free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

5 furcsa hely, ahol emberek laknak

Borsa         Címkék: kultúrtripp, lakás, lista 4 hozzászólás

Ha jobban belegondolunk, az otthonról alkotott elképzeléseink elég szigorúak. Vannak azonban, akik – önszántukból vagy épp kényszerűen – tágítják a határokat.

Bizonyára mordult már fel mindenki lakhelye élhetetlensége vagy nehéz megközelíthetősége miatt, de sokan vannak azok a szerencsések is, akik sóhajtoztak már, hogy de szép is az otthonuk. Az alábbi listában mindkét véglet fokozódik: rémisztően bizarr és lenyűgözően szép lakásokat mutatunk, amikben az a közös, hogy semmi közük az otthonról alkotott hagyományos elképzeléseinkhez.

A Meteora-kolostorok

A Görögország közepén magasodó Meteorák 100-150 méter magas, tűszerű sziklák, amelyek „túlélték” az eróziót, ami mindent lebontott körülöttük. A magányos meredélyek a 12. századtól vonzani kezdték a vallási elmélyülésre és aszkézisre vágyó hívőket, és ezek a remeték egy idő után nekiláttak kolostorokat építeni a sziklákon. A 24 épületből ma már csak öt van használatban, és lakóik elődeikhez képest szinte luxuskörülmények közt élnek, ugyanis a 20. században utak, hidak és lépcsők épültek a kolostorokhoz, és megindult a turisták tömege is az egzotikus épületekhez, míg korábban csak létrákon lehetett feljutni a szédítő magasságokba, és a madár sem járt arrafelé. Persze a változások ellenére még ma is extrém lakóhelynek számítanak a kolostorok.

Manilai temetők

Néha a szándék, néha a szükség szüli a legfurcsább lakóhelyeket, de a manilai szegények otthonteremtési szokásai még úgy is rémisztően bizarrak, hogy egyértelműen kényszerűségből adódnak – a helyi nincstelenek ugyanis tömegesen vonulnak ki a temetőkbe. Ott aztán ki-ki lehetőségeinek megfelelően és ízlése szerint egy kriptába vackol be, vagy épp urnahelyek tetején ver tábort, úgyhogy egészen hajmeresztő életképeket lehet látni: a fiatalok emléktáblákon ülve kártyáznak és mauzóleumokban karaokéznak, miközben a szüleik sírok tetején fekve tévéznek. A hatóságok persze mindezt finoman szólva nem szeretik, de jobb helyet ők sem tudnak teremteni a szegényeknek.

Nílusi haltelepek

A milliomosok magánszigetet vesznek maguknak a legújabb divat szerint, a félig-meddig vízi életnek azonban messze nem ez a legextrémebb formája, és nem is a tengerből kimeredő lábakra telepített lakások használata – egy nílusi haltelep mellett ugyanis egyik sem rúghat labdába. Mint a mellékelt ábra is mutatja, ezeknek a rendhagyó farmoknak a gazdái a vízen lebegő, zsebkendőnyi alapterületű kalyibákban laknak, és alig két lábfej szélességű pallókon közlekednek. Igaz, ami igaz, így is jól elférnek, mert túl nagy társaságuk nincs, de ez nem biztos, hogy feltétlenül előny.

Hszüan Kung Sze, a függőkolostor

A különleges lakóhelyek egy jelentős része vallási indíttatásból épült – a Meteora-kolostorok mellett ilyen például a kínai Hszüan Kung Sze is. A Heng-hegységben, a legközelebbi várostól, Datongtól 65 kilométerre található buddhista kolostor nem áll, hanem „lebeg”, ugyanis függőleges sziklafalra építették 491-ben, kihasználva a kőzet természetes domborulatait. A legenda szerint a szerzetesek csendre vágytak, ezért kezdtek építkezni „a levegőben”, valójában azonban valószínűleg a haramiáktól és az áradásoktól akarták védeni a lakhelyüket. Az épületet a hegybe vájt lyukakba rögzített gerendák tartják, és az 1500 éves konstrukció olyan stabil, hogy az építészek még ma is tanulmányozzák.

Hídházak

A középkori Firenzében épült Ponte Vecchio a világ egyik legérdekesebb hídja: üzletek sora áll rajta, és egykor ezeknek a boltoknak a tulajdonosai ott is laktak a munkahelyük fölött. Mára ez a tradíció már nem él, modern hídházak viszont épülnek továbbra is – igaz, jellemzően nem víz fölött, hanem inkább egyenetlen szárazföldi felületeken. A legérdekesebb talán a képen látható kaliforniai épület, amely Stanley Saitowitz tervei alapján készült, és több üvegablakos helyiséggel, valamint nyitott terekkel is büszkélkedhet, amelyekből pazar kilátás nyílik a környékre. Hogy ugyanígy befelé is lehet bámulni, az már egy másik kérdés.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés