free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Idős szülők gyereknevelési problémái

pszichologus@borsa.hu         Címkék: család, gyereknevelés, probléma, pszichlógus, szakértő 2 hozzászólás

A Borsa pszichológusa nem mondja meg a frankót, nem adja meg a tuti receptet a gondjainkra. Viszont segít új szempontokat találni problémáink megoldásához.

pszichológus

Ajánló

BúvárKund Pszichológusként nem feladatom megmondani a frankót. Arra vállalkozhatom csupán, hogy segítek olyan új szempontokat találni, amelyek felől nézve kissé más megvilágításba kerülnek az említett problémák. BúvárKend kizárólag azokra a levelekre válaszol, amelyek egyben publicitást is kapnak az oldalon, ezek szerkesztett formában, név nélkül kerülnek ki az oldalra.

Kedves Doktornő!

A lányom 11 éves. Az iskolában jó magaviseletű, de ha hazajön, mintha elvágták volna: borzasztóan rossz. Nagyon csúnyán beszél velünk, és állandóan hisztizik, ha valami nem úgy történik, ahogy azt ő elképzelte. Mi már nem vagyunk fiatalok: én 52 éves vagyok, a férjem pedig 54. A kislányunk 21 évnyi házasság után született meg.

Nem tudjuk, hogy hogyan neveljük, mert nem bírunk vele: arrogáns, durva, nincs benne egy szemernyi báj vagy kedvesség sem. Tisztelt doktornő, próbáljon meg legyen szíves valamilyen tanácsot adni!

Fáradságát előre is nagyon köszönöm. Üdvözlettel: egy Anyuka


Kedves Anyuka,

a kizárólag a családi körre korlátozódó gyermekkori magatartászavarnak számos oka lehet. Ezek egyike a gyerek veleszületett temperamentuma: ha a kislány csecsemőként is a sírós, nehezen megnyugtatható, rendszertelenül alvó és táplálkozó babák csoportjába tartozott, akkor várható, hogy nagyobb gyerekként vagy kamaszként is ingerlékenyebbé, arrogánsabbá, a frusztrációt nehezen viselőbbé válik majd.

Biológia ide vagy oda, a viselkedés mintázata, vagyis az, hogy a kislány az iskolában angyalka, otthon viszont elviselhetetlennek tűnő fúria, a környezet szerepére is utal. Érdemes végiggondolni a gyermeknevelési elveiket, pontosabban azt, hogy mi történik akkor, amikor a gyerek balhézik. A kicsik sokszor annak megfelelően igazítják a viselkedésüket, hogy az számukra valamilyen jutalomértékű következményhez vezessen. Ha gyerekként azt akarom például, hogy a szüleim figyeljenek rám, és csak velem törődjenek, sokféleképpen próbálkozhatok. Megmutathatom a rajzaimat, vagy "okosakat beszélhetek", de előfordul, hogy az apukám lepattint, mert fontosabb a Nemzeti sport, anyukám meg főz. Kifigyelem azonban, hogy ha rájuk káromkodok, és visítozok, egyszerre a középpontban találom magam.

Látszólag egyszerű dolgokról írok (amelyeket valamennyi állatidomár is ismer és használ): szülőként először meg kell bizonyosodniuk arról, hogy mi az, ami a kislány számára fontos, amit el szeretne érni. A következőkben viszont csak akkor "jutalmazni" a gyereket - hozzá fordulással, törődéssel -, amikor az elvárásoknak megfelelően viselkedik (azaz nem káromkodik és nem csapkodja földhöz magát - ezeket az elvárásokat azonban érdemes a gyerek képességeihez igazítani, és olyasmit kívánni tőle, amit az életkorának és a személyiségének megfelelően teljesíteni is tud. Nem biztos például, hogy a lányos "báj" és "kedvesség" olyan elvárások, amiket egy vagány, eleven gyerek feltétlenül szeretne megvalósítani).

Beszédesnek tartom, hogy a családi élettel, vagy a kislány korábbi fejlődésével és gondjaival kapcsolatban semmit sem ír - egyedüli információként azonban megemlíti, hogy régóta várt gyerek. Egyfelől érdemes végiggondolnia, hogy mennyire kezelték "késői csodaként" a gyereket - olyasvalakiként, akinek alanyi jogon jár minden. Akinek semmiért sem kell küzdenie vagy birkóznia. Ha így van, ez részben magyarázhatja, hogy a kislány később is azokkal a technikákkal él, amik korábban működőképesnek tűntek, azaz zsarnokként követel - hiszen nagyon is tisztában van a saját fontosságával és szerepével a szülei életében -, és ezért meg is kap mindent.

A másik, ami eszembe jutott még, a gyerekek és a viszonylag idős szülők kapcsolatával áll összefüggésben. A későn születetteknél előfordulhat, hogy gúnyolják őket az iskolában, és a társak megjegyzéseket tesznek a szülők korára. A gyerekek ilyenkor ambivalens érzelmeket élhetnek át: szeretik a szüleiket, de mivel úgy vélik, hogy "miattuk" vannak kitéve a heccelődésnek, azt kívánják, hogy bárcsak olyanok volnának, mint a többiek, akiknek fiatalabbak a szülei. Az ilyen vágyak és a szülők "szégyellése" miatt bűntudatot is érezhetnek, az egész érzelmi zűrzavar pedig akkor tör elő, amikor otthon találkoznak az egyszerre szeretett és védeni kívánt, másszor pedig kárhoztatott anyukával/apukával.

Az sem elhanyagolható továbbá, hogy a világról kevés tudással és tapasztalattal rendelkező gyerek hogyan dolgozza fel az innen-onnan származó információkat. A kicsik például tisztában vannak azzal, hogy az "öregek meghalnak". Ha a gyerek úgy tudja, hogy az ő szülei már nem olyan fiatalok, mint a többi gyerekéi, erősen szoronghat amiatt, hogy a szülei "nemsokára" meghalnak, ő pedig egyedül marad. A szülők örökös provokációja a hisztivel lehet afféle teszt is: állandó ellenőrzése annak, hogy még foglalkoznak vele, és még figyelnek rá (ugyanakkor mindez lehet a saját szorongás miatti büntetés is. Mintha azt üzenné a gyerek: "Állandóan félnem kell miattatok, hogy elhagytok. Nincs tőletek egy nyugodt percem sem. Hát akkor nektek sem lesz tőlem!").

Mindaz, amit leírtam, természetesen nem tudatosul a gyerekben - teljesen önkéntelenül lehet arrogáns anélkül is, hogy szavakkal meg tudná fogalmazni a félelmeit. Mindenképp fontosnak tartanám, hogy a kislányt elvigyék a területileg illetékes nevelési tanácsadóba. A gyerekpszichológusoknak egy csomó olyan játékuk és egyéb technikájuk van, amellyel az említett félelmeket a felszínre hozhatják, majd a gyermek értelmi színvonalának és képességeinek megfelelően kezelhetik. A terápiához nagyon sok sikert és kitartást kívánok! Üdvözlettel: Fiáth TitaLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés