free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Futócipőt fejlesztettek ki a menstruáló nőknek

Borsa         Címkék: cipő, futás, futócipő, menstruáció, női 4 hozzászólás

Nem új keletű hír, hogy női futócipőt fejlesztettek, viszont az már igen, hogy a legújabb fejlesztés a hormonális változásokhoz alkalmazkodik. Viszont felesleges.

Japán tervezők olyan női futócipőt fejlesztettek ki, melynek rugalmassága a menstruációs ciklus folyamán bekövetkező ösztrogénszint változásokhoz alkalmazkodik - írja a Daily Mail. Amikor az ösztrogénszint magas és a nő a legtermékenyebb, a talpboltozat lesüllyed, a menstruáció idején viszont, amikor a hormon szintje alacsony, a talpboltozat megemelkedik.

Az Asics cég tudósai ebből kiindulva három réteggel párnázták ki a cipő talprészét: a lábhoz legközelebb eső egy habszivacs réteg, majd egy levegővel teli rés következik, legalulra pedig egy műanyag blokk került. Amikor a talpboltozat alacsony, a szivacs belepréselődik a résbe, amikor viszont magas, akkor a szivacs kiemelkedik, ezzel megtámasztva a talpat. A lábbelinek persze meg is kérik az árát, hiszen nagyjából háromszor annyiba kerül, mint egy átlagos női futócipő.

http://youshoes.blogspot.com, www.dailymail.co.uk

"Sok éven át a női atlétákkal alig foglalkoztak, a legtöbb lábbelit férfiak számára fejlesztették ki" - mondta Simon Bartold, ausztrál lábsebész, a japán cég egyik tanácsadója. "Ez azért is érdekes, mivel a legutóbbi felmérésekből kiderült, hogy több a női futó, mint a férfi."

A kutatók a lábbeli fejlesztésekor arra koncentráltak, hogy az ösztrogénszint változásai milyen hatást gyakorolnak a szövetek rugalmasságára. "A kutatás eredményei megértették velünk, hogy a főbb puha szövetek, inak, ínszalagok és izmok hogyan változnak az ösztrogén hatására a 28 napos ciklus alatt."

A cipő azonban nem csupán a fent említetteket "tudja". Más női futócipőkhöz hasonlóan a sarokrész szerkezete itt is eltér a férfiak számára készült modellekétől, hiszen a női sarok keskenyebb. Emellett a talppárna alatti rész kialakítása is puhább, így megfelelő alátámasztást ad, miközben elnyeli a rázkódást.

www.dailymail.co.uk

Mindez igazán szépen hangzik, ugyanakkor a legújabb kutatások szerint a méregdrága, kipárnázott edzőcipőkre valójában egyáltalán nincs is szükség, ugyanis mezítláb lenne a legegészségesebb futni - bár azt azért eddig is tudtuk, hogy minél többet mászkálunk mezítláb, annál egészségesebb lesz a talpunk és a lábunk. A Harvard Egyetem tudósai most arra jutottak, hogy ha az ember mezítláb fut, a talp elülső, illetve középső része ütődik a földhöz, ami a csontoknak nem árt. Futócipőben futáskor viszont a sarkainkra érkezünk, fájdalmas rezgéshullámokat keltve a testben, és növelve a sérülés veszélyét.

"Az emberek azt gondolják, hogy mezítláb futni veszélyes és megsérülhetnek közben, voltaképpen azonban a legcsekélyebb kényelmetlenség és fájdalom nélkül futhatnánk mezítláb akár a legkeményebb talajon is" - mondta Dr. Daniel Lieberman, kutató, és hozzátette: "Csupán némi bőrkeményedésre van szükség, hogy megóvja a láb bőrét."LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Fenék-tömés

Ha már a fenekünk méretével sem vagyunk elégedettek, mindössze 18 000 forintért miénk lehet egy fenék-tömés.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés