azonban így is a menyasszonyok húzzák, ők szenvedik el ugyanis a „befeketítést”. Ez a nemesnek nem nevezhető hagyomány arról szól, hogy a rokonok és barátok elrabolják az arát, majd leborítják egy gusztustalan, sötét színű, büdös trutyival, ami tojásból, halból, sajtból, különböző szószokból, sárból és tollakból készül. No comment.Csirkemészárlás

És ez még mind semmi, mert a Belső-Mongóliában élő daurok még ennél is messzebb mennek. A furcsa szokás itt az esküvő időpontjának kitűzéséhez kötődik: amikor a pár elhatározásra jut, fognak egy kiscsirkét meg egy kést, levágják az állatot, majd kibelezik, és szemügyre veszik a máját. Ha a belső szerv szép egészséges, megállapodnak egy időpontban – ha azonban gond van vele, fognak egy újabb csirkét, és kezdődik minden elölről. Ez így megy egészen addig, amíg nem találnak egy megfelelő májat.Háromnapos szenvedés

A Borneó északi részén élő tedongok szintén kegyetlenkednek. Nászéjszaka helyett náluk az ifjú párt 72 órára elzárják, és a családjaik külön feladatot kapnak: figyelniük kell, hogy a friss házasok ezalatt a három nap alatt ne menjenek el vécére. A bizarr gyakorlat teljesítését megkönnyítendő ők etetik és itatják a fiatalokat, az adagokat egészen minimálisra véve, a szertartás végén pedig rituálisan meg is fürdetik a boldognak ekkor már aligha mondható párt. És hogy mi ennek az egésznek az apropója? Nos, a helyiek úgy tartják, hogy aki ezt a rituálét elrontja, azt nagy csapás éri.

Tányértörés

Németország ilyen szempontból jóval kellemesebb hely, bár megmagyarázhatatlan furcsaság ott is akad. Arrafelé a házasság előtt a kopogó szellemek elriasztása az egyik legfontosabb feladat, amit úgy abszolválnak, hogy a rokonok és barátok összehordanak egy csomó tányért és edényt, majd a földhöz csapkodják őket, a pár addigi életének végét szimbolizálva. Ezután jönnek a jegyesek, és szépen összetakarítják a romokat, jelezve ezzel, hogy tiszta lapot nyitnak, és új életet kezdenek. A szellemek ezáltal kizáratnak a buliból, a házasoknak pedig állítólag szerencséjük is lesz.

Cipőlopkodás

A legártalmatlanabb és legmókásabb szokás Indiában honos. Az ottani esküvőkön a vőlegénynek le kell vennie a ceremónia idejére a cipőjét, és ezzel el is szabadul a pokol – a menyasszony családjának ugyanis az a feladata, hogy mindenáron megszerezze a pár lábbelit, míg a leendő férj rokonai azon vannak, hogy ezt megakadályozzák. Sajnos azonban ők sosem nyerhetnek, a hajsza ugyanis addig tart, amíg a cipők elő nem kerülnek, és ekkor az ara famíliája bemond értük egy tetszőleges árat, amit a férj egész egyszerűen köteles kifizetni. Nyilván úgy vannak vele, hogy jobb, ha szokja az illető a kiadásokat.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés