free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Gombapörkölt kakukkfűvel ízesítve

Borsa         Címkék: gomba, gombapörkölt, íz-i, recept 0 hozzászólás

Vadpörköltet készítettünk vadhús nélkül, gombából, amit leginkább azoknak a vegetáriánusoknak ajánljuk, akik bírják a vadpörkölt ízét. Persze hús nélkül.

A gombákról általában két fontos dolgot érdemes szem előtt tartani. Az egyik, hogy magas víz- és fehérjetartalmuk miatt nagyon gyorsan romlanak nyersen és főzve egyaránt. Az állott gombából készült vagy túl sokáig tárolt étel komoly mérgezést okozhat, ami azonban nem keverendő össze a gombamérgezéssel, amit ez emberi fogyasztásra alkalmatlan gombák okoznak és sokszor halálos kimenetelűek. Ez utóbbinak egyébként most van a szezonja, szóval csak óvatosan.  A másik szem előtt tartandó szempont az elkészítésre irányul. A gomba fehérje láncai hosszas főzés hatására szeretnek összekapcsolódni egyre hosszabb láncolatot alkotva. Minél hosszabb ez a lánc, annál nehezebb az emésztése. Éppen ezért a gombát célszerű magas hőfokon, rövid idő alatt elkészíteni, arról nem is beszélve, hogy a gumiszerű állag mellett meglehetősen ízetlenné is válik a hosszadalmas hőkezelés hatására.

Még egy tipp. Ha a gombát az elkészítés elején sózás nélkül pirítjuk, ugyanúgy lezáródik a külső felülete, mint amikor húst készítünk. Ilyenkor jobban benne maradnak az ízanyagok, ezért a sózást mindig a pirítás utánra időzítsük.

Hozzávalók:

1/2 kg gomba
1 fej hagyma
1 sárgarépa
Kakukkfű, fokhagyma, borókabogyó, pirospaprika, só, bors
Vörösbor
Ízlés szerint: áfonyalekvár


Fél kilónyi gombát átdörgölünk és cikkekre vágjuk. Egy nagyobb fej hagymát egészen apróra vágunk és lereszelünk egy közepes sárgarépát. Kevés olajon pirítani kezdjük a hagymát, majd pár perc után hozzá tesszük a reszelt répát is. Közepes lángon, lefedve, néha megkeverve pirítjuk, majd mikor a répa teljesen puha, rádobjuk a gombát is. Erős tűzön, folyamatosan kavargatva pirítjuk. Megszórjuk kakukkfűvel, belepréselünk egy nagyobb gerezd fokhagymát, és három szem mozsárban alaposan megtört borókabogyót is teszünk mellé. Mikor a gomba teljesen megpirult, megszórjuk egy púpos kávéskanál pirospaprikával, átkeverjük majd sózzuk, borsozzuk és felöntjük másfél deci száraz vörösborral. Ezen a ponton tehetünk bele egy kávéskanál áfonyalekvárt is, nagyon jó ízt ad a pörköltnek.



Kiforraljuk és már tálalhatjuk is. Ha a úgy ítéljük, hogy nagyon kevés a leve, a borral egy időben tehetünk bele egy kevés vizet is, de általában nem szükséges. Galuskával vagy krumplikrokettel tálaljuk, de tejfölözni nem célszerű, tekintve, hogy teljesen más ízvilága van, mint a klasszikus pörköltnek.


Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés