free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Tánc és nevetés – egy ghánai halotti tor New Yorkban

Brabham         Címkék: halál, halottitor, kultúrtripp, newyork 0 hozzászólás

Szokatlan módon búcsúztatja halottait a New Yorkban élő ghánaiak közössége: a virrasztások vidám partikba torkollnak. A bulikról az nytimes.com riportere tudósít.

Szombat éjjel 2 óra, Bronx. A táncparkett tele, az ital patakokban folyik, az ajtóban pedig épp most jelent meg néhány divatos frizurájú, hatalmas sarkú cipőt viselő fiatal lány, akik láthatóan készen állnak a bevetésre. A helyszín lehetne bármelyik éjszakai szórakozóhely vagy házasságkötő terem – eltekintve attól, hogy itt mindenhonnan egy elegáns idős hölgy arcképe köszön vissza. Ennek az az oka, hogy a zajos buli egy 65 éves ghánai ápolónő, Gertrude Manye Ikol búcsúztatója, aki két hónapja hunyt el. Pár sarokkal arrébb a vendégek épp most özönlenek elő egy ennél is lármásabb temetési partiról.

nytimes.com

Ha különösen hangos és ünnepélyes virrasztásokról van szó, mindenkinek az írek jutnak eszébe, pedig az igazán extravagáns temetési összejövetelek mesterei a ghánaiak. New Yorkban a nyugat-afrikai bevándorlók egyre gyarapodó közösségének élete egyenesen az ilyen partik köré szerveződik. Szinte minden hétvégén sor kerül egy-egy összejövetelre valamelyik templomban vagy rendezvényteremben, és ilyenkor a buli egész éjszaka tart: a bárpult megállás nélkül üzemel, a zene pedig megrezgeti az ablakokat. A partikon a gyászoló családok a temetési költségek fedezésére gyűjtenek pénzt, miközben jól menő vállalkozók csapatai – lemezlovasok, fotósok, operatőrök, pultosok és biztonsági őrök – csinos profitot tesznek zsebre azért, hogy minden klappoljon.

Néhány rendezvényre hívnak papot, másokra nem, egyes összejöveteleken fel van ravatalozva az elhunyt, máshol nincs jelen a holttest. A rendezvényeket megtartják a protestánsok, a római katolikusok és azok is, akik nem tartják magukat hívőnek. Lehet, hogy az elhunyt New Yorkban vesztette életét, de az is, hogy Afrikában, és éppúgy távozhatott az élők sorából pár nappal korábban, mint néhány hónapja. Viszont minden temetési parti ugyanazt a célt szolgálja: a gyászoló családok ünnepi keretek között gyűjthetnek pénzt, a ghánai ápolók, tanulók, tudósok és taxisofőrök pedig együtt táncolhatják ki magukból a New York-i bevándorlók életével együtt járó stresszt.

nytimes.com

„Az amerikaiak szemében ezek szomorú események, mi viszont ünnepelni jövünk ide – kiabálja túl a zenét Mrs. Ikol temetésén egy Guinnesst kortyolva a 27 éves repülőgép-szerelő, Manny Tamakloe. – Aki idejön, biztos találkozik 10-12 ismerőssel, akik aztán bemutatják másoknak is, és pillanatok alatt mindenki megismer mindenkit. Minek kocsmába menni, ha itt ingyen is megkapja ugyanazt az ember?” A ghánaiak egyébként az esküvőket, a keresztelőket és a születésnapokat is nagy odaadással ünneplik, de a temetési partik a legnagyobb és leghangosabb események. Ha a 34 éves Kojo Ampah-nak nincs programja hétvégére, csak körbekérdezi telefonon a bevándorló ismerőseit: „Lesz valahol búcsúztató?”
Ahogy a New Yorkban élő ghánaiak létszáma nőtt, és a bevándorlók mindinkább megtelepedtek, a nyilvános összejövetelek is egyre nagyobbak és gyakoribbak lettek – mondják a közösség vezetői. A 2005-ös adatok szerint 14 000 ghánai élt a városban, ehhez képest a legutóbbi népszámlálás alapján ma már 21 000-en vannak. Nagy részük Bronxban lakik.

A partikat óriási várakozás előzi meg, és már hetekkel előre meghirdetik őket. A reklámok az interneten is futnak („Ne csináljatok programot erre a napra, mert édesanyám életét ünneplem” – hangzik az egyik szlogen), de az afrikai éttermekben és élelmiszer-üzletekben tarka szórólapokkal is lehet találkozni. Ez utóbbiak gyakran a színházi színlapokra emlékeztetnek: szerepel rajtuk a „vezető gyászolónak” nevezett családtagok és barátok fotója, és feltüntetik a ceremóniamester nevét, valamint a technikai stáb tagjait is. A sok látogatót vonzó temetésnek óriási a társadalmi presztízse – minél nagyobb az esemény, annál jobb. Egy pénteki napon, máris túl két búcsúztatón Manny Tamakloe az egyik soron következő virrasztásról például azt mondja: „Mindenki arról beszél, hogy ez lesz a legtutibb temetési parti idén.”

nytimes.com

A mérnökként dolgozó Henry Boateng hónapokig szervezte apja, a júliusban Ghánában elhunyt Albert Ernest Boateng most szombati búcsúztatóját. Becslése szerint legalább 300-an jönnek majd el. A partik ötletét egyébként egyenesen Ghánából importálták, ahol híresen extravagáns temetéseket rendeznek. A koporsók néha egyenesen a Mardi Gras-n felvonuló uszályokra emlékeztetnek: a sportolóké például focilabda formájú, míg a halászoké kenu alakú. „Ghánában az ember életének legdrágább eseménye nem az esküvő, hanem a temetés” – mondja Brian Larkin, a Barnard College antropológiaprofesszora, aki a dél-afrikai kultúrát tanulmányozza, majd hozzáteszi: „Ez egyfajta versengés is, az a tét, hogy ki tud többet felmutatni.”

Akárcsak Ghánában, a látogatóknak New Yorkban sem kell ismerniük az elhunytat, sőt a családját sem. Elvárják viszont tőlük, hogy nyilvánítsanak részvétet a hozzátartozóknak, tomboljanak a tánctéren, és adjanak 50-100 dollárt a holttest hazaszállítására, vagy más költségek fedezésére. Habár sokan nem fizetnek, egy nagyobb parti akár több ezer dollár bevétellel is zárulhat. A búcsúztatók így egy komplett kis iparág motorjai. Henry Ayensu, a bronxi Cre8tive House nyomda tulaja például az elmúlt két hónapban 12 ghánai temetési partira nyomtatott szórólapokat, ami a szokásosnál jóval több. Elmaradhatatlan a fotósok jelenléte is. Mrs. Ikol március 4-i temetésén hatan dolgoztak, mindannyian laptoppal, színes nyomtatóval és egy asszisztenssel érkeztek, és a megjelentekről készült képeiket helyben kinyomtatták, majd 10-20 dollárért értékesítették.

nytimes.com

„A temetési összejövetelekkel immár annyi pénzt lehet keresni, hogy gyakran mondvacsinált ürüggyel is megrendezik őket” – mondja Ampah. Még olyan is előfordulhat, hogy egy New York-i az unokatestvére unokahúga elhunyt férjének tart partit, pedig soha nem is találkozott vele, és a bevételeknek csak egy kis részét küldi haza Ghánába a családnak. Ampah ismer egy taxisofőrt, aki egy ilyen eseménnyel 6000 dollárt keresett. „Az emberek nem sajnálják tőle. Szívesen jelennek meg a bulikban, és szívesen támogatják a szervezőt, mert jól érzik magukat” – mondja.

A rendezvények általában este tízkor kezdődnek áldásosztással, szertartással és angol, illetve twi nyelven is elhangzó beszédekkel. Éjfélkor már megy a tánc, éjjel kettőre pedig megjönnek a legnagyobb bulizók is, és felpörög a parti. Mrs. Ikol temetésének helyszíne előtt, a bronxi Tremont Avenue-n a későn érkezők a kocsijuk mellett öltöznek át pufikabátból gyászszínű, piros-fekete ghánai tógákba. Az ajtó előtt féltucat biztonsági őr áll. „Mire mindenki elmegy, hajnali öt óra lesz” – mondja Carlos Rozano, aki több mint egy tucat partin dolgozott már biztonsági emberként.

Odabent a ceremóniamester Mrs. Ikolról mond elismerő szavakat, hívő katolikusként és hű barátként jellemzi. A hangját egy négyméteres hangfaltorony erősíti ki. Utána megszólal a zene, és a szoba megtelik a ghánai highlife hangjaival, amiben a jazz, a rezesbandák hangzása és az afrikai ritmusok keverednek. Az eseményeket a színpad fölötti hatalmas kivetítőn is lehet követni. Az egyik vendég, Francis Insaidoo biokémikus, aki nemrég költözött New Yorkba, azt mondja, ezek a bulik arra emlékeztetik, hogy tartozik valahova. „Itt érzi az ember, hogy nincs egyedül” – fogalmaz, majd hozzáteszi: ő maga egyébként nem ismerte Mrs. Ikolt, csak a szobatársa. A söréből nagyokat kortyoló barát azonban vállrándítással jelzi, hogy ez tévedés, ugyanis ő sem találkozott soha az elhunyttal. „Elsősorban bulizni jön ide az ember” – summázza a dolgot Insaidoo.

Forrás: nytimes.comLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés